Labrīt

Jānis Reirs: Līdzšinējos vairākus alternatīvo nodokļu režīmus tagad pārveidos divos

Labrīt

Tapis valsts svētkiem veltīts koncerts "Dieva dēli. Saules meitas"

Dace un Enriko Pecolli izveidojuši iluzionisma teātri un muzeju "Mystero"

Burvju mākslas pagātnes un nākotnes satikšanās – durvis vērs iluzionisma teātris un muzejs «Mystero»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kā fēnikss no pelniem esam cēlušies augšā, lai iepriecinātu cilvēkus šajā sarežģītajā laikā – tā par savu jaunizveidoto iluzionisma teātri un muzeju "Mystero" saka pazīstamais iluzionistu pāris Dace un Enriko Pecolli. Viņu lolojums durvis vērs piektdien, 6. novembrī, ar atklāšanas pasākumu "Brīnumdari".

Šādas vietas izveide Rīgā abiem bija jau sens sapnis. Covid-19 pandēmija gandrīz vai izjauca visus iecerētos plānus, taču nepadoties palīdzēja milzīgais cilvēku atbalsts. Ar tīri praktisku palīdzību projekta tapšanu atbalstīja gandrīz 30 dažādi uzņēmumi, kā arī citi projekta draugi, kas nesavtīgi nāca palīdzēt remontdarbos.

Jaunizveidotais iluzionisma teātris/muzejs atrodas bijušā kinoteātra "Liesma" telpās.

Daces un Enriko Pecolli sapņa īstenošanā iesaistījusies visa ģimene, arī Daces Pecolli brālēni, citi tuvāki un tālāki radi, kā arī vēl simtiem citu cilvēku no visas pasaules, kas reaģēja uz Daces Pecolli ierakstu "Facebook" šī gada pavasarī, kad tikko bija sākusies pandēmija un Dace ierakstīja, ka diemžēl ilgi lolotajam sapnim par iluzionisma teātri un muzeju būs jāvelk pāri svītra.

Dace Pecolli stāsta: "Un tad man pāri par 900 komentāru bija, kur cilvēki teica – ei, es varu palīdzēt to, es varu iedot krāsas un es varu iedot vēl kaut ko. Cilvēki atsaucās, un tas, ko mēs šeit redzam, ir cilvēku atsaucības rezultāts. Mūs atbalstīja 27 uzņēmumi, atbalstīja ar saviem materiāliem, un ļoti daudzas privātpersonas, kas ir nākušas šeit – berzušas un krāsojušas, un būvgružus ar tačkām izvedušas."

Tagad "Mystero" telpas ir skaistas, krāšņas un mazliet arī noslēpumainas, tajās dominē melnbaltie un sarkanie krāsu toņi. Pirmajā stāvā ir izveidota teātra zāle ar 300 sēdvietām, bet muzeja ekspozīcija piepilda abus ēkas stāvus.

"Mums ir 545 kvadrātmetri, bet eksponāti mums ir apmēram uz kādiem 2000 kvadrātmetriem. Tāpēc mēs piepildām katru nišu, katru aili, katru stūrīti, lai pēc iespējas vairāk parādītu no 25 gadu laikā iekrātajiem, no visas pasaules kolekcionētajiem priekšmetiem burvju triku rādīšanai," skaidro Dace Pecolli.

"Mystero" satiekas trīs laiki – iluzionisma pagātne, ko pārstāv muzeja priekšmeti, tagadne, ko pārstāv teātris, un arī nākotne, jo plānots, ka nākamgad ēkā darbu sāks iluzionisma skola.

Muzeja ekspozīcija sākas ar pasaules iluzionisma vēsturei veltītu stendu, kurā redzamie īleni, zobeni un naži liecina, ka sākotnēji burvju triku rekvizīti bija veidoti tā, lai iedvestu šausmas un bailes un radītu respektu pret burvju triku spēku.

Stendos, kuros izkārtota ekspozīcija par burvju mākslu Latvijā, var iepazīt savulaik populārākos Latvijas iluzionistus, kuriem, kā izrādās, ļoti patika izmantot itāļu pseidonīmus.

Dace Pecolli stāsta: "Piemēram, Kastorskis, mākslinieks no Jūrmalas. Šeit mēs redzam viņa koferi, viņa fotogrāfiju, viņa burvju trikus. Viņa skatuves vārds bija Kastello. Viņš strādāja ar psiholoģiskiem eksperimentiem. Viņš apstādināja pulsu, viņš paredzēja domas."

Tālāk Dace Pecolli ved uz viņas dzīvesbiedra Enriko Pecolli mīļāko istabu, kas viņam arī ļoti personiska, jo tur atrodas eksponāts, kuram pateicoties viņš septiņu gadu vecumā sāka aizrauties ar trikiem:

"Un tā mēs atrodamies pašā ekskluzīvākajā istabā, jo šajā telpā mēs redzam Enriko mīļāko kolekciju, ko viņš ir krājis 25 gadus, un tās ir 52 kastītes – burvju triku komplekti, kur ir apkopoti priekšmeti burvju triku rādīšanai, sākot no 1800. gada," ekspozīciju izrāda Dace Pecolli.

Katra kastīte ir kā atsevišķs, izsmalcināts mākslas darbs, Enriko Pecolli tos iegādājies izsolēs, sīvā cīņā ar citiem kolekcionāriem.

Dace Pecolli norāda: "Un šeit ir redzams arī komplekts, kas ir vaininieks tam, ka Enriko Pecolli ir sācis nodarboties ar trikiem, un tas ir slavenā Itālijas iluzionista Silvan triku komplekts."

Ceļā uz otro stāvu iekārtots speciāls ziepju burbuļiem veltīts stends, jo tieši ar savu ziepju burbuļu šovu Pecolli ir visvairāk pazīstami pasaulē, viesojušies 79 valstīs.

Dace Pecolli stāsta: "Tieši ziepju burbuļiem pateicoties, mēs esam spējuši daudz strādāt, pelnīt naudiņu un ieguldīt to visu šajos muzeja eksponātos. Kā es pati smejos, man katrai sezonai ir viens apavu pāris, man nav "Gucci" somiņas, mēs dzīvojam vienkāršu dzīvi, bet toties mums ir brīnišķīgi eksponāti muzejam, kurus beidzot mēs varam nest gaismā, lai par tiem priecājamies ne tikai mēs, bet arī Latvijas iedzīvotāji un viesi."

"Mystero" ēkā ir arī Mistērijas telpa, neliela kinozālīte, bērniem veltīta ekspozīcija un vēl citi piedāvājumi.

Iluzionisma teātrī savukārt uzstāsies gan pati Pecolli ģimene ar mūsdienīgiem burvju trikiem, gan viesi no ārzemēm, iepazīstinot ar visdažādākajiem iluzionisma žanriem.

"Mystero" atklāšanas izrādes "Brīnumdari" notiks piektdien un sestdien, 6. un 7. novembrī. Nedaudz tālākā nākotnē apmeklētājiem tiks piedāvātas arī iluzionisma tēmai veltītas lekcijas, semināri un darbnīcas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti