Kultūra / Ekrāns
Mūžībā devies izcilais britu aktieris Toms Vilkinsons
Mūžībā devies izcilais britu aktieris Toms Vilkinsons
75 gadu vecumā sestdien mūžībā devies izcilais britu aktieris Toms Vilkinsons, kurš skatītāju atmiņā palicis ar spilgtām lomām dažādu žanru filmās, sākot no vēsturiskām drāmām līdz pat aušīgām komēdijām.
Rets zieds komēdijas žanrā. «Sapņu scenārijs» – akadēmiķu joku uzlādēta fantāzija par sapņu epidēmij...
Rets zieds komēdijas žanrā. «Sapņu scenārijs» – akadēmiķu joku uzlādēta fantāzija par sapņu epidēmiju
Norvēģu režisora Kristofera Borgli vārds Latvijas skatītājam nav pavisam svešs, viņa debija pilnmetrāžā "Pati sev piegriezusies" ("Sick of Myself") tika izrādīta Rīgas Starptautiskā kinofestivāla programmā, vēlāk – arī kinoteātros. Pēc šī provocējošā, sabiedrības normas kutinošā pieteikuma starptautiskajā arēnā Borgli strauji nokļuva Holivudā – viņa jaunākās filmas "Sapņu scenārijs" producents ir laikmetīgo šausmu meistars Ari Asters ("Reinkarnācija" (2018), "Saulgriežu kults" (2019)), bet galvenajā lomā – Nikolass Keidžs. Filmas sižets – ģeniāli vienkāršs, iedomājieties situāciju, kurā mēs visi sāktu sapņos redzēt vienu un to pašu, sev nepazīstamo cilvēku? Ar bioloģijas profesoru Polu Metjūzu (Keidžs) tieši tā ir noticis. Tikai, ja sākotnēji sapņi, kuros Pols viesojas, ir neitrāla rakstura, pamazām to intensitāte pieaug, līdz brīdim, kad no nekaitīgā profesora visi sāk bīties kā no ļaunākā murga.
Pastnieku mīlasstāsts – janvārī pirmizrādi piedzīvos Elzas Gaujas spēlfilma «Pastkarte no Romas»
Pastnieku mīlasstāsts – janvārī pirmizrādi piedzīvos Elzas Gaujas spēlfilma «Pastkarte no Romas»
Jaunais pašmāju kino gads iesāksies ar Elzas Gaujas aktierfilmu "Pastkarte no Romas", kas no 12. janvāra tiks izrādīta kinoteātros visā Latvijā, informēja filmas veidotāji. Divu pastnieku senioru mīlestības stāstā galvenās lomas atveido Jānis Jarāns un Indra Burkovska. Lai laimētu ceļojumu uz Romu, Alvīne un Ernests ķeras pie viltīgas shēmas ar loterijas kuponiem, taču viņu ieceri aizēno Alvīnes strauji progresējošā Alcheimera slimība.
Šogad audzis skatītāju skaits kinoteātros un rosinājusies interese par Latvijas kino
Šogad audzis skatītāju skaits kinoteātros un rosinājusies interese par Latvijas kino
Šī gada skatītākā Latvijas spēlfilma, visticamāk, būs Ināras Kolmanes "Mātes piens". Par to liecina līdz šim pieejamie dati, lai arī oficiālā statistika par 2023. gada rezultātiem būs zināma nākamā gada janvārī. Tāpat šogad visai būtiski palielinājies skatītāju skaits kinoteātros, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kas liecina, ka skatītāji līdzās digitālajām platformām joprojām novērtē klasisko kino skatīšanās pieredzi.
Latvijas «Oskara» pretendente starptautisko filmu kategorijā «Mana brīvība» neturpinās cīņu par balv...
Latvijas «Oskara» pretendente starptautisko filmu kategorijā «Mana brīvība» neturpinās cīņu par balvu
ASV Kinoakadēmija nosaukusi filmas, kas iekļuvušas "Oskara" balvas "īsajos sarakstos" desmit kategorijās. Starptautisko filmu kategorijā balvai pieteikta bija arī Latvijas pretendente – režisores Ilzes Kungas-Melgailes debijas spēlfilma "Mana brīvība" – taču tā "īsajā sarakstā" neiekļuva un cīņu par nomināciju šajā kategorijā neturpinās.
Slavas vēlamajām un nevēlamajām izpausmēm pievērsīsies kinolektorijs «Tas, ko tu nedrīksti nezināt»
Slavas vēlamajām un nevēlamajām izpausmēm pievērsīsies kinolektorijs «Tas, ko tu nedrīksti nezināt»
10. janvārī ar Čārlija Čaplina filmas "Rampas ugunis" (1952) seansu, kuru ievadīs kinozinātnieces un Nacionālā kino centra vadītājas Ditas Rietumas lekcija, sāksies jau deviņpadsmitā kinolektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" sezona. Par lektorija devīzi šogad izvēlēta frāze "starmešu gaismā", skatu vēršot uz slavas vēlamajām un nevēlamajām izpausmēm, skatuves dzīvi un dzīvi kā skatuvi, informē organizatori.
Brīvdienās LTV – Ziemassvētku filmu un koncertierakstu pirmizrādes
Brīvdienās LTV – Ziemassvētku filmu un koncertierakstu pirmizrādes
Ziemassvētku brīvdienās Latvijas Televīzijā (LTV) gaidāmas vairākas pirmizrādes – ģimenes lokā būs skatāmas gan animācijas un piedzīvojumu filmas, gan vairāki koncertieraksti – starp tiem Maestro Raimonda Paula Ziemassvētku programma "Baltie svētki" un labdarības koncerts "Nāc līdzās!".
Jaunās paaudzes zvaigzne Timotejs Šalamē mirdz filmā «Vonka»
Jaunās paaudzes zvaigzne Timotejs Šalamē mirdz filmā «Vonka»
Uz lielajiem ekrāniem visā pasaulē iznākusi režisora Pola Kinga lente "Vonka" ar Timoteju Šalamē (Timothée Chalamet ) galvenajā lomā. Amerikas Savienotajās Valstīs lente nokļuvusi topa pirmajā vietā, pateicoties arī jaunās paaudzes zvaigznes šarmam.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd