Saeimas komisija atbalsta Purgaili FKTK vadītājas amatā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja bankas "Citadele" līdzšinējās valdes locekles Santas Purgailes iecelšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas amatā.

Par Purgailes kandidatūru nobalsoja desmit komisijas locekļi, bet trīs deputāti atturējās. Purgaile otrdien Budžeta komisijā norādīja, ka pirmais uzdevums būs izdarīt nepieciešamo pēdējiem ziņojumiem "Moneyval". Tāpat viņa vēlas pusgada laikā izveidot rokasgrāmatu banku ērtībām.

FKTK vadītāja amata pretendente Santa Purgaile
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

"Visaptverošas visu izdoto likumu un normatīvo aktu, kā arī izdiskutētas pieredzes apkopošana ļoti skaidrā un saprotamā rokasgrāmatā bankām, kas palīdzētu bankām strādāt. Kā jau ir minēts, šobrīd bankas, manuprāt, atrodas ļoti lielā stresa situācijā, jo tiešām visi cenšas izpildīt normatīvus, bet līdz galam nav skaidrs, kas ir tie rīki un kādā veidā notiek novērtēšana. Tāpēc šai rokasgrāmatai būtu ļoti skaidri jādefinē spēles noteikumi. Tas dotu arī komisijai, veicot auditus, daudz precīzāk un daudz vairāk riskos bāzēti veikt šos auditus. Un visiem būtu saprotami, kas no kā tiek sagaidīts," stāstīja Purgaile.

Paredzēts, ka parlaments par Purgailes apstiprināšanu lems jau šajā ceturtdienā.

KONTEKSTS:

Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir atbildīga par banku uzraudzību Latvijā, un tai ir nozīmīga loma Latvijas finanšu tirgus reformās.

Atklātajā konkursā uz FKTK priekšsēdētāja amatu visaugstāko vērtējumu guvusi un par uzvarētāju kļuvusi Santa Purgaile. Viņas kandidatūra virzīta apstiprināšanai Ministru kabinetā, un gala lēmums par iecelšanu amatā jāpieņem Saeimai. 

Purgaile no 2009. līdz 2012. gadam vadīja "SEB bankas" privātbaņķieru biznesu Latvijā un Baltijā, savukārt vēl pirms tam vadīja Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldi.  No 2012. gada viņa strādā "Citadeles" bankā, kur sākotnēji ieņēmusi Biznesa attīstības direktora amatu, bet vēlāk – no 2017. gada – strādājusi par korporatīvo klientu apkalpošanas direktori. Šo septiņu gadu laikā Purgaile ir arī "Citadeles" bankas valdes locekle. 

Jauns FKTK priekšsēdētājs meklēts, jo iepriekšējais FKTK vadītājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne jūlija sākumā iesniedza atlūgumu. Banku uzrauga pagaidu vadītāja amatam izvēlēta komisijas darbiniece Kristīne Černaja-Mežmale.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti