Kultūra / Mūzika
Viņa rokās mūzika elpo dabiski – pirmais Kormūzikas mūža balvas laureāts Jēkabs Ozoliņš
Viņa rokās mūzika elpo dabiski – pirmais Kormūzikas mūža balvas laureāts Jēkabs Ozoliņš
Sestdien, 20. janvārī, būs īpašs notikums Latvijas mūzikas dzīvē – pirmo reizi tiks pasniegtas Kormūzikas balvas. To mērķis ir izcelt izcilākos sasniegumus kormūzikas nozarē, jaunradē, kā arī pedagoģiskajā darbā. Par aizvadītā gada veikumiem balvas pasniegs astoņās kategorijās, kuru laureātus uzzināsim ceremonijas laikā. Bet jau pirms vairākām dienām pasludināts mūža balvas ieguvējs, un tas ir diriģents un pedagogs Jēkabs Ozoliņš. Viņa mūža devums ir ļoti nozīmīgs un bagātīgs. Kā par viņu saka Kormūzikas balvas žūrijas pārstāvis, muzikologs Orests Silabriedis – "viņa rokās mūzika patiešām elpo un elpo dabiski".
Vai zini, kam pieder teiciens – dodiet kaut vai ēvelbeņķi, arī tad es spēlēšu?
Vai zini, kam pieder teiciens – dodiet kaut vai ēvelbeņķi, arī tad es spēlēšu?
"Arvīdu Žilinski no pirmajām reizēm atceros kā pianistu. Bija tādi pedagogu koncerti – droši vien tie bija Dārziņskolas pedagogi, un interesanti, ka no spēlētājiem vislabāk atceros tieši Arvīdu Žilinski: viņš spēlēja savu darbu "Labrenča gadatirgū", tas man likās tāds "feierverks" – pie klavierēm viņš nudien darīja brīnumu lietas!" atceras vijolnieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas emeritētais profesors Juris Švolkovskis.
Trio «Tresensus»: Nav viegli atrast komponistus, kas mums gribētu rakstīt
Trio «Tresensus»: Nav viegli atrast komponistus, kas mums gribētu rakstīt
Šī gada pirmajā Latvijas Radio 3 "Klasika" rīkotajā koncertā Latvijas Radio 1. studijā pirmdienas vakarā muzicēja trio "Tresensus". Šo jauno mūziķu apvienību vieno draudzība un mīlestība pret latviešu komponistiem. Koncertā izskanēja sešu komponistu opusi, no kuriem četri pirmatskaņojumi.
Kā atgādinājums par īstajām vērtībām. Normunds Šnē par Viļņa Šmīdberga «Karuseli», simfoniskās mūzik...
Kā atgādinājums par īstajām vērtībām. Normunds Šnē par Viļņa Šmīdberga «Karuseli», simfoniskās mūzikas lielkoncertu gaidot
Piektdien, 19. janvārī, pulksten 19 Lielajā ģildē un Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē dzīvosim līdzi tradicionālajam Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertam. Šogad tajā gaidāma īpaša atkalsatikšanās – valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un Normunds Šnē atskaņos Viļņa Šmīdberga opusa "Karuselis" versiju orķestrim, kas savu pirmatskaņojumu piedzīvoja pirms 17 gadiem – 2007. gadā. 
Vai zini, kā izveidojusies mūsdienu koncertarfa?
Vai zini, kā izveidojusies mūsdienu koncertarfa?
Arfa vienlaikus ir viens no vissenākajiem un arī visjaunākajiem mūzikas instrumentiem. Kāpēc tā? Neraugoties uz arfas seno izcelsmi, kas meklējama senajās civilizācijās, instruments attīstījies ļoti lēnām un eksperimentēšanas rezultātā mūsdienu klasiskā koncertarfa izveidojusies tikai 1801. gadā.
Gaismas arhitektūra un jūras vējš Igaunijas filharmonijas kamerkora dziedājumā
Gaismas arhitektūra un jūras vējš Igaunijas filharmonijas kamerkora dziedājumā
Igaunijas filharmoniskais kamerkoris, kuru britu izdevums BBC "Music Magazine" ierindojis starp pasaules desmit ievērojamākajiem koriem, nedēļas nogalē uzstājās Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Izcilā kaimiņzemes dziedātāju vienība kora dibinātāja Tenu Kaljustes vadībā klausītājiem piedāvāja igauņu dižgaru Arvo Perta un Veljo Tormisa daiļradi.
Koncertā «Iet un nāk» iezīmēs laika tiltu starp 1991. gada barikādēm un mūsdienām
Koncertā «Iet un nāk» iezīmēs laika tiltu starp 1991. gada barikādēm un mūsdienām
Šogad aprit 33 gadi kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Par godu Barikāžu aizstāvju atceres gadadienai Rīgā notiks vairāki pasākumi ar tēmu "Dziesmotā revolūcija". Viens no vērienīgākajiem pasākumiem notiks vienā no tā laika zīmīgākajām vietām – Rīgas Domā, kur izskanēs koncerts "Iet un nākt", informēja Rīgas pašvaldība.
Februārī Rīgā un Jūrmalā notiks festivāls «Vīnes klasika»
Februārī Rīgā un Jūrmalā notiks festivāls «Vīnes klasika»
Festivāls "Vīnes klasika" šogad norisināsies no 14. līdz 25. februārim Rīgā un Jūrmalā, informēja festivāla rīkotāji VSIA "Latvijas Koncerti". Festivāla koncertos skanēs Vīnes klasiķu – Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van  Bēthovena, Johannesa Brāmsa, Jozefa  Haidna, kā arī citu komponistu skaistākie skaņdarbi. Uz skatuves kāps "Berlīnes filharmoniķu" pirmā koncertmeistare Vineta Sareika, vijolnieks Daniils Bulajevs, pianists Vestards Šimkus, orķestris "Sinfonietta Rīga", "Latvijas Radio koris", kā arī daudzi citi atzīti Latvijas un ārvalstu mūziķi.
Esmu atgriezies vietā, kas ir manējā – komponists Einārs Jaunbrālis par 80. gadu grupas «Jumis» atdz...
Esmu atgriezies vietā, kas ir manējā – komponists Einārs Jaunbrālis par 80. gadu grupas «Jumis» atdzimšanu
"Es ilgu laiku biju projām... Tagad esmu atgriezies vietā, kas ir manējā. Vairākus gadu desmitus biju "neceļos" – ar savām aktivitātēm nebiju savā vietā. Un tas ir loģiski, ka kaut kādā mirklī es vienkārši atsāku muzicēt. Tagad man ir iespēja gan muzicēt, gan ierakstīt, gan miksēt – to visu darīt. Man tas ļoti patīk," atzīstas komponists un taustiņinstrumentālists Einārs Jaunbrālis. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd