Valdība pagaidām neiesaistīsies uzņēmuma «Liepājas metalurgs» glābšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Valdība vēl neiesaistīsies finanšu grūtībās nonākušā rūpniecības uzņēmumu "Liepājas metalurgs" glābšanā, jo gaidīs lielāku uzņēmuma akcionāru līdzdalību situācijas risināšanā. Valsts arī nedos elektroenerģijas atlaidi, jo tas nebūtu godīgi pret citiem uzņēmumiem. "Liepājas metalurga" vadība un akcionāri pagaidām nav gatavi nedz paši ieguldīt uzņēmumā, nedz arī valdībai piedāvāt uzņēmuma ilgtermiņa attīstības stratēģiju.

Jau pirms valdības lēmuma paziņošanas uzņēmuma līdzīpašnieks un vadītājs Sergejs Zaharjins paziņoja, ka neredz īstu degsmi ministru acīs. Uzņēmuma lielākais akcionārs Kirovs Lipmans pauda viedokli, ka valstij nav jāiesaistās uzņēmuma glābšanā, ja akcionāri nav gatavi paši būt aktīvi.

Tieši akcionāru pasīvā nostāja bija galvenais iemesls, kādēļ valdība nav gatava palīdzēt risināt Liepājas metalurga problēmas, paziņoja finanšu ministrs Andris Vilks.

Tā kā valsts ir galvojusi "Liepājas metalurga" kredītu, kura maksājumu 8 miljonu latu apmērā „Liepājas metalurgs” nav spējīgs aprīlī segt, valsts ir gatava samaksāt kompānijas vietā, apliecināja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, taču tas nenozīmē, ka vienkārši zemē būs nomesta nodokļu maksātāju nauda.

Uzņēmums arī lūdza atbrīvot no elektrības tā dēvētās zaļās komponentes maksājuma, taču Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce paziņoja, ka tā būtu nesamērīga pretimnākšana vienam uzņēmumam.

"Liepājas metalurga" bankrots ietekmētu ne tikai Liepāju, kur 6% iedzīvotāju strādā kompānijā, bet arī visu Latvijas tautsaimniecību, jo veido 1,2% no iekšzemes kopprodukta un pērn nodokļos samaksāja vairāk nekā 9 miljonus latu. Ja "Liepājas metalurga" akcionāri neatradīs stratēģisko investoru un nebūs gatavi paši aktīvi iesaistīties, lai arī valsts būtu gatava sniegt palīdzīgu roku, uzņēmumam draud bankrots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti