Dienas ziņas

Militārajās mācībās trenē pretmobilitātes spēju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Turcijas investori zaudē cerības Liepājā atjaunot metalurģiju

Turcijas investori zaudē cerības Liepājā atjaunot metalurģiju

Turcijas kapitāla uzņēmums "Liepāja Steel" nolēmis atteikties no ieceres Liepājā atjaunot metalurģiju un pirms trīs gadiem nopirkto tēraudkausēšanas krāsni vedīs prom uz Turciju. Uzņēmums neslēpj vilšanos, ka ar Liepājas domi un speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldi tā arī nav izdevies vienoties par rūpnieciskās darbības uzsākšanu. Liepāja neatkāpjas no plāna bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorijā izveidot dabai draudzīgu industriālo parku.

SIA "Liepāja Steel" juristi šobrīd kārto nepieciešamo dokumentāciju par "Liepājas metalurga" tēraudkausēšanas krāsns demontāžu. To, kad tā tiks aizvesta no Liepājas, uzņēmuma valdē vēl nezināja teikt, taču kavēties tā nav ieinteresēta, lai vairs nebūtu ilgāk jāmaksā zem krāsns esošās zemes nomas maksa. Izdevumi kopš krāsns pirkuma esot ļoti lieli.

"Nomas maksa, alga tur kaut kāda, plus nodokļi. Aptuveni pusmiljons eiro. Zaudējumi lieli, jā. Un būs vēl vairāk zaudējumu. Mēs tagad par demontāžu maksāsim. Liepājā demontēsim rūpnīcu, vedīsim uz Turciju. Par transportēšanu maksāsim, plus tur jāizbūvē jauna rūpnīca," klāstīja uzņēmuma vadītājs Mehmets Garips.

Turcijas kompānijas "Aslanji Metalurji" Latvijā izveidotais uzņēmums "Liepaja Steel" "metalurga" savulaik vērtīgākā aktīva – valstij piederošās krāsns – izsolē iesaistījās 2021. gada pavasarī. Tolaik pirkuma summa netika atklāta.

"Mēs vinnējām tenderu par aptuveni 10 miljoniem eiro. Aptuveni. Mēs tagad maksājam to visu. Nevienā vietā mums neteica, ka jūs nevarat atvērt šo rūpnīcu Liepājā.

Kāpēc Liepāja to negrib, es nevaru saprast, mēs to nevaram saprast," atzina "Liepāja Steel" valdes priekšsēdētājs.

Visa aptuveni 120 hektāru lielā "metalurga" teritorija pieder Liepājas SEZ un pašvaldībai, kas pirms pieciem gadiem ar Ekonomikas ministriju (EM) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) parakstīja nodomu protokolu par mūsdienīga industriālā parka attīstību.

Savukārt ar "Liepāja Steel" bija noslēgts īstermiņa nomas līgums, kas beidzās šī gada aprīlī. Uzņēmums vēlējās noslēgt ilgtermiņa nomas līgumu, taču Liepājas SEZ pieprasīja detalizētu biznesa un investīciju plānu, garantijas, ka metalurģija neietekmēs apkārtējo vidi. To uzņēmums neesot iesniedzis.

"Ēka ir Liepājas SEZ pārvaldes īpašums. Šobrīd ēkā atrodas tēraudkausēšanas krāsns un cits aprīkojums. Tā vispirms jāatbrīvo, tad arī skatīsimies, ko ar šo ēku darīt. Katrā ziņā par teritoriju kā tādu interese uzņēmējiem ir," atzina LSEZ pārvaldnieks, Liepājas domes deputāts Uldis Hmieļevskis (Liepājas partija).

Konkrēti uzņēmumi gan atklāti netiek, bet LIAA apstiprināja, ka interese no investoru puses esot.

Tiesa, arī "Liepāja Steel" iepriekš pauda gatavību šeit tuvāko piecu gadu laikā investēt 200 miljonus eiro un radīt vismaz 450 darba vietu. Vai, nenoturot šo investoru, Liepāja un arī valsts kopumā tomēr nepaliks zaudētājos?

"Investors darbību uzsācis nebija, attiecīgi ietekme uz tautsaimniecību var būt tikai potenciāla, un tieši uz Liepāju," rakstiskā atbildē norādīja EM pārstāvji.

Šobrīd Liepājas dome un SEZ pārvalde strādā, lai piesaistītu Eiropas fondu līdzekļus "metalurga" bijušās teritorijas attīrīšanai no vēsturiskā piesārņojuma, piemēram, mazuta un radiācijas, cerot, ka pēc tam straujāk varētu attīstīties arī šeit iecerētais  videi draudzīgais industriālais parks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti