Eiro fokusā

Pasažieru skaits reģionos krities līdz pat 90 procentiem; pārvadātājiem sākt trūkt naudas

Eiro fokusā

Jaunajos apstākļos rūpīgāk jāveic savu finanšu revīzija

Mazie uzņēmēji mēģina pielāgoties apstākļiem, pārdošanu attīsta internetā

Latgales mazie uzņēmēji mēģina pielāgoties apstākļiem – pārdošanu attīsta internetā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koronavīrusa izraisītā Covid-19 epidēmija ir atstājusi negatīvu ietekmi uz mazajiem uzņēmumiem arī Latgalē. Ir gan samazinājies, gan ir pilnība pārtraukts tiešais kontakts ar klientiem, tāpat arī mainās pircēju pieprasījums. Latgalē mazie uzņēmumi mēģina pielāgoties apstākļiem un meklē risinājumus, kā pārdot savu produkciju.

Kristina Andža ir uzņēmēja no Rēzeknes, kurai ir divi nelieli veikaliņi - tajos pārdod ziedus un bērnu preces. Gan vienu, gan otru veikalu Kristina ir slēgusi, lai izvairītos no tieša kontakta ar apmeklētājiem. Tas ir ietekmējis tirdzniecības apjomu, kas ir krities par aptuveni 80%, taču uzņēmēja nevēlējās riskēt ne ar savu, ne floristu veselību, tāpēc pieņēma lēmumu, ka darbs notiks attālināti.

Darbs ar ziediem šobrīd ir sarežģīts, tā ir prece, kas ilgi nevar stāvēt, tāpat problemātiska šobrīd ir ziedu piegāde no Holandes.

"Tik ilgi, kamēr ziedu piegādātāji spēs mums nodrošināt svaigus ziedus, mēs strādāsim. Piesakot kompozīciju laikus, vismaz trīs dienas iepriekš, tās tiek izveidotas un nogādātas cilvēkam, nodotas personīgi vai bezkontakta veidā. Ar bērnu precēm ir vieglāk, tās var stāvēt. Vienīgais, kas tagad ir mainījies, aktīvi veidojam internetveikalu, lai kaut kā pārdošana notiktu,” stāsta uzņēmēja Kristina Andža.

Arī gaļas produkcijas uzņēmums "Sātys" šobrīd attīsta pārdošanu internetā. Uzņēmuma produkciju var iegādāties arī klātienē, veikaliņos Preiļos un Rēzeknē. Veikalos ir samazināts darba laiks, jo pircēju, kuri fiziski nāk iepirkties uz veikalu, ir mazāk. Par darbību šā brīža apstākļos stāsta uzņēmuma prokūrists Aivis Ruža:

"Mēs esam pārorientējuši savu pārdošanu, pārskatām savus procesus, šobrīd strādājam aktīvi ar savu internetveikalu, tas mums ir kaut kas jauns. Mēs esam jau kaut kādu laiku uz to gājuši, un šobrīd ir īstais laiks simprocentīgi to visu pielāgot. Mācāmies jaunas lietas - apstrādāt pasūtījumu, piegādāt klientiem, mācāmies digitālā mārketinga paņēmienus, komunikāciju soctīklos, lai veiksmīgi to varētu darīt."

Uzņēmums ar interneta veikalu kompensē pieprasījuma samazinājumu klātienē. Savu produkciju ved pa visu Latgales reģionu, un šobrīd ir izdevies nokļūt arī Rīgas tirgū, ko ir vēlējušies jau sen.

"Mūsu pozīcija ir tāda, ka šis ir tas brīdis tādam ražotājam kā mums, mazajam, kad ir iespēja, mainoties kaut kādai patērētāju uzvedībai vai paradumiem, ko tagad diktē  situācija, apgūt jaunus tirgus, iegūt jaunus klientus.

Mēs uz to skatāmies perspektīvi, nav tas darbs īslaicīgs, bet tādā ilgtermiņa griezumā skatāmies, ka mums tas var noderēt arī turpmāk pēc krīzes," pārliecināts Ruža.

Šobrīd aktuāls kļuvis arī Daugavpils novada pašvaldības interneta portāls "www.razotsdaugavpilsnovada.lv" kas radīts, lai atbalstītu vietējos ražotājus, palīdzot arī novada iedzīvotājiem ievietot par sevi informāciju, lai veiksmīgāk pārdotu savu produktu. Portāls tika izveidots pirms gada, tad tas nebija tik aktuāli, taču šobrīd nedēļas laikā ir pievienoti nedaudz vairāk kā piecdesmit jauni produkti.

"Tie ir amatnieki, zemnieki, amatnieki, kas piedāvā gan stādus, gan citu produkciju. Novada uzņēmēji meklē iespējas realizēt savu produkciju attālinātā veidā," norāda Daugavpils novada pašvaldības Attīstības pārvaldes komercdarbības konsultants Jāzeps Krukovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti