Panorāma

Koalīcija: Galvenais bija nepieļaut sadursmes

Panorāma

Panorāma

Ukraina piedzīvo lielu degvielas trūkumu

Ukraina piedzīvo lielu degvielas trūkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievijas sāktais karš Ukrainā atnesis arī degvielas trūkumu. Garas rindas pie uzpildes stacijām gan galvaspilsētā Kijivā, gan citur tagad ir ikdienas problēma. Ukrainas varas iestādes skaidroja, ka tas saistīts ar to, ka Krievijas armija uzbrukumos ir izpostīta naftas pārstrādes infrastruktūra un glabātavas, kas tagad būtiski liek ierobežot piedāvājumu.

Tiklīdz piecos no rīta beidzas komandantstunda, tā ātri uz degvielas uzpildes staciju, lai iestātos rindā un gaidītu, reizēm pat vairākas stundas. Un, ja rindas nav, tad skaidrs, ka degvielu šeit dabūt nevar. Tāda šobrīd ir daudzu ukraiņu ikdiena visā valstī.

Turklāt degvielu var saņemt ļoti ierobežoti – uzrādot īpašus talonus vai arī, ja maksā ar naudu – tikai desmit litru dienā. Pagaidām neierobežoti pie tās var tikt tikai valsts iestādes, ārkārtas dienesti un armija.

"Ir pagrūti. Sociālajos tīklos ir grupas, kur cilvēki dalās ar informāciju, kuros benzīntankos ir degviela. Un tad nu brauc pa pilsētu un meklē," stāstīja Ukrainā dzīvojošais Aleksandrs.

"Ir degviela par taloniem, kartēm. Tiem, kas karo, arī dod. Visiem dod, kam vajag. Priekš kam tāpat vizināties? Dod tiem, kam tiešām vajag," teica Nikolajs. Romāns atzina: "Situācija ir mazliet tāda saspringta. Benzīns nav visās uzpildes stacijās, ir arī lielas rindas, dod pa 20 vai 30 litriem dienā, skatoties no situācijas un kā kas mainās."

Iemesli, kā stāstīja varas iestādēs, ir vairāki – Krievijas armijas uzbrukumos ir izpostīta naftas un gāzes pārstrādes infrastruktūra un glabātavas, ir cietušas ostas. Līdzko sākās karš, tika pārtraukta degvielas piegāde no Baltkrievijas, un piegāde no Ukrainai draudzīgajām valstīm pagaidām nav iespējama, jo neviens nebija gatavs šādai situācijai. Un arī cenas, tā kā visā pasaulē ir enerģijas krīze, būtu tik augstas, ka Ukraina nevarētu atļauties to iepirkt.

Litrs benzīna Ukrainā patlaban maksā aptuveni 37 grivnas jeb 1,20 eiro, bet dīzeļdegviela – 44,7 grivnas jeb 1,4 eiro.

Valdība ir aicinājusi cilvēkus nekrist panikā un vienmēr necensties pieliet pilnu bāku, jo degviela primāri vajadzīga armijai un ārkārtas dienestiem, solot darīt visu arī šajos ārkārtas apstākļos, lai cenas augstāk nekāptu un drīzumā situācija normalizētos.

Otrdien, 10. maijā, Polijā notiek kopīgs poļu un ukraiņu forums par degvielas un kurināmā resursiem, un Polija ir apsolījusi tuvākā mēneša laikā uz Ukrainu nosūtīt būtisku daudzumu naftas produktu. Jēlnaftas piegādes solījušas arī ASV un Skandināvijas zemes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti