Oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 6,4%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar 2019. gada oktobri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 6,4 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 7,2 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 2,2 %, autodegvielas – palielinājās par 16,4 %.

Salīdzinot ar 2019. gada oktobri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mājsaimniecības elektroierīču (par 18,8 %), farmaceitisko un medicīnisko preču (par 13,1 %) un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas (par 7,3 %) mazumtirdzniecībā. Ievērojams apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 33,3 %), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 7,9 %) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 7,2 %).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 4,1%.

Avots: Centrālā statistikas pārvalde (CSP)

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,9 %.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 1,6 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 0,2 %, autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 1,1%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 9,6%). Vislielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 6,8%), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 5,6%) un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 5,4%).

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 1,8%.

KONTEKSTS:

2020. gada septembrī, salīdzinot ar 2019. gada septembri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 5,9%. Augustā apgrozījums, salīdzinot ar 2019. gada augustu, pieauga par 4,4%. Jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, tas pieauga par 3,8%, jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 4,6%.   Savukārt maijā un aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā samazinājās attiecīgi par 0,6% un 9%, kas skaidrojams ar Covid-19 izraisīto krīzi un noteiktajiem pasākumiem infekcijas izplatības ierobežošanai.

Savukārt  2019. gadā, salīdzinot ar 2018. gadu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 2,3%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti