Kultūras ziņas

Džilindžera versija par Kleopatru komēdijas žanrā

Kultūras ziņas

Pasniegtas kino balvas "Lielais Kristaps"

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Iepazīsti Latvijas kultūrvietas: Ozolu aleja un skulptūra «Brīvības gaisma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turpinot vēstījumu par kultūrvietām, kuras sabiedrisko mediju portālā LSM.lv pieteiktas sabiedrisko mediju balvai “Kilograms kultūras”, pieminama ozolu aleja un skulptūra “Brīvības gaisma”. Šī vieta izveidota Brankās, lai godinātu drosmīgos Ozolnieku novada iedzīvotājus, kuri piedalījās 1991. gada barikādēs un nosargāja Latvijas brīvību. 

1991. gada janvāris. Barikāžu dienās Zaķusalā pulcējas ļaudis no visas Latvijas. Arī no Ozolnieku novada, bijušā sovhoza (padomju saimniecības) “Lielupe” turp devās Rīgas aizstāvji un lauku tehnika.

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

"No rīta mēs sapulcinājām šeit cilvēkus, kas ar mieru braukt, vienu soli uz priekšu... Kādi 70, 80 cilvēki... Vai tur būs cīņas, to neviens mēs nedomājām," pastāstīja skvēra idejas līdzautors Andris Ķepītis.

Pēc tās ziemas notikumiem Brankās ceļa malā tika iestādīta ozolu aleja. Tagad ar blakus esošā uzņēmuma "UPPE" un biedrības "TUVU" centieniem aleja ir papildināta ar skulptūru “Brīvības gaisma”. Tās būtiska sastāvdaļa ir stikla plāksnes ar 163 vārdiem.

Kompleksa centrā projekta izstrādātāja ainavu arhitekte Kristīne Danileviča ir novietojusi stilizētu ugunskuru. Arī veidotu no metāla un stikla. 

Metāla apstrādes meistars Kaspars Ieslanieks pastāstīja, ka skulptūras apakša taisīta no nerūsējošā tērauda, lai stikls iegūtu ugunīgu nokrāsu.

Projekta ieceres aizstāvis Ķepītis secina, ka līdzās piemiņas vietai šāda aleja reizē ir arī vēstījums nākamajām paaudzēm un ieguldījums vides sakopšanā.

"Es domāju, ka šie ozoliņi, ko iestādīja tūlīt pēc barikāžu laika... Nākošajā simtgadē, kad mēs šeit atbrauksim, tad varēsim redzēt, kādi spēcīgi ozoli būs izauguši," teica Ķepītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti