Kultūra / Mūzika
«Šī pieredze, būt ar jums šeit, Latvijā, man ir ļoti svarīga» – saruna ar LNSO māksliniecisko vadītā...
«Šī pieredze, būt ar jums šeit, Latvijā, man ir ļoti svarīga» – saruna ar LNSO māksliniecisko vadītāju Tarmo Peltokoski
"Šī pieredze, būt ar jums šeit, Latvijā, man ir ļoti svarīga, tāpēc ar lepnumu atskaņošu latviešu mūziku arī citās valstīs," Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" teic 23 gadus vecais somu diriģents Tarmo Peltokoski, kurš, sākot ar 2022./2023. gada koncertsezonu, ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.
Lielbritānijā top pirmais latviešu apvienotais bērnu un jauniešu koris
Lielbritānijā top pirmais latviešu apvienotais bērnu un jauniešu koris
Latviešu diasporas mūzikas pedagogi Lielbritānijā ir apņēmības pilni izdarīt teju neiespējamo – izveidot pirmo Apvienotās Karalistes bērnu un jauniešu kopkori un piedalīties XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos 2025. gadā. Nupat kā norisinājās pirmā kopkora nometne latviešu īpašumā "Straumēnos", ko organizēja biedrība "Latviešu pārstāvniecība Apvienotajā Karalistē" (LPAK) ar Latvijas Kultūras ministrijas atbalstu. 
Siltums, mīļums un dzīvošanas aizrautība. 75. gadskārtā atceroties dziedātāju un pedagoģi Anitu Gara...
Siltums, mīļums un dzīvošanas aizrautība. 75. gadskārtā atceroties dziedātāju un pedagoģi Anitu Garanču  
Februārī, desmitajā datumā, 75. dzimšanas diena apritētu dziedātājai, kordiriģentei un izcilai vokālai pedagoģei Anitai Garančai (1949 – 2015). Savulaik viņa dziedājusi kamerkorī "Ave Sol" un Latvijas Filharmonijā, vairāk nekā 20 gadus kopā ar vīru – kordiriģentu Jāni Garanču – vadījusi jauniešu kori "Zvani"; vairāk nekā 30 gadu garumā viņa mācījusi jaunos dziedātājus Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālajā nodaļā, bijusi Latvijas Nacionālās operas kormeistare un vokālā pedagoģe, daudz strādājusi ar topošo aktieru balsīm un slīpējusi profesionālu aktieru balsis dažādos Latvijas teātros. Balsi Anita Garanča vienmēr uzskatījusi par skaistāko no visiem mūzikas instrumentiem.
Latvijas Radio 1. studijā skanēs Ukrainas 17. gadsimta baroka mūzika
Latvijas Radio 1. studijā skanēs Ukrainas 17. gadsimta baroka mūzika
Nedēļa no 19. februāra Latvijas Radio 3 "Klasika" būs Ukrainas kultūras un mūzikas zīmē, tādēļ to ieskandēs mūziķi no Ukrainas, kuri nu jau nepilnus divus gadus par savu mājvietu sauc Latviju, – dziedātāji Natālija Behma, Oksana Nikitjuka un Serhijs Zadorožnijs. Kopā ar Ansi Bētiņu un klavesīnisti Gertrudu Jerjomenko viņi izveidojuši ansambli "Ældmusic", kura nosaukumā ietverta mūziķu interese par vēsturi, renesanses, baroka un vēlāku laiku mūziku. Koncerts izskanēs pirmdien, 19. februārī, pulksten 18.00 Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē.
«Šī loma ir nenormāli bīstama» – operprīmas Kristīnes Opolais atkalsatikšanās ar Lēdiju Makbetu
«Šī loma ir nenormāli bīstama» – operprīmas Kristīnes Opolais atkalsatikšanās ar Lēdiju Makbetu
Pēc 18 gadu pārtraukuma atgriezties pie Dmitrija Šostakoviča operas "Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta" galvenās lomas – Katerinas Izmailovas – patiesībā ir bijis ilgi gaidīts notikums, Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" atklāja operprīma Kristīne Opolais. Šoreiz viņa sarežģītajai un bīstamajai lomai patiesi bija gatava – tehniski un emocionāli. To apliecina arī pozitīvās recenzijas pēc koncertuzvedumiem Bostonā un Ņujorkā. Gadiem krātā pieredze dziedātājai šo lomu ļāva iznest viegli un izbaudīt, un jau ar nepacietību gaidīt nākamo satikšanās reizi. 
Komponists Raimonds Tiguls: Mūsu spēks ir mūsu saknēs, mūsu vājums – ikdienas ķildās
Komponists Raimonds Tiguls: Mūsu spēks ir mūsu saknēs, mūsu vājums – ikdienas ķildās
Mūsu tautas spēks noteikti ir mūsu saknēs, ko redzam tautasdziesmās, ko piedzīvojam Dziesmu svētku estrādē. Tā ir mūsu tautas kultūras pagātne, kas mūs gadu simtiem stiprinājusi un stiprina arī šodien. Tas ir mūsu spēks, bet vājums – to redzam uz katra soļa – tās ir savstarpējās ikdienas ķildas, kas velk mūs uz leju. Dziesmu svētku lielā vienotība pagaist tik ātri, kad uzreiz pēc tiem sākas visi ķīviņi un ķildas, Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" pauda komponists Raimonds Tiguls.
Liepājas koncertzālē un tiešraidē klausītājus iepazīstinās ar ukraiņu kamermūziku
Liepājas koncertzālē un tiešraidē klausītājus iepazīstinās ar ukraiņu kamermūziku
25. februārī pulksten 15.00 Liepājas koncertzāles kamersērijā "Personīgi" ukraiņu dziedātāja, diriģente un muzikoloģe Oksana Nikitjuka un latviešu pianiste Herta Hansena klausītājiem piedāvās ukraiņu un latviešu kamermūzikas programmu "Saulespuķu ceļš". Koncertu varēs baudīt gan klātienē, gan tiešraidē koncertzāles digitālajā platformā digitalaisdzintars.lv un "Youtube" kanālā, informēja koncertzāles pārstāvji.
«Satriecošs iespaids un šausmīgs diskomforts» – emociju karuselis Antona Ļahovska, Tarmo Peltokoski...
«Satriecošs iespaids un šausmīgs diskomforts» – emociju karuselis Antona Ļahovska, Tarmo Peltokoski un LNSO koncertā
"Viens no mežonīgākajiem skaņdarbiem, kas jebkad ir sacerēts," tā sestdienas, 10. februāra, koncerta repertuāru, kas izskanēja uz Lielās ģildes skatuves, raksturojis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieciskais vadītājs Tarmo Peltokoski, vienojoties mūzikā ar Latvijas publikas iemīļoto pianistu Antonu Ļahovski.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd