Panorāma

Cigarešu kontrabandu ved pa sauszemes ceļiem

Panorāma

No ceturtdienas Latvijā stingri ierobežojumi

Ministri diskutē par plašāku vakcināciju

Virza likumprojektu ar darba devēju tiesībām atlaist darbiniekus bez Covid-19 sertifikāta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ministru kabinets sēdē otrdien, 19. oktobrī, akceptēja Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumus, kas cita starpā paredz noteikt darba devēju tiesības uzteikt darbu tiem darbiniekiem, kam noteikto darba pienākumu pildīšanai nav sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Par to pēc valdības sēdes informēja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija).

"Reaģējot uz darba devēju aicinājumiem, šodien Ministru kabinets ir apstiprinājis Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus Covid-19 pārvaldības likumā attiecībā uz darba devēju tiesībām atstādināt vai galējā gadījumā pēc 15. novembra atbrīvot no darba darba ņēmējus, kuri nav vakcinējušies. Grozījumos mēs vēl skaidrāk iezīmējam darba devēja un darba ņēmēja tiesiskās attiecības ārkārtas situācijas rīkojuma kontekstā," teica Bordāns.

Ministrs skaidroja, ka saskaņā ar likuma grozījumiem darba devējam būs pienākums noteikt profesiju grupas, kur darba pienākumu pildīšanai ir nepieciešams sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Ja darba ņēmējam nebūs prasītā sertifikāta darba pienākumu pildīšanai, viņu varēs pārcelt citā piemērotā darbā uz laiku līdz vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanai.

Ja šāda pušu vienošanās ir notikusi, tad darbinieks turpinās darba attiecības ar savu darba devēju, veicot citus pienākumus vai veicot pienākumus attālināti, teikts likumprojekta anotācijā.

Ja pārcelšanu vai darbu attālināti nav iespējas īstenot kādu objektīvu iemeslu dēļ vai darbinieks nepiekrīt šādai pārcelšanai vai attālinātai darba pienākumu veikšanai, tad darbinieku var atstādināt no darba vai noteikt dīkstāvi darbinieka vainas dēļ, par atstādināšanas vai dīkstāves  laiku viņam neizmaksājot darba samaksu, liecina likumprojekta anotācija.

Darbinieka atstādināšana var ilgt līdz brīdim, kad darbinieks ir ieguvis attiecīgo sadarbspējīgo sertifikātu, bet jebkurā gadījumā ne ilgāk kā trīs mēnešus.

Par atstādināšanas laiku darbiniekam netiek saglabāta darba samaksa, ja vien darba devējs uzskata par lietderīgu šādu darba samaksu saglabāt, teikts likuma grozījumos.

Ja darbinieks atstādināšanas laikā vai dīkstāves darbinieka vainas dēļ, kas ilgst vairāk par trīs mēnešiem, bez attaisnojoša objektīva iemesla nav ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, tas ir pietiekams pamats uzskatīt, ka šī persona neatbilst ieņemamam amatam vai veicamajam darbam, un darba devējam ir tiesības nekavējoties ar viņu izbeigt darba tiesiskās attiecības.

Minētās tiesības darba devējs var izmantot, ja persona nav ieguvusi vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu bez attaisnojoša objektīva iemesla. Gadījumos, ja personai šādi objektīvi attaisnojoši iemesli ir, piemēram, ārstu konsīlija lēmums, darba devējam nav tiesību izbeigt darba attiecības, un situācija risināma atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē darba attiecības un nosaka epidemioloģiskās drošības prasības.

Par objektīvu attaisnojošu iemeslu var būt arī citas iepriekš neparedzamas situācijas, kādēļ persona nevarēja uzsākt vai pabeigt vakcināciju, piemēram, atrašanās ārvalstīs, fiziska trauma un citi neparedzami attaisnojoši apstākļi.

Pēc šādu apstākļu izbeigšanās darba ņēmēja vai amatpersonas pienākums ir nekavējoties rīkoties, lai iegūtu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Ja tas netiek darīts, iestājas šajā likumprojekta normā paredzētais tiesiskais pamats izbeigt darba vai dienesta tiesiskās attiecības.

Norma paredz, ka personai pēc darba attiecību izbeigšanas tiek izmaksāts atlaišanas pabalsts vienas mēnešalgas apmērā. Atlaišanas pabalsta apmērs noteikts, ievērojot darba devēja intereses un neradot tam pārāk lielu slogu. Normas mērķis ir arī novērst darbinieku ļaunprātīgu rīcību, neveicot vakcināciju, lai saņemtu atlaišanas pabalstu. Paredzētā atlaišanas pabalsta izmaksa neattiecas uz Nacionālo bruņoto spēku karavīriem.

Darba ņēmējiem ir pieejami normatīvajos aktos paredzētie tiesību un interešu aizsardzības mehānismi, atbilstoši kuriem darba tiesisko attiecību vai dienesta izbeigšanas gadījumos, ja par pamatu tam ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta neesamība, ir tiesības vērsties tiesā atbilstoši vispārējam regulējumam, teikts likuma grozījumos.

Likuma grozījumi vēl jāskata Saeimā.

KONTEKSTS:

Valdība, lemjot par ārkārtējo situāciju no 11. oktobra, nolēma noteikt pienākumu potēties pret Covid-19 publiskajā sektorā – valsts un pašvaldības iestādēs strādājošiem. Paredzētas plašākas iespējas un pienākumi noteikt vakcinēšanās prasību arī privātajā sektorā strādājošajiem.

Vēl iepriekš valdība lēma, ka veselībā, izglītībā un sociālajā aprūpē pēc 15. novembra klātienē drīkstēs strādāt Covid-19 pārslimojušie vai potētie.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti