Kultūras ziņas

Riharda Zaļupes atklāsmes mūzikā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Granāta krāsa" izkrāso Talsus

Talsos skatāma mākslinieces Karinē Paronjancas izstāde «Granāta krāsa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Talsu kinoteātris "Auseklis" ir vieta ne tikai kino, bet arī mākslai. Šobrīd uz Talsiem atceļojuši mākslinieces Karinē Paronjancas darbi, kas tapuši, iedvesmojoties no armēņu režisora Sergeja Paradžanova 1969. gada tapušās filmas "Granāta krāsa".

Deviņu pakalnu pilsēta šobrīd pavisam pelēka, tāpēc mākslas darbi, ko māksliniece Karinē Paronjanca atvedusi uz kinoteātri "Auseklis", šķiet vēl košāki. Izstādes nosaukumā minētie granāta krāsas toņi ir bezgala daudzveidīgi – no karmīnsarkanā līdz purpuram.

Māksliniece teic: "Jā, gan krāsu ziņā ir dažādās nianses, gan arī, kā mēs zinām, Paradžanova daiļradē ļoti raksturīgas metaforas, simboli, un mēs varam arī kā zemtekstu nolasīt, ka tā krāsa tiešām ir ļoti atšķirīga – tā var būt gan kaisle, gan dzīvība, gan pēctecība."

Sergejs Paradžanovs bija aizliegtais režisors, un viņa darbus varēja rādīt tikai provincē nelielos kinoteātros. Tāpēc Karinē izstādes atklāšanā Talsi šai filmai bija pat tematiski piestāvoši.

Kinoteātra "Auseklis" direktore Māra Cēbere skaidro: "Tā filma ir kā gleznu virknējums, kas ir vienkārši savirknēts tādā stundu garā vēstījumā. Ir ārkārtīgi svarīga katra čaukstēšana, čabēšana, pilēšana, grāmatu lapaspušu pāršķiršana – tas ir, jā, arī skaņu baudījums cilvēku ausīm."

Karinē Paronjanca ir koša un enerģiska, un arī viņas iedvesmas avotu – slaveno armēņu režisoru savulaik nevarēja nepamanīt, kad viņš ienācis telpā. Paradžanovs bija apolitisks mākslinieks, taču reizē visa viņa daiļrade bija cīņa pret sistēmu. "Cīņa par brīvību, par radošu brīvību, cilvēka brīvību. Un, man šķiet, ka tieši šobrīd, kad ir karš, pandēmija, visa saspringtā politiskā situācija, humanitārā krīze... Un es skatos, ka nav tikai man tā interese par viņa daiļradi, bet es redzu, ka arī visur pasaulē. Kaut kā tomēr tas disidenta piesitiens laikam ir svarīgs un aktuāls," saka Paronjanca.

Mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis teic: "Karinē ir ļoti dziļa māksliniece, un es ļoti priecājos par to, ka viņai tik jaunos gados ir bijis iespējams jau tik daudz sasniegt un sevi pierādīt starptautiski – ar saviem žanriem, ar savām kompozīcijām un krāsām. Un es viņai vēlu tālu lidojumu, jo viņa vēl ļoti daudz sasniegs!"

Ja Paradžanova filma ekskluzīvi Talsos bija skatāma tikai vienu reizi, tad Paronjancas košās gleznas kinoteātrī būs baudāmas līdz pat aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti