Panorāma

Vairākās skolās attālināti mācās arī mazie skolēni

Panorāma

Covid-19 saslimstības pieaugums – mērens

Viesnīcas cer uz valsts apmaksātu pašizolēšanās programmu

Viesnīcas cer uz valsts apmaksātu pašizolēšanās programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viesnīcu nozarei nākamie mēneši būs skarbs pārbaudījums. Ar valdības piešķirto atbalsta finansējumu – 4,7 miljoniem eiro – visiem grūtībās nonākušajiem viesu izmitinātājiem nepietikšot. Zināmu cerību viesnīcniekiem sniedza veselības ministres ideja par valsts apmaksātu pašizolēšanās programmu. 

Gluži kā tīri dvieļi un gultasveļa, tā arī dažādi moderni dezinfekcijas instrumenti šodien kļuvuši par viesnīcu aprīkojuma neatņemamu sastāvdaļu. Viesnīcas "Wellton Riga Hotel & SPA'' vadītāja Anželika Mažeika demonstrēja kvarca lampu, kas tiek izmantota telpu dezinficēšanai.

"To mēs lietojam ik reizi pēc viesa, kurš šeit atradās pašizolācijā. Veicot numura uzkopi, izmantojam šo ierīci," pastāstīja Mažeika. Tas gan nav lēti – maksā virs 300 eiro.

Viesnīcas šosezon daudz mācījušās un mainījušās, lai droši strādātu jaunajos apstākļos. Vairs nedarbojas restorāni un SPA centri. Brokastis viesiem tiek piegādātas numuriņos. Darbiniekiem maskas ir obligātas, un arī viesiem tās tiek rekomendētas. Pārdomāts pat tāds sīkums kā atslēgu atdošana – tas notiek bez kontakta, iemetot atslēgu kastītē. "Pēc tam viesu uzņemšanas nodaļas darbinieki izņem atslēgas no kastītēm un dezinficē, pirms atkal izmantojam tālāk," stāstīja Mažeika.

Viesnīcu noslodze šobrīd, salīdzinot ar citiem gadiem, kritusies par 80%. Tādēļ uzņēmēji kā cerības stariņu uztvēra veselības ministres Ilzes Viņķeles ("Attīstībai/Par!") ierakstu tviterī, kurā valdība aicināta domāt par iespēju nodrošināt iedzīvotājiem valsts apmaksātas pašizolācijas vietas viesnīcās. Gatavību piedalīties šādā programmā apliecinājušas jau 20 viesnīcas, kas kopā varētu nodrošināt pašizolēšanos vismaz 800 cilvēkiem.  

"Pašizolācijai piedāvātas gultasvietas būtu tāda "win-win" situācija.

Mēs atslogotu palīdzībai nepieciešamos naudas līdzekļus, jo mums būtu ienākumi izdevumu segšanai. Otrkārt arī epidemioloģisko situāciju atvieglotu, jo ir mājsaimniecības, kur īsti izolēties tu nevari," komentēja Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.

Taču valdība pagaidām atturas dot kādus konkrētus solījumus.

"Es domāju – ja situācija attīstās nelabvēlīgā gultnē un veselības nozarei sāk trūkt kapacitātes, tad šo instrumentu nākotnē varētu iedarbināt, jo viesnīcas tam ir gatavas un viņu interese ir liela,"

komentēja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV").

Tikmēr Rīgas domes Labklājības departaments jau tagad piedāvā iespēju trūcīgiem rīdziniekiem izolēties viesnīcās.

"Var vērsties Sociālajā dienestā, bet katrs gadījums tiks individuāli izvērtēts, vai tiešām viņam nav līdzekļu, lai pats apmaksātu šo uzturēšanos," skaidroja domes pārstāve Lita Brice.  

Līdz šim gan iespēju izolēties viesnīcā uz pašvaldības rēķina izmantojuši tikai divi rīdzinieki.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība pastiprināja drošības pasākumus, taču saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt.

Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība piektdien, 6. novembrī, ārkārtas sēdē nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti