Latvijas Banka piemēro «LPB Bank» divu miljonu eiro sodu

Latvijas Banka piemērojusi divu miljonu eiro sodu AS "LPB Bank" par kredītiestādē konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem un iekšējās kontroles sistēmas trūkumiem, informēja centrālajā bankā.

Vienlaikus Latvijas Banka un "LPB Bank" ir noslēgusi administratīvo līgumu, kas paredz, ka "LPB Bank" veiks vairākus tiesiskos pienākumus saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas normatīvo aktu prasību ievērošanu un iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanu.

Administratīvais līgums ar "LPB Bank" noslēgts, pamatojoties uz 2021. gadā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un 2023. gadā Latvijas Bankas pārbaudēs konstatēto, kā arī saistībā ar 2018. gada 16. oktobrī pieņemto FKTK lēmumu par 2,2 miljonu eiro soda naudas piemērošanu par NILLTPF novēršanas normatīvo aktu prasību pārkāpumiem, ko "LPB Bank" pārsūdzēja Administratīvajā apgabaltiesā

Centrālajā bankā skaidroja, ka 2018. gadā "LPB Bank" nebija nodrošinājusi savai darbībai un augsta riska klientiem piemītošā NILLTPF riska pārvaldīšanai atbilstošu iekšējās kontroles sistēmas darbību un spēju identificēt un efektīvi vadīt tai piemītošo NILLTPF un sankciju risku.

"LPB Bank" nepiekrita FKTK lēmumam, un pēc tās pieteikuma par FKTK padomes lēmuma atcelšanu Administratīvajā apgabaltiesā tika ierosināta administratīvā lieta,

kuru AS "LPB Bank" šobrīd ir apņēmusies lūgt tiesai izbeigt, atzīstot iepriekš FKTK konstatētos pārkāpumus.

"LPB Bank" ir veikusi pasākumus 2018. gadā konstatēto pārkāpumu novēršanai un izstrādājusi pasākumu plānu turpmākai iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanai, kas ir priekšnoteikums administratīvā līguma slēgšanai un soda naudas samazināšanai.

Papildus minētajam 2021. gadā FKTK veica pārbaudi un 2023. gadā Latvijas Banka veica mērķa pārbaudi "LPB Bank", kuru laikā tika konstatēti NILLTPF novēršanas jomas normatīvo aktu pārkāpumi un iekšējās kontroles sistēmas trūkumi, tai skaitā risku pārvaldības procesā, iekšējā audita funkcijas nodrošināšanā, kā arī klientu izpētē un darījumu uzraudzībā, piemēram, ar seifu pakalpojumu sniegšanu saistīto risku pārvaldībā un ziņošanā par aizdomīgiem finanšu darījumiem. 

"LPB Bank" konstatētos pārkāpumus un trūkumus atzinusi un ir sākusi to novēršanu, tomēr papildus administratīvais līgums paredz "LPB Bank" tiesiskos pienākumus,

kuri ir vērsti uz kredītiestādes iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanu un darbības atbilstību NILLTPF novēršanas normatīvo aktu prasībām un kuru ieviešanu uzraudzīs Latvijas Banka.

"LPB Bank" pārstāvji paziņojumā medijiem informēja, ka ar šo izlīgumu tiek izbeigta ilgstošā tiesvedība par 2018. gada pārbaudes rezultātiem, kurā "LPB Bank" sodīta ar 2,2 miljonu eiro sodu. Izlīguma rezultātā 2018. gada administratīvās lietas soda nauda būtiski samazināta.

Bankas pārstāvji norādīja, ka šis ir svarīgs pagrieziena punkts attiecībās ar Latvijas Banku, jo pēc ilgstošām pārrunām, tiesvedības un izmaiņām "LPB Bank" klientu struktūrā, ir panākts līdzsvars starp uzrauga un kredītiestādes pozīcijām.

Tas ir pozitīvs rezultāts, kura sekas, pirmkārt, ir jūtamas finansiāli un, otrkārt, Latvijas Bankas skaidrā vēstījumā par atbalstu AS "LPB Bank" turpmākai attīstībai.

"LPB Bank" valde vērsa klientu uzmanību uz to, ka šis izlīgums ar Latvijas Banku ne tikai noslēdz ilgstošu tiesvedību, bet arī atspoguļo "LPB Bank" apņemšanos veikt būtiskas izmaiņas savā darbībā. "LPB Bank" ir īstenojusi vairākas iekšējās reformas, lai uzlabotu savu atbilstību regulatīvajām prasībām un stiprinātu iekšējo kontroles sistēmu. "LPB Bank" apliecina savu apņemšanos ievērot augstākos industrijas standartus un turpināt sniegt kvalitatīvus pakalpojumus saviem klientiem, teikts bankas paziņojumā.

Pēc aktīvu apmēra "LPB Bank" 2022. gada beigās bija mazākā banka Latvijā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Latvijas Bankā norādīja, ka tās mērķis finanšu sektora dalībnieku uzraudzībā ir veicināt konstruktīvu sadarbību ar Latvijas finanšu tirgus dalībniekiem. Situācijā, kad tiek konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi vai trūkumi kredītiestādes darbībā, ir īpaši svarīgi, lai kredītiestāde pārkāpumus un trūkumus izprot, atzīst, izstrādā plānu pēc iespējas ātrākai to novēršanai un turpmākajā darbībā nepieļauj konstatētos pārkāpumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti