Dienas ziņas

Pagājušajā nedēļā medībās gājis bojā cilvēks

Dienas ziņas

LTV dokumentālā filma "Sapnis par valsti. Prezidents"

Vai pašvaldība var cenzēt mākslu?

Daugavpils dome noliedz cenzūru Rotko centrā: Ja būtu cenzūra, to izstādi neatvērtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Marka Rotko mākslas centram pēc Daugavpils pašvaldības spiediena no ekspozīcijas nācās izņemt trīs šoruden atklātas izstādes darbus. Igauņu keramiķa Sandera Raudsepa personālizstāde raisījusi asas diskusijas, saņemtas arī sūdzības mākslas centrā un pilsētas domē. Tikmēr neizpratni un sašutumu par Daugavpils domes rīcību paudušas vairākas ministrijas, Tiesībsarga birojs un mākslas jomas pārstāvji. Pati dome nekādu cenzūru savā darbībā joprojām nesaskata.

Ir apritējis mēnesis, kopš Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs uzsāka kārtējo ziemas izstāžu sezonu. Plašu rezonansi izraisīja trīs no kopumā trīsdesmit viena igauņu mākslinieka Sandera Raudsepa personālizstādē "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" darbiem. Ņemot vērā pilsētas iedzīvotāju un kristīgo konfesiju pārstāvju sūdzības, Daugavpils dome piespieda Marka Rotko mākslas centru šos trīs darbus no ekspozīcijas izņemt.

Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs kategoriski noliedz, ka šeit būtu notikusi cenzūra:

"Nekādas cenzūras nebija un nebūs. Ja, piemēram, būtu cenzūra, tad neviens to izstādi neatvērtu. Neatvērtu. Jūs saprotat?"

Pieņemto lēmumu Aleksejs Vasiļjevs argumentē ar cilvēku ziņojumiem par izstādi, tādējādi Daugavpils domei neesot nekas cits atlicis, kā rīkoties. Vasiļjevs atsaucas uz Saeimas preambulu, kā arī saņemto vēstuli, ko parakstījuši četru  kristīgo konfesiju pārstāvji: "Latvijas identitāti veido starp šo visu kristīgās vērtības, tas ir Satversmes preambula. Nu par ko mēs runājam? Mēs nedrīkstam pat vienu vārdu izteikt par savu viedokli, iedzīvotāju grupas viedokli?"

Taujāts par to, kāda būs Daugavpils domes atbilde, ņemot vērā, ka gan kultūras ministrs, gan Latvijas Muzeju biedrība šeit saskata cenzūru un aicina izņemtos darbus atkal izstādīt, Daugavpils pirmais vicemērs atbild, ka nevarot ignorēt lielo cilvēku skaitu, kuriem šie darbi liekas nepieņemami.

Savukārt Latvijas Muzeju biedrības priekšsēdētāja Zane Grīnvalde, aizstāvot savu biedru – Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, uzskata, ka šī brīža situācija var dot nepareizu signālu citiem muzejiem un kultūras mantojuma institūcijām: "Ja mēs kā Muzeju biedrība pieļausim pašvaldības iejaukšanos muzeja darbā, muzeja ekspozīciju darbā, tas nozīmē, ka arī turpmāk mēs varam šādus gadījumus sagaidīt no citām pašvaldībām.

Ja šodien tie ir trīs neērti mākslas darbi un, ja kādam nepatīk, tad pēc nedēļas tie var būt vēstures artefakti vai vēstures eksponāti no nesenās vēstures, ko kāda pašvaldība liek izņemt no izstāžu vai ekspozīciju plāna."

Nosodot šādu rīcību, Latvijas Muzeju biedrība ir arī nosūtījusi vēstuli kultūras ministram, tiesībsargam, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdim un Daugavpils domes priekšsēdētājam. Pašreizējais kultūras ministrs, atsaucoties uz vairākiem Satversmes pantiem, rosina skatīt šo jautājumu arī Saeimas izglītības un kultūras komisijas sēdē.

Neizpratnē par radušos situāciju ir arī Marka Rotko centra darbinieki, uzskatot, ka šādi ir aizskarta viņu cieņa un apšaubīta profesionālā kompetence.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka atzīst:

"Iedragā ne tikai mani kā vadītāju, bet arī iedragā kolektīvu kopumā, sākot domāt – tad vai tiešām mēs, profesionāļi būdami, kaut ko ne līdz galam saprotam, ko mēs savā darbā veicam."

Māris Čačka ir pārliecināts: situācijā, ja darbi netiks atlikti ekspozīcijā, tas var būt drauds centra pastāvēšanai, jo arī citi mākslinieki to uztvers kā zīmi, ka viņu radošajās iecerēs var notikt iejaukšanās. Jāpiebilst, ka izstāde ir izvietota slēgtā telpā un apmeklētāji, arī pie biļešu iegādes, tiek brīdināti par sensitīvu saturu.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs nenoliedz, ka turpmāk, iespējams, varētu tikt izveidota atsevišķa telpa, kurā tiktu izvietoti strīdīgi eksponāti.

KONTEKSTS:

Pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs šobrīd izņēmis no ekspozīcijas trīs šoruden atklātas izstādes darbus. Igauņu keramiķa Sandera Raudsepa personālizstāde "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē", kurā mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, raisīja asas diskusijas sociālajos tīklos, saņemtas arī sūdzības mākslas centrā un pilsētas domē.

"Mēs parunājām ar Marka Rotko mākslas centra vadītāju, un viņš piekrita, ka Daugavpils nav gatava šādai izstādei," atzina Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs (Latvijas Krievu savienība).

No izstādes tika izņemti trīs no trīsdesmit mākslinieka Sandera Raudsepa darbiem – cikla "Your own alternative Jesus" jeb "Tavs alternatīvais Jēzus" darbi "Tauta ir aunu bars", "Juzy" un "Dicksus".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) prasīs paskaidrojumu Daugavpils domei par mākslas cenzūru Rotko centrā, savukārt Kultūras ministrija paziņojusi, ka rosinās apspriedi Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijā. Tikmēr Rotko centrs vietnē "Facebook" paziņojis, ka darbiem ir jāatgriežas izstādes telpās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti