Kultūra / Māksla
Nacionālā Mākslas muzeja «neredzamā» laikmetīgās mākslas kolekcija. Saruna ar Elitu Ansoni un August...
Nacionālā Mākslas muzeja «neredzamā» laikmetīgās mākslas kolekcija. Saruna ar Elitu Ansoni un Augusti Petri
Ko ņemt un no kā atteikties, lai pēc iespējas plašāk parādītu to, ko nevar redzēt – šādu lēmumu priekšā regulāri nonāk tie kuratori, kuri strādā ar 20. gadsimta otrās puses mākslu. Nupat atklātās ekspozīcijas "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991" iespaidā kārtējo reizi aktuāls kļuvis jautājums par šī laikmeta darbu pieejamību – kur tie glabājas, kad un kur tos varēs redzēt plašākā apjomā? Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" to pārspriež izstāžu zāles "Arsenāls" vadītāja Elita Ansone un kuratore Auguste Petre.
Īstais notikums ir aiz gleznas rāmja. Par mākslas procesiem Atmodas laikā stāsta Sandra Krastiņa un...
Īstais notikums ir aiz gleznas rāmja. Par mākslas procesiem Atmodas laikā stāsta Sandra Krastiņa un Edgars Vērpe
"Mākslā mēs rādījām to, ko jūtam, ko domājām, un domājām tajā laikā par brīvību un par tikšanu vaļā no ļaunas varas," tā savu un laikabiedru daiļradi Atmodā raksturo gleznotāja Sandra Krastiņa. Nupat Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atklāta ekspozīcija "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991", kas ir veltīta Latvijas laikmetīgās mākslas avangardiskajai lomai mūsu valstiskās neatkarības atgūšanas periodā. Izstādes rosināti, par šo laikposmu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Sandra Krastiņa un gleznotājs, pedagogs, Valsts Kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe.
Jāaudzē pavasaris sevī. Galerijā «Istaba» skatāma Gitas Šmites personālizstāde
Jāaudzē pavasaris sevī. Galerijā «Istaba» skatāma Gitas Šmites personālizstāde
"Viņas gleznas liek vienoties priekā par vērtīgo, kas mums ir visapkārt" – tā par gleznotājas Gitas Šmites jauno personālizstādi "Jauns pavasaris" saka mākslas zinātniece Aiga Dzalbe. Izstāde no 6. februāra skatāma galerijā "Istaba", un, kaut arī darbi tapuši galvenokārt rudenī, tajos ir daudz pavasarīgu, iedvesmojošu un siltu noskaņu un ietilpīgu simbolisku vēstījumu. Izstādes laikā māksliniece pati visai bieži būs sastopama galerijā, kur viņa gleznos tur uzstādīto kluso dabu.
Ar izstādi ES mājā ukraiņu gleznotājs vēlas Latvijai pateikties par savas ģimenes uzņemšanu
Ar izstādi ES mājā ukraiņu gleznotājs vēlas Latvijai pateikties par savas ģimenes uzņemšanu
“Mazie svētki dvēselei” – tādu nosaukumu izstādei Eiropas Savienības mājā, kurā skatāmas Latvijā tapušās gleznas, devis ukraiņu mākslinieks Ivans Vitjuks. Gleznotājs šādi vēlas teikt “paldies” Latvijai arī par viņa karā cietušās ģimenes uzņemšanu. Vitjuka gleznās Rīgas nami mijas ar lauku ainavām, ziema ar pavasari un vasaru. Jau gandrīz gadu Latvija ir droša vieta gan gleznotāja pieciem bērniem, gan viņa molbertam un otām. 
Laivas tapšana un vislēnākais kino – Rīgas Mākslas telpā skatāmas divas jaunas izstādes
Laivas tapšana un vislēnākais kino – Rīgas Mākslas telpā skatāmas divas jaunas izstādes
Lielformāta gleznas kā vislēnākā kino kadri un izstāde, kurā mākslinieks skatītāju acu priekšā gatavo īstu laivu. 2. februārī izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" atklāšanu piedzīvo divu spilgtu jauno mākslinieku ekspozīciju atklāšana. Vienā galvenais uzsvars likts uz procesu un jautājumu, kurā mirklī objekts kļūst par mākslas darbu, otrā – māksliniece spēlējas ar laiku un tēliem.
Uzbūvēt dzīvi no atkārtojamības. Galerijā «Alma» skatāma Reiņa Dzudzilo izstāde
Uzbūvēt dzīvi no atkārtojamības. Galerijā «Alma» skatāma Reiņa Dzudzilo izstāde
Galerija "Alma" ar tās stikloto ārsienu pievērš garāmgājēju uzmanību atvērtajai ekspozīcijas telpai. Līdz 11. martam galerijā skatāma scenogrāfa un mākslinieka Reiņa Dzudzilo izstāde "Nekad nebeidzas". Izstādi veido viens elements, kurš sadalīts trīs daļās: gaismas objekts, uzraksts uz galerijas sienas un ierāmēta atvērta piezīmju klade.
Nacionālais mākslas muzejs konkursā īstenošanai izraudzījies trīs izstādes
Nacionālais mākslas muzejs konkursā īstenošanai izraudzījies trīs izstādes
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izsludinātā atklāta izstāžu projektu konkursa rezultātā īstenošanai izvēlēti trīs pieteikumi – Rotu mākslas biedrības grupas izstāde "Pieskāriens" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Andra Eglīša personālizstāde "Daži iztēles un matērijas satikšanās gadījumi" un Miķeļa Fišera personālizstāde "Baisais mantojums" LNMM galvenās ēkas Lielajā zālē, informēja muzejā.
Māksla – pārmaiņu veicinātāja. Nacionālajā mākslas muzejā atklās izstādi «Mūra nojaukšana»
Māksla – pārmaiņu veicinātāja. Nacionālajā mākslas muzejā atklās izstādi «Mūra nojaukšana»
Piektdien, 3. februārī, Nacionālajā mākslas muzejā atklās jaunu ekspozīciju "Mūra nojaukšana", kas veltīta laikmetīgās mākslas īpašajai lomai mūsu valstiskās neatkarības atgūšanas periodā. Ekspozīcijā skatāmie darbi pamatā tapuši no 1985. gada, kad Padomju Savienībā sākās tā sauktie pārbūves procesi, līdz 1991. gadam, kad Latvija atguva savu neatkarību.
Hamburgā atklās Latvijas mākslinieku Sigitas Daugules, Vinetas Kaulačas un Māra Čačkas izstādi «Vīzi...
Hamburgā atklās Latvijas mākslinieku Sigitas Daugules, Vinetas Kaulačas un Māra Čačkas izstādi «Vīzijas un sliekšņi»
Trīs Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvji – Sigita Daugule, Vineta Kaulača un Māris Čačka – apvienojušies radošā savienībā starptautiskai izstādei "Vīzijas un sliekšņi". Izstāde būs skatāma Hamburgas "Pashmin" mākslas galerijā no 4. februāra līdz 25. februārim, un tā ir veidota, lai izgaismotu dažādas pieejas un izpratnes par glezniecību, vienlaikus mēģinot atbildēt uz aktuāliem jautājumiem par to, ko glezniecība nozīmē šodien, informēja mākslinieku pārstāvji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd