«Moody's» apstiprina Latvijas kredītreitingu esošajā «A3» līmenī

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A3" līmenī, saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, liecina Valsts kases informācija.

"Moody`s" Latvijas kredītreitinga saglabāšanu "A3" līmenī pamatojusi ar stabilu valsts finanšu stāvokli, kas ir stingras fiskālās politikas, kas tika konsekventi ievērota pirms pandēmijas, rezultāts.

Aģentūra sagaida, ka vispārējās valdības parāda līmenis arī turpmākajos gados tiks uzturēts stabili mērenā līmenī, kas ir nedaudz virs 40% no Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP).

Neskatoties uz plānoto valsts budžeta izdevumu pieaugumu, kuru galvenokārt veicinās finansējuma palielināšana valsts aizsardzībai un drošībai, "Moody’s" uzskata, ka publisko finanšu stāvoklis turpmākajos trīs gados būs stabils.

Aģentūra prognozē, ka vispārējās valdības budžeta deficīts 2024. gadā būs aptuveni 2,9% no IKP, bet turpmāk tas pakāpeniski samazināsies – 2025. gadā līdz 2,6% no IKP un 2026. gadā līdz 1,7% no IKP.

Aģentūras novērtējumā ir ņemtas vērā Latvijas ekonomikas spēcīgas izaugsmes prognozes, kas veicinās valsts budžeta ieņēmumu kāpumu, un uzņemtās saistības nodrošināt finansējumu būtiskām prioritātēm, kas izraisīs izdevumu pieaugumu.

Apstiprinot Latvijas kredītreitingu esošajā līmenī, aģentūra ir ņēmusi vērā arī Latvijas mazās un atvērtās ekonomikas izturību un pielāgošanās spēju, kas ir Latvijas ekonomikas stiprās puses, kā arī stabilu institucionālo pārvaldību un enerģētikas sektora drošības stratēģiju ar skatu nākotnē.

2023. gadā pieaugošo enerģijas cenu izraisītā inflācija samazināja patērētāju pirktspēju, kas, visticamāk, izraisīs ekonomikas izaugsmes tempu kritumu 2023. gadā.

Taču aģentūra sagaida, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes temps 2024. gadā atjaunosies, sasniedzot 1,3%, 2025. gadā tas pieaugs līdz 2,4%, bet 2026. gadā līdz 2,9%.

Latvijas valsts investīciju projekti lielā mērā balstīsies uz ES fondu finansējumu. Papildus aizsardzībai un drošībai galvenās investīciju prioritātes ir digitālās infrastruktūras stiprināšana, elektroenerģijas pārvades un sadales tīklu modernizēšana. Turklāt, pēc aģentūras domām, "Rail Baltica" projektam, kas savienos Baltijas valstu reģionu ar Rietumeiropu, ir potenciāls stimulēt ekonomisko aktivitāti, pateicoties investīcijām un ekoloģiski tīra transporta izmantošanas veicināšanai.

"Moody`s" skaidro lēmumu saglabāt Latvijas kredītreitingu esošajā līmenī arī ar Latvijas sabiedrības novecošanās radīto spiedienu uz ekonomikas izaugsmes potenciālu, kas arvien vairāk ierobežos darbaspēka pieejamību nākotnē, kā arī ar ģeopolitiskajiem riskiem reģionā, kuri ir palielinājušies kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā.

"Moody’s" uzskata, ka ģeopolitiskos riskus būtiski mazina tas, ka Latvijai kā NATO dalībvalstij kopš 2004. gada ir pilnas NATO drošības garantijas. Latvijas valdības apņemšanās līdz 2027. gadam palielināt izdevumus valsts aizsardzībai līdz 3% no IKP, krietni pārsniedzot NATO noteikto šo izdevumu mērķi 2% no IKP apmērā, liecina par valsts stingro apņemšanos nodrošināt augstu gatavības līmeni un aizsardzības spēju pret konvencionālajiem draudiem, kiberuzbrukumiem un hibrīdkara draudiem.

"Moody`s" stabilais Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējums liecina par līdzsvarotiem riskiem kredītreitinga turpmākai attīstībai. Pēc aģentūras domām,

Latvijas ekonomikas un fiskālie rādītāji varētu uzlaboties straujāk, nekā šobrīd prognozē "Moody's", ja reformas darba tirgus strukturālo izaicinājumu pārvarēšanai veicinātu būtiski lielāku ekonomikas izaugsmes iespējamību.

"Moody’s" iepriekš Latvijas kredītreitingu pārskatīja 2022. gada 29. aprīlī, apstiprinot Latvijas kredītreitingu "A3" līmenī un saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti