Sinhronizētais saulainums satiekas latvietes un etiopieša mākslas izstādē «Starp divām saulēm»

Gan kontrastējošs, gan vienlaikus pārsteidzoši vienots ir divu mākslinieku kopdarbs izstādē "Starp divām saulēm". Tā tikko atklāta dzīves kvalitātes dizaina institūtā "Viskaļi" Čiekurkalnā.

Šie mākslinieki ir latviete Iveta Trence un etiopietis Kirubels Melke. Pirmo reizi viņi satikās pērn Liepājas Karostas festivālā, un, atklājot, cik līdzīgs ir viņu domāšanas veids, nolēma izveidot kopīgu izstādi. Abu māksla ir atbildīga, jo viņi strādā ar vairākkārt pārstrādājamiem materiāliem. Līdzīga ir arī darbu tematika, taču katram savs nacionālais kolorīts. 

Latvietes un etiopieša izstāde ''Starp divām saulēm''
00:00 / 04:42
Lejuplādēt

Izstādē valda interesanta saspēle starp krāsās košajiem etiopieša Kirubela Melkes darbiem un Ivetas Trences skulptūrām un kolāžām, kam piemīt latviskais kolorīts. Kaut gan Iveta savos darbos mazliet ietekmējusies no sava sadarbības partnera: "Tas ir ļoti interesanti, jo mani pirmie darbi ir vairāk pasteļtoņos un pelēcīgi, bet, strādājot šos divus mēnešus ar viņu kopā, tas kaut kā sinhronizējās, un saulainums, košums ir vairāk redzams arī manos darbos."

Iveta Trence un Kirubels Melke pirmo reizi satikās pagājušajā vasarā Karostas festivālā Liepājā, uz kuru bija pulcējušies mākslinieki no dažādām pasaules valstīm. Nedēļu kopā strādājot un daudz runājot, abi saprata, ka – lai arī pārstāv ļoti atšķirīgas kultūras – abi pasauli jūt līdzīgi un arī mākslā runā par līdzīgām tēmām. Turklāt arī attieksme pret materiālu izmantošanu mākslā abiem ir līdzīga. 

Iveta Trence stāsta: "Es darbojos pārsvarā ar pārstrādātu papīru un veidoju darbus, ko var atkal pārstrādāt, un man ļoti patika arī mākslinieka Kirubela darbi, jo viņš strādā ar auduma atgriezumiem un viņa darbi ir ļoti skaisti.

Jā, mēs ļoti daudz par to esam runājuši, un es esmu sapratusi, lai cik ļoti tālu mēs būtu, pilnīgi dažādos kontinentos un atšķirīgi, mēs tomēr esam tik ļoti līdzīgi! Tas ir tāpat kā – tu nezini dziesmas vārdus, nesaproti valodu, bet ļoti labi saproti, par ko šī dziesma ir."

Pēc tikšanās Liepājas festivālā abi turpināja saziņu un nolēma veidot kopīgu izstādi. Lai to īstenotu, Kirubels Melke Latvijā ieradās jau aizvadītā gada novembrī. Viņa darbi ir no audumiem veidotas kolāžas uz audekla, pārpilnas ar ziediem un melnādainu meiteņu motīviem, bet darbos viņš bieži vien risina sociāli sāpīgu tematiku.

Izstāde «Starp divām saulēm» kultūrtelpā "Viskaļi"
Izstāde «Starp divām saulēm» kultūrtelpā "Viskaļi"

Pēc izglītības viņš ir gleznotājs, bet vienā brīdī pievērsies tekstilmākslai. Mākslinieks atklāj: "Tas, ka es strādāju ar audumiem, cieši saistās ar manu personisko dzīvi, jo mana mamma ilgus gadus ir strādājusi apģērbu ražošanas fabrikā. Darbiniekiem ir iespēja dabūt audumu atgriezumus, un es kopš bērnības esmu palīdzējis mammai tos likt lietā, piemēram, apvelkot ar tiem krēslus un citas mēbeles. Kad kļuvu par mākslinieku, man šķita interesanti tos izmantot arī savā mākslā. Tādējādi būtībā es no gleznotāja pārtapu par tekstilmākslinieku."

Kirubela Melkes darbu galvenās tēmas ir sociālais netaisnīgums un etiopiešu tradicionālo vērtību apdraudējums saistībā ar globalizāciju un citu kultūru invāziju. Savos darbos par to viņš simboliski runā audumu valodā: "Tas ir mans darbs, kas saucas "Grāmatu plaukts". Tajā jūs redzat simboliskas grāmatas, veidotas no tradicionāliem etiopiešu audumiem, bet augšējos plauktos parādās arvien vairāk mums neraksturīgu grāmatu no džinsu audumiem, kas nākuši no Ķīnas un Eiropas. Svešie audumi simbolizē svešās idejas un ideoloģijas, kas arvien vairāk ielaužas mūsu kultūrā un tiecas to mainīt un lauzt. Tas ir satraucoši, bet tam ļoti grūti pretoties. Par to ir stāsts šajā manā darbā."

Izstāde «Starp divām saulēm» kultūrtelpā "Viskaļi"
Izstāde «Starp divām saulēm» kultūrtelpā "Viskaļi"

Ar Kirubela darbu "Grāmatu plaukts" sasaucas Ivetas Trences no pārstrādāta papīra veidotā skulptūra "Identitāte". Tas ir līdz galam neizveidots cilvēka sejas veidols ar nosacīti tautisku kroni galvā, un šī seja piestiprināta pie durvīm, kas simbolizē tiklab aiziešanu kā atgriešanos.

Iveta Trence teic: "Es ietekmējos no kādas dokumentālās filmas, kur bija stāsts par latviešiem, kas izbraukuši dzīvot uz Īriju. Tajā mamma aicināja savu dēlu, kas ir piedzimis Īrijā, – uzzīmē mūsu valsts karogu. Un viņš uzzīmēja īru karogu. Viņa teica – nē, tas nav mūsu karogs, mums ir sarkanbaltsarkanais! Viņš teica – nē, mammu, tas ir tavs karogs, mans ir šis! Tad es aizdomājos, jā, mēs esam izklīduši ļoti daudz, esam ienākuši atpakaļ, bet cik tīri sirdī mēs esam latvieši? Tas ir šī darba stāsts."

Ivetas Trences un Kirubela Melkes kopīgā izstāde "Starp divām saulēm" dzīves kvalitātes dizaina institūtā "Viskaļi" Čiekurkalnā apskatāma līdz februāra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti