Latviešu pētniece Lielbritānijā: Latvijai jāpiedomā par starptautisko reputāciju klīnisko pētījumu j...
Latviešu pētniece Lielbritānijā: Latvijai jāpiedomā par starptautisko reputāciju klīnisko pētījumu jomā
Vienīgais veids, kā uzvarēt koronavīrusu un atgriezties normālā dzīvē, ir radīt efektīvu vakcīnu un atrast zāles, kas ārstē jau saslimušos. Ik pa brīdim arī parādās ziņas medijos par jaunas vakcīnas vai zāļu izmēģināšanu klīniskajos pētījumos. Taču kādēļ ārsti tās neizmanto, kādēļ netiek glābtas dzīvības? Atbildēt uz šiem un daudziem citiem jautājumiem LSM.lv aicināja Daci Dimzu-Džonsu - klīnisko pētījumu vadītāju Mančestras slimnīcu grupā.
Līdz kolektīvajai imunitātei pret Covid-19 vēl tālu
Līdz kolektīvajai imunitātei pret Covid-19 vēl tālu
Viena no stratēģijām cīņā ar koronavīrusu ir tāda, ka faktiski nekāda cīņa nenotiek. Šādā gadījumā likme ir uz to, ka, ja lielākajai daļai iedzīvotāju ļauj inficēties un izslimot, sabiedrībā izveidojas kolektīvā imunitāte, kas aizsargās visus. Taču, kā rāda masveida testēšanas rezultāti, pat visvairāk cietušajās pilsētās un reģionos izslimojušo īpatsvars pagaidām vēl ir ļoti mazs.
Latviešu toksikologs no Austrālijas brīdina par Covid-19  «brīnumzāļu» dezinformāciju
Latviešu toksikologs no Austrālijas brīdina par Covid-19 «brīnumzāļu» dezinformāciju
Sabiedrībai jāturpina pieturēties pie vienkāršajiem Covid-19 piesardzības pasākumiem, Latvijas Radio raidījumam “Globālais latvietis. 21. gadsimts” pauda Austrālijas latvietis, klīniskais toksikologs un profesors Monaša universitātē Melburnā Andis Graudiņš. Tāpat profesors brīdināja par sociālajos tīklos sastopamo dezinformāciju saistībā ar "brīnumzālēm" pret Covid-19.
Itālijas ārsts: koronavīruss kļuvis mazāk nāvējošs
(papildināts)
Itālijas ārsts: koronavīruss kļuvis mazāk nāvējošs (papildināts)
Pēc vadošo Itālijas mediķu domām, koronavīrusa infekcijas draudi valstī trīs mēnešos tikpat kā izgaisuši, jo vīruss Itālijā vairs nav tik aktīvs. Pētījumi ASV apliecina, ka vismaz viena nesena jaunā koronavīrusa mutācija to padarījusi gandrīz nekaitīgu. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvji un vairāki citi pētnieki savukārt teic, ka nav pierādījumu tam, ka vīruss kļūst vājāks.
Latvijā apgriezienus uzņem Covid-19 antivielu testēšana. Ko tā atklāj?
Latvijā apgriezienus uzņem Covid-19 antivielu testēšana. Ko tā atklāj?
Uz Covid-19 antivielu testu precizitāti visā pasaulē joprojām raugās ar lielu piesardzību, jo rezultāti var būt kļūdaini. Tomēr Latvijā šos testus veic gan privātās laboratorijas – E.Gulbja un Centralā laboratorijā, gan Austrumu slimnīcās References laboratorija. LTV raidījums “De facto” skaidroja, vai uz šiem rezultātiem var paļauties un ko no tiem var secināt.
Vairāki HIV pozitīvi trešo valstu pilsoņi ir neziņā, kā pandēmijas laikā tikt pie zālēm
Vairāki HIV pozitīvi trešo valstu pilsoņi ir neziņā, kā pandēmijas laikā tikt pie zālēm
Vairāki HIV pozitīvi trešo valstu pilsoņi ir neziņā, kā pandēmijas laikā tikt pie medikamentiem, informēja HIV pacientu atbalsta biedrībā “Agihas”. Tie ir gan strādājošie no Krievijas, Ukrainas, gan studenti no tālākām zemēm. Līdz šim katru ceturksni šie cilvēki devās pēc medikamentiem uz savām valstīm. Tagad to izdarīt nevar. Ja personai nepienākas valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi, HIV medikamenti var izmaksāt vairākus simtus mēnesī.  
Jau 10 vakcīnas pret Covid-19 testē uz cilvēkiem
Jau 10 vakcīnas pret Covid-19 testē uz cilvēkiem
Sacensības par to, kurš pirmais iegūs vakcīnu pret Covid-19, uzņem arvien jaunus apgriezienus. Tas mudina daudzas valstis jau tagad slēgt vienošanās par to, kā vakcīna, kad to sāks ražot, tiks sadalīta un tirgota. Par to, ka jebkura koronavīrusa vakcīna būtu jāizdala visām valstīm visā pasaulē, vienojās arī Eiropas Savienība un Japāna video samitā.
Ķelnē visiem skolēniem izdala sejas vairogus
Ķelnē visiem skolēniem izdala sejas vairogus
Vācijā Ķelnē visiem pilsētas skolēniem izdala sejas vairogus jeb vizorus papildu aizsardzībai pret koronavīrusu. Ķelnē mācās desmitiem tūkstoši skolēnu, kuri maijā atgriezās skolas solos, Vācijai sākot atvieglot ierobežojošos pasākumus.
Kādas sejas maskas izvēlas tautieši Liebritānijā
Kādas sejas maskas izvēlas tautieši Liebritānijā
Anglijā jau vairāk nekā nedēļu ir nedaudz atviegloti ārkārtējā stāvokļa nosacījumi, taču iedzīvotājiem ir ieteikts valkāt maskas tur, kur nav iespējams sociāli distancēties, piemēram, sabiedriskajā transportā vai šaurās telpās. Taču ne visur maskas var brīvi nopirkt. Kādas maskas sagādājuši Lielbritānijā dzīvojošie tautieši?