Rīgā līgumus ar atkritumu apsaimniekotājiem varētu slēgt februāra otrajā pusē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līgumus ar iepirkumā par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā uzvarējušajiem četriem komersantiem varētu slēgt no 20. februāra, ja vien nebūs pārsūdzību par procedūras rezultātiem. Kad paredzētā kārtība stāsies spēkā, iedzīvotājiem un uzņēmumiem ar konkrēto apsaimniekotāju līgums būs jānoslēdz trīs mēnešu laikā.

Rīgā līgumus ar atkritumu apsaimniekotājiem varētu slēgt februāra otrajā pusē
00:00 / 03:11
Lejuplādēt

Atkritumu apsaimniekošanas jautājums Rīgā vairākus mēnešus bijis aktuāls temats un kļuva par iemeslu izsludināt ārkārtas situāciju Rīgā šajā jautājumā.

"Rīgas dome diemžēl itin bieži pavirši aizstāv savu iedzīvotāju intereses un bez īpašas atbildības izturas pret galvaspilsētas statusu. Tāpēc konkrēti gadījumā par atkritumu apsaimniekošanas nodrošināšanu to labot un uzņemties rūpes par rīdziniekim nu ir kļuvis par Ministru kabineta un arī Saeimas deputātu kā tautas pārstāvju uzdevumu," norādījis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!")

Ministrs pērn rudenī argumentēja, ka ārkārtas situācija atkritumu apsaimniekošanā Rīgā, ko sākotnēji izsludināja 12. septembrī uz trīs mēnešiem un tad pagarināja vēl līdz 12. martam, ir vienīgais veids, kā juridiski pareizi nodrošināt šo pakalpojumu. Rīgas mērs Oļegs Burovs no "Gods kalpot Rīgai" paziņoja, ka ārkārtas stāvoklis ļauj nepārslēgt līgumus ar iedzīvotājiem un ar līdzšinējiem operatoriem "Clean R", "Eco Baltia vide" un "Lautus”, kuri šo pakalpojumu nodrošina arī šobrīd.

"Tikko beidzās sarunas ar trīs operatoriem, un katram no viņiem paliek sava teritorija ar esošajiem līguma nosacījumiem," saka Burovs.

Šobrīd ir noslēdzies 5. decembrī izsludinātais iepirkums. Būtiskākā atšķirība – turpmāk atkritumu apsaimniekošanu organizēs četrās zonās un iedzīvotāji un uzņēmumi operatoru izvēlēties nevarēs, Latvijas Radio pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes direktore Evija Piņķe.

"Ar ko ir jārēķinās, ņemot vērā, ka atbilstoši Konkurences padomes norādēm par zonām konkurenci, bet tam ir tādas sekas, ka katrā zonā būs atšķirīgi tarifi. Līdz ar to ir iespējama situācija, ka uz vienas ielas, kur būs rajona ( zonas) robeža, var būt dažādi apsaimniekotāji un dažādi tarifi," norāda Piņķe.

Iepirkums paredz, ka atkritumu apsaimniekošanas tarifi būs robežās no 12 līdz 16 eiro par kubikmetru, atsevišķa maksa par bioloģiski noārdāmu atkritumu apsaimniekošanu. Paredzēts, ka uzņēmums "Clean R" apsaimniekos atkritumus Centra rajonā, Latgales priekšpilsētā un Kurzemes rajonā, uzņēmums "Eco Baltia vide" – Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā, bet uzņēmumi "Lautus" un "Pilsētvides serviss" – Zemgales priekšpilsētā. Kad iepirkums būs pabeigts, iedzīvotājiem un uzņēmumiem līgums ar konkrēto apsaimniekotāju būs jānoslēdz trīs mēnešu laikā. Atbilstoši likumam būs jānodrošina arī atkritumu šiķirošanas iespējas.

Maksimāli iespējamā līgumu summa visām četrām daļām kopā ir 268,3 miljoni eiro bez PVN. Līgumu paredzēts slēgt uz septiņiem gadiem vai līdz Konkurences padomes galīgajam lēmumam, ja tiks atzīts, ka noslēgtais koncesijas līgums ar kopuzņēmumu “Tīrīga” ir spēkā esošs un tas ir tiesīgs turpināt līguma slēgšanu ar iedzīvotājiem un uzsākt pakalpojuma sniegšanu.

KONTEKSTS:

5.decembrī, balstoties uz jaunajiem Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, tika izsludināts atkārtots konkurss par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā. Jaunie noteikumi stājās spēkā 4. decembrī un pilsētu paredz dalīt četrās zonās, izpilddirekciju robežās.

Divi atkritumu apsaimniekotāji - "Lautus" un "Eco Baltia vide" - bija iesnieguši sūdzības par iepirkuma nolikumu, taču vēlāk tās atsauca.

Līdz dienai, kad tiks noslēgts jauns atkritumu apsaimniekošanas līgums ar komersantiem, kas būs izraudzīti konkursā, vai arī līdz brīdim, kad stāsies spēkā Konkurences padomes gala lēmums par starp Rīgas pašvaldību un AS "Tīrīga" noslēgto koncesijas līgumu, sadzīves atkritumus visiem rīdziniekiem, nepasliktinot pakalpojumu sniegšanas būtiskos nosacījumus, izved pašreizējie pakalpojumu sniedzēji - SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus".

Tieši neskaidrības par galvaspilsētu atkritumu apsaimniekošanu bija sākotnējais iemesls, kāpēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosināja Rīgas domes atlaišanu. Šis jautājums pašlaik tiek skatīts Saeimā, un sagaidāms, ka lēmuma motivācija tomēr tiks mainīta, galveno uzsvaru liekot uz faktu, ka Rīgas domē kvoruma trūkuma dēļ nav notikušas trīs sēdes pēc kārtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti