Kultūra / Māksla
Hamburgā atklās Latvijas mākslinieku Sigitas Daugules, Vinetas Kaulačas un Māra Čačkas izstādi «Vīzi...
Hamburgā atklās Latvijas mākslinieku Sigitas Daugules, Vinetas Kaulačas un Māra Čačkas izstādi «Vīzijas un sliekšņi»
Trīs Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvji – Sigita Daugule, Vineta Kaulača un Māris Čačka – apvienojušies radošā savienībā starptautiskai izstādei "Vīzijas un sliekšņi". Izstāde būs skatāma Hamburgas "Pashmin" mākslas galerijā no 4. februāra līdz 25. februārim, un tā ir veidota, lai izgaismotu dažādas pieejas un izpratnes par glezniecību, vienlaikus mēģinot atbildēt uz aktuāliem jautājumiem par to, ko glezniecība nozīmē šodien, informēja mākslinieku pārstāvji.
Mūžībā devusies tēlniece Valentīna Helmūte
Mūžībā devusies tēlniece Valentīna Helmūte
Mūžībā devusies nozīmīga Latvijas tēlniece Valentīna Helmūte (10.07.1928.–21.01.2023.), viena no radoši visilgāk strādājošajām māksliniecēm, kura studējusi un apguvusi prasmes pie nacionālās tēlniecības pamatlicējiem, kopusi un turpinājusi modernisma tēlniecības tradīcijas, informēja Latvijas Mākslinieku savienībā (LMS).
No skices līdz gatavam darbam – izstādē «Ne-lietas» mākslinieks Jānis Straupe pirmoreiz ļauj ielūkot...
No skices līdz gatavam darbam – izstādē «Ne-lietas» mākslinieks Jānis Straupe pirmoreiz ļauj ielūkoties savā radošajā procesā
Jāņa Straupes izstādē "Ne-lietas" ļoti latviskais materiāls – koks – neuzspiež konkrētu literāru stāstījumu, bet liek filozofiski aizdomāties, pauž kuratore Inese Baranovska. Ekspozīcijā, kas no 28. janvāra līdz 26. martam skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, mākslinieks pirmo reizi ļauj ielūkoties radošajā procesā no skices līdz gatavam darbam. Muzejā izstādīts Straupes pēdējo divdesmit gadu radošais darbs, kā arī jaunās ieceres – vērienīgi skulpturāli un kinētiski objekti. 
Nacionālajā mākslas muzejā gaidāma Amandas Ziemeles personālizstāde
Nacionālajā mākslas muzejā gaidāma Amandas Ziemeles personālizstāde
No 2023. gada 11. februāra līdz 23. aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas Kupola zālē norisināsies "Purvīša balvas 2021" laureātes Amandas Ziemeles personālizstāde "Saule ar zobiem". "Projekta fokusā ir glezniecības medija daudzveidīgās iespējas un izpausmes, attiecībās ar telpu kļūstot par instalāciju, kurā ieaicināt apmeklētāja skatienu," uzsvēra izstādes rīkotāji.
Sudrabainie katalizatori. Solveigas Vasiļjevas izstādes «Bez robežām» recenzija
Sudrabainie katalizatori. Solveigas Vasiļjevas izstādes «Bez robežām» recenzija
Biļete uz Siguldu maksā divus eiro septiņdesmit. Tu šī brīža mežonīgās inflācijas apstākļos neticami lēti brauc ērtā autobusā un tad apmēram stundas laikā no Rīgas pelēkās žļurgas nonāc eleganti cienīgajā pilsētiņā. Ieraugi stacijas laukumā zīmoliski tik veiksmīgo "S!" un iesmej, kā par tā izmantošanu viena prokrieviska partija nu iesūdzēta tiesā. Tad atrodi stilīgo "Siguldas devonu", ieej kultūras namā, novelc mēteli, ieej izstāžu zālē un pēc visu šo sadzīvisko notikumu virknes pēkšņi vairs nesaproti, ko redzi. Tavā priekšā atrodas Solveigas Vasiļjevas izstāde "Bez robežām", kas tavā šodienas ikdienišķībā šķiet pārlaicīgi svešāda un noslēpumaina. Ir jāaizver telpas durvis, lai sevi nodalītu no utilitārās burzmas, un jāsāk atminēt mīklas, kas sākotnēji pašas ir apslēptas.
No vecmammas cukurtrauka līdz iespaidīgai porcelāna privātkolekcijai – izstāde «Industriālais romant...
No vecmammas cukurtrauka līdz iespaidīgai porcelāna privātkolekcijai – izstāde «Industriālais romantisms»
Pēdējos gados lielu popularitāti gūst porcelāna trauku krāšana un savu nelielu kolekciju veidošana. Gados jaunā kolekcionāra Teo Ralfa Jēkabsona privātkolekcijas izstāde "Industriālais romantisms" tikko atklāta Babītes kultūrizglītības centrā "Vietvalži". Tur senajā muižas ēkā atrodas arī interesanta pamatekspozīcija un Eduarda Pāvula memoriālais muzejs.
Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē skatāma Alekseja Naumova izstāde «Toponīmi 2»
Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē skatāma Alekseja Naumova izstāde «Toponīmi 2»
Ienest krāsu, sulīgumu un dzīvīgumu izstāžu zālē – to vēlējušies Alekseja Naumova izstādes "Toponīmi 2" rīkotāji. Pašlaik Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē skatāma gleznotāja, Latvijas mākslas akadēmijas profesora Alekseja Naumova izstāde. Lai arī vizuālās mākslas apmeklējumam skatītājs šeit vēl jāpieradina, gan mākslinieks, gan Ziemeļrīgas kultūras apvienības pārstāvji aicina nepalaist garām šo iespēju.
Mākslai ir jārunā, jārosina un reizēm arī jākliedz! Saruna ar gleznotāju Aivi Pīzeli
Mākslai ir jārunā, jārosina un reizēm arī jākliedz! Saruna ar gleznotāju Aivi Pīzeli
Ne visi var mēslus mēzt, kādam ir arī jāglezno – par to ir pārliecināts ekspresīvais impresionists Aivis Pīzelis. Latvijas glezniecībai tik netipiskās košās krāsas un kontrasti ir gleznotāja Aivja Pīzeļa rokraksts. Mākslinieks nāk no Preiļu puses, bet savu ikdienu pavada galvaspilsētā. Pīzelis uz dzimto vietu dodas "restartēties" un fotografēt, lai atvestās sajūtas izliktu uz audekla. Aivja Pīzeļa radošā darbība aizsākusies pirms vairāk nekā 15 gadiem, un viņa dzīve bez gleznošanas vairs nav iedomājama.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd