Kultūra / Mūzika
Mūzikas akadēmijā pirms rektora vēlēšanām aizvadītas kandidātu debates
Mūzikas akadēmijā pirms rektora vēlēšanām aizvadītas kandidātu debates
Kurš turpmāk vadīs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju? Tas izšķirsies trešdien. Rektora vēlēšanās startē pašreizējā rektora amata pienākumu izpildītāja Ilona Meija un Romāns Vanags – esošais akadēmijas mācībspēks ar plašu pieredzi Dziesmu un deju svētku diriģēšanā. Pirmdien, 17. jūnijā, notika abu kandidātu debates.
Romantiskais puisis Henrijs Mansīni: slavenajam komponistam – 100
Romantiskais puisis Henrijs Mansīni: slavenajam komponistam – 100
Šī gada 16. aprīlī komponistam, aranžētājam un diriģentam Henrijam Mansīni apritētu 100 gadi. Viņa slavenās kino melodijas ir kļuvušas par daļu no kolektīvās atmiņas – piemēram, asprātīgā tēma no filmu "Rozā pantera" sērijas vai sentimentālā balāde "Moon river", ko filmā "Brokastis "Tifanijā"" izpilda leģendārā Odrija Hepbērna.
Raidījuma «Latvijas Sirdsdziesma» finālā uzvar Inese Ērmane un Havjērs Fernandess ar dziesmu «Viņi d...
Raidījuma «Latvijas Sirdsdziesma» finālā uzvar Inese Ērmane un Havjērs Fernandess ar dziesmu «Viņi dejoja vienu vasaru» (papildināts)
Tiešraidē noskaidrots raidījuma "Latvijas Sirdsdziesma" astotās sezonas uzvarētājs. Finālā, kas notika 15. jūnija vakarā Lielvārdē, Rembates parkā, sacentās piecpadsmit dziesmu izpildītāji. Apkopojot tiešraides skatītāju un klausītāju balsojuma rezultātus, par uzvarētāju kļuva Inese Ērmane un Havjērs Fernandess (Javier Fernandez) ar dziesmu "Viņi dejoja vienu vasaru".
Diriģents Remī Balo: Mums par komponistiem ir ļoti daudz stereotipu
Diriģents Remī Balo: Mums par komponistiem ir ļoti daudz stereotipu
"Vispār mums par komponistiem ir ļoti daudz stereotipu, piemēram, ka Mocarta mūzika ir gaiša un priecīga, dažkārt arī virspusēja. Bet arī Bēthovena mūzikai ir daudz dažādu seju – viņš ir komponējis arī deju mūziku krogiem, vietām, kur cilvēki dzer vīnu," intervijā Latvijas Radio 3 pirms dalības Rīgas festivāla noslēdzošajā koncertā teic franču diriģents Remī Balo.
Konkursā meklēs jaunās neakadēmiskās mūzikas nozares balvas «Gamma» organizētājus
Konkursā meklēs jaunās neakadēmiskās mūzikas nozares balvas «Gamma» organizētājus
Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) padome pieņēmusi lēmumu rīkot atklātu konkursu par balvas "Gamma" izpildproducenta izvēli, zīmola izstrādi un konsultatīvās padomes izveidi no nozares organizācijām, lai nodrošinātu atklātu, pārskatāmu un profesionālu pieeju šādas nacionāla līmeņa balvas iedibināšanā, informēja apvienība. 
Kara ēnā uzplaucis patriotisms. Saruna ar «Dzelzs vilka» mūziķiem Juri Kaukuli un Kārli Alviķi
Kara ēnā uzplaucis patriotisms. Saruna ar «Dzelzs vilka» mūziķiem Juri Kaukuli un Kārli Alviķi
"Varbūt mēs ikdienā dzirdam tautas mūziku mazāk, jo tā netiek atskaņota tik daudz kā citu žanru mūzika, tomēr tā vienmēr ir līdzās – tā ir tāda nemirstīga lieta. Kad uznāk patriotisma vilnis, šī mūzika aktualizējas vairāk. Tur ir visas lietas un vērtības, kas ir būtiskas katra cilvēka dzīves ceļā," raidījumā "Kultūrdeva" stāsta grupas "Dzelzs vilks" mūziķis Kārlis Alviķis, kurš kopā ar Juri Kaukuli dalās savos muzikālajos jaunumos.
Mūzika, kas aizrauj ar pirmo reizi – uz festivālu «Laba daba» pošas «Jakob Noiman Festival Band»
Mūzika, kas aizrauj ar pirmo reizi – uz festivālu «Laba daba» pošas «Jakob Noiman Festival Band»
Komponists un mūziķis Jēkabs Nīmanis ar "Jakob Noiman Festival Band" gatavojas atgriezties festivālā "Laba daba", kur savulaik piedzīvojis vienu no skaistākajiem satikšanās brīžiem ar publiku. "Jūs dzirdēsiet visu, kas mums tajā brīdī liksies interesants. Esam tāds ansamblis, kas var uz vietas mainīt dziesmu sarakstu, un es to gribu izmantot," sola grupas līderis.

Pirms tikšanās ieskatījos interneta plašumos, lai apskatītu, ko Jēkabs Nīmanis ir sadarījis. Viņš komponējis mūziku tik daudz teātra izrādēm, ka ne saskaitīt, arī filmām, un vēl dažādus citus skaņdarbus. Uzgāju arī informāciju, ka pašlaik esot sācis studēt teātra režiju.

Jēkabs Nīmanis: Es teiktu – esmu sācis beigt studēt.

Dace Volfa: Vai bijušas tik daudz piedalīšanās izrādēs, ka nonākts pie secinājuma – tie režisori neiestudē tā, kā vajag?

Jēkabs Nīmanis: Katrs, kurš pietuvināts kādai profesionālai sfērai, sāk kļūt par tādu, kurš zina, kā vajag. Par to nevienam nav jājūtas vainīgam. Es nemēģinu mainīt profesiju, bet atklāt jaunus apvāršņus, kas man palīdzēs tajā, ko es daru. Ja es pa ceļam uztaisu kādu jēdzīgu izrādi, kas cilvēkiem patīk, tas ir patīkams bonuss.

Vai pareizi dzirdēju, ka vismaz viena izrāde jau ir bijusi?

Viena bija jau 2018. gadā, šī man ir otrā. Šis ir mans režijas diplomdarbs, tas jau ir uztaisīts, tagad man tikai jāuzraksta teorētiskā daļa.

Kur mēs to varam redzēt?

Jaunajā Rīgas teātrī. "Bilžu vakars ar Sprīdīti".

Noteikti biļetes, kā uz visām Jaunā Rīgas teātra izrādēm, nevar dabūt…

Jābūt ļoti sportiskam, lai tās dabūtu.

Bet šodien mēs esam satikušies runāt ne tik daudz par teātri, ne arī par kino, bet par festivālu, jo tev ir arī vesela banda jeb grupa, un tā ir festivālu banda – "Jakob Noiman Festival Band".

Tas man tāds ansamblis, kurš nu jau pastāv padsmit gadus. Mēs veiksmīgi eksistējam šajā pasaulē ar to koncepciju, kāda mums ir, un reizēm tā iederas arī festivālā "Laba daba".

Kur gan citur festivālu grupai spēlēt, ja ne festivālā. Vai bieži gadījies spēlēt "Labā dabā"?

Jā, ik pa laikam. Es ne vienmēr spēlēju ar šo grupu, reizēm arī citādās versijās tur parādos. Bet ar šo grupu man ir prieks spēlēt, jo šī tomēr ir tāda mūzika, kas spēj aizraut arī cilvēkus, kas to dzird pirmo reizi. Jo ir tāda tradīcija, ka tām grupām, ko visi pazīst, visi arī dzied līdzi, bet jaunie vienmēr tiek pētīti – nez, kā tur būs? Man patīk sajūta, kad spēlējam auditorijai, kas mūs dzird retāk vai daži arī pirmo reizi.
Gunda Vaivode: Judītes loma ir jauns pakāpiens Elīnas Garančas karjerā
Gunda Vaivode: Judītes loma ir jauns pakāpiens Elīnas Garančas karjerā
Ar spilgtiem un krāšņiem iespaidiem studijā nākusi "Klasikas" direktore Gunda Vaivode, daloties atziņās gan par Bēlas Bartoka operas "Hercoga Zilbārža pils" jauniestudējumu Neapoles "San Carlo" teātrī, kurā Judītes lomā debitēja Elīna Garanča, gan Karalienes Elizabetes vijolnieku konkursu Briselē, kura žūrijā bija mūsu Vineta Sareika.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd