Kredītreitingu aģentūra «Fitch» samazina ASV reitingu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") samazinājusi ASV reitingu, norādot uz pieaugošo parādu federālajā, štatu un vietējā līmenī, politiskajām nesaskaņām un "pastāvīgu pārvaldības standartu pasliktināšanos" pēdējo 20 gadu laikā.

Reitings samazināts par vienu pakāpi – no "AAA", kas ir augstākais iespējamais reitings, līdz "AA+".

"ASV reitinga samazinājums atspoguļo gaidāmo fiskālās situācijas pasliktināšanos turpmāko trīs gadu laikā, augsto un pieaugošo vispārējās valdības parāda slogu un pārvaldības eroziju" salīdzinājumā ar līdzīgām valstīm, teikts "Fitch" otrdien izplatītajā paziņojumā.

"Fitch" piebilda, ka ir piešķirta stabila reitinga perspektīva.

Zemāks kredītreitings var palielināt ASV valdības aizņemšanās izmaksas.

Baltais nams šo lēmumu dedzīgi noraidīja, un preses sekretāre Karīna Žanpjēra paziņoja, ka šis solis "neatbilst realitātei", ziņo AFP.

Valsts kases sekretāre  Dženeta Jellena atsevišķā paziņojumā norādīja, ka arī viņa "stingri" nepiekrīt "Fitch", nosaucot izmaiņas par "balstītām uz novecojušiem datiem".

Jellena sacīja, ka "Fitch" kvantitatīvais reitingu modelis samazinājās laikā no 2018. līdz 2020. gadam, bet aģentūra tikai tagad paziņo par izmaiņām, neraugoties uz rādītājos novēroto progresu.

Viņa apgalvoja, ka ASV "valsts kases vērtspapīri joprojām ir pasaulē galvenais drošais un likvīdais aktīvs un ka ASV ekonomika ir fundamentāli spēcīga".

Šī ir tikai otrā reize valsts vēsturē, kad tās kredītreitings ir samazināts. Reitingu aģentūra "Standard & Poor's" 2011. gadā pēc ilgstošas politiskās cīņas par valsts parāda griestiem samazināja ASV reitingu no "AAA" līdz "AA+".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti