«Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2024» uzsāk grāmatu lasīšanas un vērtēšanas maratonu

Tuvojoties Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas svētkiem, kā sabiedrības iesaistes kustības "Restarts lasīšanai" vienu no centrālajiem notikumiem Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) izsludina bibliotēku un skolu pieteikšanos lielākajai un senākajai valsts finansētai lasīšanas veicināšanas programmai "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2024".

Elektroniskā reģistrēšanās paredzēta līdz 20. maijam. Iepriekšējo gadu dalībnieces bibliotēkas saņems uzaicinājumu sistēmā, bet jauni interesenti var pieteikties šeit.

Lieli un mazi lasītāji jauno grāmatu kolekciju varēs vērtēt visu gadu un par, viņuprāt, labāko grāmatu dot savu atsauksmi, lai nākošā gada marta mēnesī Lielajos lasīšanas svētkos varētu paziņot balsojuma rezultātus un pievienoties aktīvāko lasītāju kopienai, kura pagājušajā gadā bija izaugusi līdz 30 tūkstošiem.

Jaunās grāmatu kolekcijas iegādei Kultūras ministrija šogad ir piešķīrusi par 50 tūkstošiem eiro lielāku finansējumu nekā pagājušajā gadā. Kopā ar Skaļās lasīšanas sacensību, pirmsskolas programmu "Grāmatu starts" un grāmatu iepirkumu publiskajām bibliotēkām valsts finansējums šogad ir sasniedzis rekordlielu summu – 438 000 eiro. Iesaistās arī Izglītības un zinātnes ministrija ar 20 000 eiro lielu finansējumu profesionālās pilnveides kursiem skolotājiem un bibliotekāriem par lasītveicināšanas stratēģijām un mūsdienu bērnu un jauniešu literatūru.

2024. gada programmas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija" katrā vecumgrupā ir jāvērtē sešas grāmatas, bet Vecāku žūrijas kolekcijā – četras, papildus aicinot izvēlēties jebkuras divas grāmatas no pārējās kolekcijas, lai arī pieaugušie iedziļinātos bērnu un jauniešu literatūrā.

2024. gada "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas" kolekcijā ir iekļautas 28 grāmatas, 9 no tām oriģinālliteratūras darbi un 19 tulkojumi, kas tulkoti no vācu (2), ukraiņu (1), japāņu (1), itāļu (1) norvēģu (2), franču (1), igauņu (4), somu (1), angļu (3), poļu (1) un čehu (2) valodas.

Grāmatas esot ļoti dažādas, un katrs lasītājs atradīs sev piemērotākās. Varēs izbaudīt dzejas bagāto un skanīgo valodu, lasīt stāstus, iegrimt fantāzijas pasaulē, piedzīvot tikšanos ar īpašajiem bērniem, pārdomāt aktuālas tēmas un priecāties par lieliskajām ilustrācijām, kas dažās grāmatās atveras kā gleznas, teic lasīšanas maratona rīkotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti