"Liepājas metalurga" bažas par iespējamo bankrotu aptur tā akciju tirdzniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Akciju sabiedrības "Liepājas metalurgs" vadības publiskās sūdzības par elektrības obligātā iepirkuma komponentes dārdzību, kas uzņēmumu nostādot uz bankrota sliekšņa, radījušas pamatīgu saviļņojumu. "Metalurga" strādnieki pieprasījuši tikšanos ar četriem ministriem, lai runātu par valsts nostāju metalurģijas nozares saglabāšanā.

Akciju sabiedrības "Liepājas metalurgs" vadības publiskās sūdzības par elektrības obligātā iepirkuma komponentes dārdzību, kas uzņēmumu nostādot uz bankrota sliekšņa, radījušas pamatīgu saviļņojumu. "Metalurga" strādnieki pieprasījuši tikšanos ar četriem ministriem, lai runātu par valsts nostāju metalurģijas nozares saglabāšanā. Savukārt Rīgas birža līdz plašākiem uzņēmuma paskaidrojumiem apturējusi "Liepājas metalurga" akciju pārdošanu.

Otrdien Saeimas Tautsaimniecības komisija pulcējās, lai runātu par prognozējamo elektroenerģijas cenas pieaugumu, tā iespējamo ietekmi uz tautsaimniecību un iespējām to ierobežot. Aicināto vidū bija arī "Liepājas metalurgs," un šī uzņēmuma vadītājs pavēstīja, ka obligātā iepirkuma komponentes jeb OIK izmaksas kļuvušas nepanesamas. Ja iepriekšējo piecu gadu laikā kopā "Metalurgs" par OIK samaksāja "Latvenergo" nepilnus 11 miljonus latu, tad par šo gadu būtu jāmaksā jau vairāk nekā deviņi miljoni. Tāpēc uzņēmums izlēmis rīkoties radikāli, atklāja "Liepājas metalurga" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs: "Mēs 18.janvārī valdes sēdē izskatījām šo jautājumu un pieņēmām lēmumu uz laiku, kamēr jautājums netiks atrisināts, pārtraukt maksāt "Latvenergo" OIK daļu. Mēs saprotam, ka tas ir nesmuks gājiens, bet mums nav citas izejas"

Vēl skarbāk izteicās "Liepājas metalurga" galvenā ekonomiste Benita Imbovica: "Šis mūs tiešām ved uz bankrotu, tādēļ tika pieņemts lēmums patreiz nemaksāt "Latvenergo", bet samaksāt lūžņu piegādātājiem. Mēs esam lielās kreditsaistībās, un arī bankas mums nepagarina kredītlīniju, jo mēs nespējam vairs ar kreditoriem tikt galā."

Tikko šādi virsraksti parādījās ziņu aģentūru lentēs, Rīgas biržas valde nekavējoties nolēma apturēt tirdzniecību ar Liepājas Metalurga akcijām "līdz cenu ietekmējošas informācijas atklāšanai biržā." Lēmuma būtību skaidro biržas "NASDAQ OMX Riga" pārstāvis Āris Dreimanis: ""Liepājas metalurga" vadītājs ir medijos minējis, ka augošais OIK maksājums ved uzņemumu uz bankrotu, ka turklāt viņiem ir problēma, ka bankas nepagarina kredītlīniju. Mediji to ir atspoguļojuši. Un principā normāli ir tā, ka būtiskas lietas ir jāpaziņo tā, lai tas ir pieejams visiem investoriem, ne tikai tiem, kas lasa BNS vai klausās vienu kanālu. Un tas notiek caur biržas iznformācijas izplatīšanas sistēmu, caur FKTK sistēmu. Tiklīdz uzņēmums ir informējis, ka tam ir problēmas, vai paskaidro, kādas tās ir, vai gluži pretēji pasaka - nē, ir pārpratums, - problēmas nav, tad šī tirdzniecība tiek atjaunotā. Tā ir standarta prakse."

Latvijas Radio "Liepājas Metalurgā" noskaidroja, ka plašākus komentārus uzņēmums sniegs vien trešdien, arī birža skaidrojumu ātrāk nesaņems. Tikmēr metalurgu arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Grava paziņojis: zaļās enerģijas iepirkuma obligātā iepirkuma pieaugusī maksa apdraud metalurģijas nozares pastāvēšanu Latvijā, līdz ar to arī visus 2300 "Liepājas metalurgā" strādājošos. Tāpēc metalurgu arodbiedrība nākamnedēļ Liepājā grib tikties ar ekonomikas, tieslietu, labklājības un finanšu ministriem.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzskata, ka situācija "Metalurgā" liecina - trauksme par subsidētās enerģijas izmaksu pieaugumu esot pamatota, jo nesamērīgie cenu palielinājuma riski var būtiski ietekmēt visas ekonomikas konkurētspēju. Jau ziņots, ka valdība uzdevusi Ekonomikas ministrijai līdz aprīlim izstrādāt elektroenerģijas pieauguma risku ierobežošanas rīcības plānu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti