Reitingu aģentūra «R&I» saglabā Latvijas kredītreitingu «A» līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Japānas kredītreitingu aģentūra "R&I" pirmdien, 25. janvārī, nolēmusi saglabāt Latvijas kredītreitingu "A" līmenī un stabilu nākotnes novērtējumu, informēja Valsts kases sabiedrisko attiecību speciāliste Eva Šmite-Krēgere.

Kas ir kredītreitings?

Kredītreitings ir reitingu aģentūras neatkarīgs viedoklis par valsts vai uzņēmuma maksātspēju spēju pildīt finanšu saistības noteiktā laikā un pilnā apmērā.

Kredītreitings ir starptautiski atpazīstams rādītājs, kas raksturo investīciju riska pakāpi. Tāpēc investori to izmanto izvērtēšanai un salīdzināšanai pirms investīciju veikšanas, piemēram, valsts vērtspapīros vai uzņēmumos.

Jo stabilāks ir valsts ekonomikas, finanšu un pārvaldes stāvoklis, jo augstāks ir tās kredītreitings jeb zemāks investīciju risks. Rezultātā valstis un tās uzņēmēji ar augstāku kredītreitingu var piesaistīt investīcijas uz izdevīgākiem nosacījumiem.  

Avots: Finanšu ministrija

Neraugoties uz Covid-19 pandēmijas negatīvo ietekmi, kas izraisīja Latvijas ekonomikas strauju sarukumu 2020. gadā, aģentūra norādījusi, ka ekonomikas izaugsmes pamati nav ietekmēti un, visticamāk, ekonomikas izaugsmes tempi atjaunosies, līdzko samazināsies pandēmijas ietekme.

 

Aģentūras ieskatā Latvijas ekonomika 2021. gadā varētu nedaudz pieaugt, bet, pateicoties Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma pieejamiem līdzekļiem un apjomīgu investīciju projektu īstenošanai, straujāku ekonomikas izaugsmi varētu sagaidīt, sākot ar 2022. gadu.

Aģentūra paudusi arī: ja valdība spēs ierobežot valsts budžeta deficītu, kā pašreiz tiek plānots, tas veicinās valsts parāda relatīvā līmeņa pret iekšzemes kopproduktu (IKP) samazināšanos

Kā vienu no valsts ekonomikas izaicinājumiem aģentūra minējusi iedzīvotāju skaita samazināšanos, kas negatīvi ietekmēs sociālo un veselības aprūpes sistēmu nākotnē.

Iepriekšējo Latvijas kredītreitinga paziņojumu aģentūra publicēja 2019. gada 2.decembrī, kad paaugstināja Latvijas kredītreitingu "A" līmenī, saglabājot stabilu nākotnes novērtējumu.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar Finanšu ministrijas aplēsēm, kas ņemtas par pamatu valsts 2021. gada budžeta izstrādē, Latvijas IKP  šajā gadā pieaugs par 5,1%, bet nākamajos divos gados IKP pieaugums stabilizēsies 3,1% līmenī. Latvijas budžeta deficīts 2021. gadā plānots 3,9% apmērā no IKP, 2022. gadā – 2,8% no IKP, bet 2023. gadā – 1,7% no IKP.

Latvijas Banka gan par Latvijas ekonomikas izaugsmi šajā gadā ir pesimistiskāka. Centrālās bankas decembra vidū publicētā koriģētā prognoze liecina, ka Latvijas IKP 2021. gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieaugs par 2,8%, kas ir mazāk par septembrī prognozēto 5,1% tautsaimniecības izaugsmi. Savukārt Latvijas IKP 2020. gada prognoze netika mainīta – tautsaimniecība saruks par 4,7%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti