Rīta Panorāma

Intervija ar Nilu Ušakovu

Rīta Panorāma

Intervija ar Kirovu Lipmanu

Intervija ar Haraldu Velmeru un Kārli Krastiņu

Valsts ieguldīto naudu LM pilnībā var arī neatgūt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts ieguldītos līdzekļus 67,4 miljonu eiro apmērā, ko tā samaksāja Itālijas bankai „UniCredit S.p.A.”, galvojot „Liepājas metalurga” (LM) kredītu, pilnībā var neatgūt, pirmdienas rīta intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” sacīja konsultāciju uzņēmuma „Prudentia” vadītājs Kārlis Krastiņš.

Viņš uzsvēra, ka patlaban notiek sarunas ar potenciālajiem investoriem un nav iespējams droši pateikt, vai līdzekļus izdosies atgūt.

Krastiņš, kā arī LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers, uzsvēra, ka potenciālo investoru vidū sarunas notiek ar četriem kandidātiem, taču favorīti esot divi.

Šobrīd būt pāragri nosaukt kādu konkrētu, taču „es savās izjūtās teiktu, ka divi potenciālie investori ir labāki", teica Velmers. Viņi atteicās nosaukt, kas tie ir par uzņēmumiem, taču atzina, ka sarunas notiek ar uzņēmumiem no Krievijas, kā arī Tālajiem Austrumiem.

Krastiņš norādīja, ka Eiropā šobrīd ir grūti laiki, tāpēc ir saprotams, ka potenciālie investori pārstāv citus reģionus.

Viņš pauda, ka LM ir jāiegulda 50-60 miljoni eiro, lai tas sāktu ražošanu – tā būtu nauda, lai iedarbinātu uzņēmumu, pirktu materiālus no piegādātājiem, slēgtu jaunus darba līgumus.

Gan Krastiņš, gan Velmers pauda pārliecību, ka investori jau rudenī varētu atjaunot LM darbību. Vismaz tāds esot investoru nolūks, kas ļoti augstu novērtējot faktu, ka salīdzinoši ātri varēs atgūt rūpnīcas strādniekus. Lielākā daļa no tiem aizvien ir Liepājā un ir pieejami.

Attiecībā uz bijušā LM mazākuma akcionāra Kirova Lipmana piedāvājumu par 550 000 eiro nopirkt „Liepājas osta LM” kontrolpaketi, Velmers skaidroja, ka šis piedāvājums nav bijis akceptējams. Tas bijis saistīts arī ar pamatuzņēmuma pārņemšanu, kur piedāvājums nav bijis pietiekami labs.

Ziņas par LM finanšu problēmām publiski kļuva zināmas pērn janvārī. Uzņēmuma akcionāri un toreizējie saimnieki Sergejs Zaharjins, Iļja Segals un Kirovs Lipmans sākotnēji vērsās pie valdības pēc palīdzības, taču tā atteica. Ministri uzsvēra, ka valstij nav jāiegulda līdzekļi privātā uzņēmumā, kuram turklāt ir necaurredzama finanšu kārtība un kurā investori savstarpēji strīdas, nespējot vienoties par uzņēmuma tālāku attīstību.

2013 gada jūlijā valsts atmaksāja 67,4 miljonus eiro lielo kredītu LM vietā, ko bija garantējusi Itālijas bankai „UniCredit”. Tikmēr akcionāri, kas pauda, ka aktīvi meklē investorus, uzņēmumu zaudēja un investorus neatrada. Bez darba palika vairāk nekā 1000 strādnieku.

Novembrī tiesā tika iesniegta pieteikums, kurā lūdza atzīt LM par maksātnespējīgu, un sākās jauna investora meklējumi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti