Panorāma

Karnevāla gājiens uz Gaismas pili

Panorāma

Intervija ar Haraldu Velmeru

"Liepājas metalurgu" pārdos ukraiņu "KVV Group"

«Metalurga» pircējus vērtēja arī drošības dienesti un ĀM

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdība otrdien nolēma maksātnespējīgo „Liepājas metalurgu” pārdot Ukrainas kompānijai "KVV Group". Administrators skaidroja, ka ukraiņu piedāvājums bija pārliecinošāks, bet premjere netieši norādīja, ka sava loma bija ne tikai ekonomiskajam izvērtējumam – investorus vētīja arī drošības iestādes, kā arī vērtēta ietekme uz uzņēmumiem, ja ES paplašinās sankcijas pret Krieviju.

Otrā potenciālā investora - Krievijas uzņēmējam Igoram Šamisam  piederošā Luksemburgas kompānija "United Group" bija gatava maksāt vairāk, taču ukraiņu piedāvājums administratoru Haraldu Velmeru pārliecinājis vairāk.

Velmeru ministri otrdien uzklausīja teju divas stundas slēgtajā valdības sēdes daļā. Pēc  sēdes kļuva skaidrs - par 107 miljoniem eiro „Metalurga” ražotni varēs iegādāties Ukrainas kompānija "KVV Group".  Otra pretendenta - "United Group" piedāvāto cenu Velmers neatklāj.

Tiesa, abi uzņēmumi savas nosauktās summas nav gatavi nomaksāt uzreiz, bet gan vairāku gadu laikā. Ukraiņu piedāvājums administratoru pārliecinājis vairāk, jo piedāvātas spēcīgākas finansu garantijas.

Netieši premjere Laimdota Straujuma gan norādīja, ka piedāvājumu ekonomiskais izvērtējums nav bijis vienīgais.

„Pamatā bija ekonomiskie rādītāji - pēdējām bija divi ekonomiskie rādītāji. Tālāk izvērtēja drošības iestādes. Arī protams, vērtēja Ārlietu ministrija - saistībā ar iespējamām sankcijām pret konkrētu pretendentu,” sacīja premjere.

Pērn līdz ar „Metalurga” problēmām darbu zaudēja 1500 cilvēki, aptuveni 200 darbinieki turpināja darbu iekārtu uzraudzībai, informēja TV Kurzeme žurnāliste Inese Ķestere. Kā bezdarbniekos reģistrējās vairāk nekā 1300 metalurgi, un liela daļa no viņiem atraduši darbu Latvijā vai ārzemēs.

 

Velmers LTV raidījumā „Panorāma” pauda, ka investors varētu sākt sarunas ar darbiniekiem jau oktobrī. Viņš arī atzina, ka izvēle no diviem potenciālajiem pircējiem „bija sarežģīta un grūta, bet viens bija jāizvēlas”. 

Velmers atgādināja, ka nodrošināto kreditoru prasījumi ir 105 miljonu eiro, pārdošanas cena – 107 miljoni eiro, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka nodrošinātiem kreditoriem izdosies atgūt visu. Pirkuma summas maksājumu grafiks ir līdz 10 gadiem. 

Gan iepriekš, gan otrdien "Panorāma" vairākkārt centās sazināties ar "KVV Group" pārstāvjiem, taču nesekmīgi. Nedz uz telefona zvaniem, nedz e-pastiem tie neatbildēja.

Velmers savukārt LTV raidījumā „Panorāma” sacīja, ka administratoram un konsultantiem „KVV Group” sniedza plašu informāciju. Viņš pieļāva, ka tāda bija investoru taktika - nerunāt ar medijiem, līdz būs skaidrība par darījumu.   

Par izvēlētajiem pircējiem arī publiska informācija ir ļoti skopa, konsultanti gan norāda, ka "KVV group" nodarbina vairāk kā 2000 cilvēku un tās pamatdarbība saistīta ar metāllūžņu uzpirkšanu.

Jau trešdien "KVV Group" lielākais īpašnieks Jevgēņijs Kazjmins sola Latvijas medijiem sniegt plašāku informāciju par saviem plāniem un arī savu versiju - kādēļ netika izvēlēts otrs piedāvājums iepazīstinās arī "United Group" īpašnieks Igors Šamiss.

Šobrīd trīs uzņēmumu nodrošināto kreditoru - Valsts kases, "SEB bankas" un bankas "Citadele" kopējo prasību apmērs ir 105 miljoni eiro. 

 Jau vēstīts, ka ziņas par LM finanšu problēmām publiski nāca klajā pērn janvārī. Uzņēmuma akcionāri un toreizējie saimnieki Sergejs Zaharjins, Iļja Segals un Kirovs Lipmans sākotnēji vērsās pie valdības pēc palīdzības, taču tā atteica. Ministri uzsvēra, ka valstij nav jāiegulda līdzekļi privātā uzņēmumā, kuram turklāt ir necaurredzama finanšu kārtība un kurā investori savstarpēji strīdas, nespējot vienoties par uzņēmuma tālāku attīstību.

Pērn jūlijā valsts atmaksāja 67,4 miljonus eiro lielo kredītu LM vietā, ko bija garantējusi Itālijas bankai „UniCredit”. Tikmēr akcionāri, kas pauda, ka aktīvi meklē investorus, uzņēmumu zaudēja un investorus neatrada. Bez darba palika vairāk nekā 1000 strādnieku.

Pērn novembrī tiesā tika iesniegta pieteikums, kurā lūdza atzīt LM par maksātnespējīgu, un sākās jauna investora meklējumi.

Šogad, augusta otrajā pusē Velmers un konsultāciju uzņēmuma "Prudentia" vadītājs Kārlis Krastiņš, kurš arī ir iesaistīts jauna investora piesaistē, atzina, ka investoriem pievilcīga šķiet iespēja, ka LM strādnieki uzreiz ir gatavi atgriezties darbā. Viņi pieļāva, ka jau rudenī rūpnīca pakāpeniski atsāks darbs. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti