Latvijas uzņēmums izstrādā virtuālās realitātes scenāriju, lai apmācītu mediķus Covid-19 ierobežošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas uzņēmums "Exonicus" attīsta traumu simulācijas virtuālajā pasaulē militāro mediķu apmācībās. Taču līdz ar vīrusa izplatību izstrādājis vēl vienu scenāriju, lai nāktu talkā mediķu apmācībās Covid-19 ierobežošanā.

Latvijas uzņēmums izstrādā virtuālās realitātes scenāriju, lai apmācītu mediķus Covid-19 ierobežošanā
00:00 / 05:47
Lejuplādēt

Uzņēmums līdz ar krīzi sācis darbu pie jauna simulāciju scenārija veidošanas virtuālajā realitātē, lai palīdzētu mediķiem pareizi sagatavoties pirms kontakta ar pacientu Covid-19 izplatības laikā.

"Pērn ieguvām Aizsardzības ministrijas grantu, lai izstrādātu četrus traumu simulāciju scenārijus, bet tiklīdz sākās Covid-19 izplatība, mēs pamanījām iespēju izstrādāt kaut ko noderīgu šobrīd un atbalstīt mediķus, lai mazinātu Covid pacientu saslimšanu. Mēs pamanījām problēmu Ķīnā un Itālijā, ka nereti saslimst paši mediķi, jo nav pareizi apģērbti. Ir jāuzvelk cimdi, respiratori, aizsargtērps, brilles," stāsta "Exonicus" līdzdibinātājs un vadītājs Jānis Kondrāts.

Svarīgi, lai mediķi visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, sekotu līdzi procedūrai un apģērbtos droši. Ir izstrādāts mācību instrumets, kas palīdz atkārtot šīs zināšanas. Ja ir aizmirsta darbību secība, tad simulatorā to var atkārtot.

"Tās virtuālās telpas mēs esam radījuši, izmantojot skenēšanas tehnoloģiju. Mums nav jārada no nulles jaunas telpas, bet varam paņemt reālu telpu, piemēram, Stradiņa slimnīcā kādu telpu noskenēt vienā dienā un tad piepulēt ar 3D modelēšanas rīkiem, nolikt visus instrumentus telpā. Tad tālāk jāizstrādā animācijas, darbības, kuras personai jāveic. Mācību laikā medķa darbības tiek piereģistrētas, jo simulācijas būtība ir pateikt, kur pieļautas kļūdas, lai no tām varētu mācīties, jo beigās parādās atskaite," saka Kondrāts.

Latvijā šī gada laikā notiks izmēģinājumi, pētniecība, stāsta uzņēmuma vadītājs. Daudz laika aizņemšot arī publikācijas rakstīšana un iesniegšana.  Taču jau šobrīd bez maksas pieejams uzņēmuma izstrādātais Covid-19 scenārijs - jebkuram, kuram mājās ir dators.

"Var "Google" ierakstīt "Traumasimulator’" un atrast šo programmu, kuru var vienkārši lejuplādēt un jau sākt lietot. Plus mēs gribam nākotnē radīt jaunus scenārijus. Šobrīd ir seši scenāriji, bet mēs esam identificējuši, ka kopā būs 21. Tagad aktuāli būs arī karstuma traumas un apdegumi vasarā, kā arī 3 -5 gadu vīzijā mums ir izstrādāt treniņu sistēmu, kur mediķi komandā varēs trenēties dažādās ģeogrāfiskās lokācijās, piemēram, vienam masu negadījuma scenārijam. Vispār pasaules attīstībā katra krīze kaut ko iemāca un cilvēki ir spiesti pielāgoties, pilnveidoties un adaptēties šim laikam. Šis ir laiks inovācijām, lai ņemtu kādu tehnoloģiju un pielāgotu to vislabākajā nozīmē – palīdzētu cilvēkiem. Mēs sākām ar šiem traumu simulatoriem strādāt jau pirms trīs gadiem un plānojam neapstāties," sola Kondrāts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti