Kultūra / Māksla
Latvijas laikmetīgās mākslas momentuzņēmums. Kā izraudzījās Purvīša balvas finālistus?
Latvijas laikmetīgās mākslas momentuzņēmums. Kā izraudzījās Purvīša balvas finālistus?
"Mūsu laikmetīgā vizuālā māksla ir ļoti spēcīga un starptautiski konkurētspējīga," secina filozofs Igors Gubenko, kurš kopā ar vizuālās mākslas ekspertiem izraudzījis "Purvīša balvas 2023" kandidātus. Finālisti ir: Evelīna Deičmane par izstādi "Dejorgāns / Tanzorgan" "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrā, Kristaps Epners par darbu "Maslova bijušajā Rīgas Biržas bankas ēkā" festivāla "Survival Kit 13" ietvaros, Daiga Grantiņa par personālizstādi "Lauka telpa" Mākslas muzejā "Rīgas Birža", Darja Meļņikova par izstādi "The Anticipation" ("Gaidas") galerijā "427", Evita Vasiļjeva un Kaspars Groševs par izstādi "Zilā līča māja" Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā Mākslas festivāla "Cēsis 2022" ietvaros un Ance Eikena par personālizstādi "Dievs Tēvs Debesīs" mākslas telpā "Brīvība". Balvu par mūža ieguldījumu šogad pasniegs māksliniecei Edītei Pauls-Vīgnerei.
Sadarbībā ar telpu. Māksliniece Amanda Ziemele iepazīstina ar izstādi «Saule ar zobiem»
Sadarbībā ar telpu. Māksliniece Amanda Ziemele iepazīstina ar izstādi «Saule ar zobiem»
Līdz 23. aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē skatāma Amandas Ziemeles personālizstāde "Saule ar zobiem".  Amanda Ziemele 2021. gadā saņēma Purvīša balvu par izstādi "Kvantu matu implanti". Žūrija toreiz akcentēja autores prasmi radīt atvērtu telpu. Māksliniece atzīst, ka divi gadi kopš balvas saņemšanas ir pagājuši ļoti ātri un, kā jebkurš notikums, arī balva ir nesusi pārmaiņas, arī iespēju veidot šo izstādi.
Ziņas par Ukrainu mākslas valodā. Kara muzejā skatāma Viļņa Heinrihsona izstāde «Kara grimases»
Ziņas par Ukrainu mākslas valodā. Kara muzejā skatāma Viļņa Heinrihsona izstāde «Kara grimases»
Emocionāla, skaudra un garīga dziļuma caurstrāvota ir Viļņa Heinrihsona jaunā izstāde "Kara grimases", ko 17. februārī atklās Kara muzejā. Tajā skatāmās gleznas, zīmējumi un teksti tapuši kā ļoti tieša reakcija uz baisajiem Krievijas kara pret Ukrainu notikumiem. Kā saka pats autors, ar šo izstādi viņš vēlas dot vārdu visiem tiem tūkstošiem agresijas apklusināto cilvēku, kuri paši vairs runāt nevar.
Vārdiem pa priekšu steidz mākslinieka sajustais. Par mākslas procesiem Atmodas laikā stāsta Ieva Ilt...
Vārdiem pa priekšu steidz mākslinieka sajustais. Par mākslas procesiem Atmodas laikā stāsta Ieva Iltnere un Jānis Mitrēvics
"Mākslas darbs vienmēr ir projekcija. Tu projicē savas iekšējās sajūtas un dažreiz pat to nepazinies. Man patīk ideja, ka mākslinieks uztver apkārtni, sajūtas pat pirms valodas, pirms kaut kas tiek nosaukts vārdos. Tā ir taisnība," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta māksliniece Ieva Iltnere. Nacionālā mākslas muzeja ekspozīcijas "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991" rosināti, Iltnere un gleznotājs Jānis Mitrēvics pārspriež savu darbus "Snieg!" un "Nāk", kā arī atminas leģendāro 80. gadu pirmās puses izstādi "Daba. Vide. Cilvēks". 
Pateikt savu – karam nē! Saruna ar mākslinieci Frančesku Kirki
Pateikt savu – karam nē! Saruna ar mākslinieci Frančesku Kirki
"Mana rokraksta forma ir mainījusies, bet tas, kas mani satrauc... Varbūt, ka tas ir galīgi nekomerciāli, bet man gribas pateikt savu vārdu: karam nē!" teic māksliniece Frančeska Kirke. Laiku, kad tapa izstādes "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991" darbi, māksliniece Frančeska Kirke atceras kā laiku, kad varēja runāt, atstājot pagātnē Ēzopa valodu, mākslinieki pauda savas izjūtas, nostāju un cilvēki uz izstādēm plūda straumēm, jo tas bija veids, kā gūt informāciju un emocionālu piepildījumu. Šobrīd uzmanība ir izkliedēta un mākslinieks vairs neatrodas centrā, ir citi laiki, tomēr mākslas process rit savu gaitu un māksliniece savos darbos turpina sarunu par pasaules politiskajiem procesiem.
Feminisms, sieviešu tiesības un naivisms galerijā «Māksla XO»
Feminisms, sieviešu tiesības un naivisms galerijā «Māksla XO»
Galerijā "Māksla XO" atklātas divas krasi atšķirīgas izstādes, tomēr tās vieno fakts, ka abas autores – Zane Žeivate un Luciana Mariano – vizuālā veidā šķetina sieviešu tiesību, sociālās vienlīdzības un sievietes izjūtu, pārdzīvojumu un vēlmju pasaules.
Sagāzusies Rīga nevienam nav vajadzīga jeb kad Koļcovs satiek Vilipsōnu
Sagāzusies Rīga nevienam nav vajadzīga jeb kad Koļcovs satiek Vilipsōnu
Kā nokļūt līdz savai patiesībai un noturēt savu pārliecību? Ko darīt, ja "baterijas nosēdušās" un idejas izsīkušas? Kā atpazīt lietas, kas pie tevis atnāk pašas, un vispār – kas ir māksla? Par skumjām un prieku, par laimi un vaļaspriekiem, par Tobīti, kuram māksla ir vienaldzīga, un ķenguru zoodārzā, kuram tā interesē, par ceļošanu, dabu, atgriešanos un vēl citām tveramām un netveramām lietām, gleznotāja Kaspara Zariņa rosināti, pārdomās dalās divi kolorīti vizuālās mākslas pārstāvji – Aivars Vilipsōns un Roberts Koļcovs.
Māksliniece Edīte Pauls-Vīgnere: Būšana mākslā – tā ir mana dzīve
Māksliniece Edīte Pauls-Vīgnere: Būšana mākslā – tā ir mana dzīve
Apbrīnojami radoša, meistarīga, krāšņa un vitāla savā mākslā allaž ir tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere. Par viņas izcilo veikumu vairāk nekā pusgadsimta garumā viņai šogad tiks piešķirta Purvīša balva par mūža ieguldījumu mākslā, to šodien paziņoja balvas organizācijas komiteja. Pati māksliniece sarunā ar Latvijas Radio atzīst, ka viņai tas ir ļoti liels pārsteigums, jo viņa Purvīša balvu vienmēr saistījusi ar sasniegumiem glezniecībā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd