Latgalē uzņēmēji gatavi nodarbināt iedzīvotājus no Ukrainas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nodarbinātības valsts aģentūra ir pārņēmusi no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” informāciju par Ukrainas kara bēgļiem piedāvātām darba iespējām, apkopojot informāciju un sazinoties ar visiem darba devējiem.

Piedāvātās vakances tiek pievienotas Nodarbinātības valsts aģentūras datu bāzē.

Latgalē uzņēmēji gatavi nodarbināt iedzīvotājus no Ukrainas
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

ĪSUMĀ:

 

Daži uzņēmumi var piedāvāt bēgļiem arī dzīvokļus

Viens no uzņēmumiem, kurā piedāvā darbu Ukrainas kara bēgļiem, ir zemnieku saimniecība “Lūsēni”. Uzņēmums atrodas Ludzas novadā, vadītājs Andris Ļubka norādīja, ka uzņēmumā ir jau strādājuši cilvēki no Ukrainas.

“Pa vasaru strādāja trīs ukraiņi, viņi cēla mums katlumāju. Un labi mēs par viņiem atsaucamies. Tā ka labprāt mēs viņus gaidīsim, ir dzīvojamā platība, varam dzīvokļus piedāvāt – gan vienistabu, gan divistabu ir mums nopirkti, ir arī trīsistabu kā ģimenēm, darbs turpat netālu. Pat lauku māja ir piedāvājama turpat netālu no ražotnes,” stāstīja Ļubka.

Uzņēmums darbojas gan lauksaimniecības, gan kokapstrādes jomā, darbu var nodrošināt kā vīriešiem, tā arī sievietēm. Ar diviem potenciālajiem strādniekiem no Ukrainas jau ir notikušas sarunas, apliecināja Andris Ļubka.

“Viņi pagaidām ir Ludzā, vakar laikam viņi ieradušies, cilvēks brauc pašlaik uz turieni, lai ar viņiem pārrunātu, paņems, atvedīs uz darbu, lai apskatās dzīvojamo platību. Mēģināsim vienoties. Tie ir vīrieši, ceļā no Krievijas, ģimenes viņiem – viena ir Polijā, otram no Harkivas nevar tikt laukā.

Bet viņi ar mieru pie mums strādāt, negrib viņi te dzīvot par velti, viņi grib darbu, nopelnīt, to mēs varam piedāvāt,”

teica Andris Ļubka.

Rēzeknē iesniegto darba piedāvājumu skaits pagaidām lielāks nekā atbraukušo Ukrainas iedzīvotāju skaits

Kopumā Latvijā 885 darba devēji piedāvā vairāk nekā 7200 darbavietu. Nodarbinātības valsts aģentūras Rēzeknes filiālē iesniegto darba piedāvājumu skaits pagaidām ir lielāks nekā atbraukušo Ukrainas iedzīvotāju skaits.

“Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē pēc formalitātēm, lai noskaidrotu, saņemtu kādu informāciju, ir vērsušies 30 cilvēki. Šobrīd zināms, ka piecas ģimenes dzīvo Rēzeknē pie saviem radiem, četras ģimenes dzīvo Rēzeknes novadā un vēl ir desmit tālbraucēji šoferi,” skaidroja Nodarbinātības valsts aģentūras Rēzeknes filiālē.

Lielākoties ir ieradušās sievietes ap četrdesmit gadiem.

“Šobrīd piecpadsmit darba devēji piedāvā septiņdesmit astoņas darbavietas. Darbavietas ir visdažādākās, sākot ar palīgstrādniekiem, lauksaimniecības strādniekiem, fermu strādniekiem, apkopējām, krāvējiem, iepakotājiem, pavāriem, viesmīļiem, autovadītājiem un beidzot ar ģeodēzijas speciālistiem un mērniekiem – tādas tiek piedāvātas,” pastāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras Rēzeknes filiāles vadītāja Ināra Ducsaliete.

Vakances gatavi piedāvāt visdažādāko jomu uzņēmēji

Arī Latgales vēstniecība “Gors” piedāvā darbu cilvēkiem no Ukrainas, divdesmit vakances ir pieteicis Rēzeknes Gaļas kombināts.

“Rēzeknes Gaļas kombinātam jau ir ilgstoša sadarbība ar ukraiņiem, un tur daudzi strādā. Un mēs šobrīd arī zinām to, ka arī Rēzeknes Gaļas kombināts ir pieteicies uz ukraiņu nodarbināšanu, un tie, kuri strādā, viņu draugi, paziņas, kuri brauc šurp, viņi zina, kā tas izskatās, un viņi brauc pie sava darba devēja,” norādīja Ducsaliete.

Piedāvātā darba samaksa ir, sākot no 500 līdz 1200 eiro. Septiņi darba devēji ir gatavi nodrošināt strādniekiem arī izmitināšanas iespējas un četri izmitināšanu ir gatavi nodrošināt visai ģimenei.

“Protams, ka mēs palīdzēsim šiem cilvēkiem, palīdzēsim gan ar padomu, gan kā sazināties ar darba devēju, lai varētu iekārtos darbā. Vēl, iekārtojoties darbā, viena mēneša laikā pēc iekārtošanās darbā viņi rakstīs iesniegumu Nodarbinātības valsts aģentūrai, un viņiem tiks izmaksāts pabalsts minimālās algas apmērā – tie būs 500 eiro,” norādīja Nodarbinātības valsts aģentūras Rēzeknes filiāles vadītāja.

Ja cilvēks būs atradis darbu bez aģentūras starpniecības, tāpat būs iespēja saņemt pabalstu, uzsvēra Rēzeknes filiāles vadītāja. Ukrainas kara bēgļi darba attiecības var uzsākt tikai tad, kad būs saņēmuši ilgtermiņa vīzu ar tiesībām uz nodarbinātību bez ierobežojumiem uz laiku līdz vienam gadam.

Ukrainas kara bēgļus var nodarbināt bez valsts valodas zināšanām, ja tas netraucē darba pienākumu pildīšanā.

Pagaidām Nodarbības valsts aģentūras Rēzeknes filiālē neviens Ukrainas iedzīvotājs darba meklējumos nav vērsies.

KONTEKSTS:

24. februārī Krievija pēc tās prezidenta Vladimira Putina paziņojuma par "militāro specoperāciju" sāka iebrukumu Ukrainā, kur sākotnēji triecienus raidīja uz militārās infrastruktūras objektiem, bet vēlāk, kad Ukrainas spēku pretošanās izrādījās negaidīti sīva, sāka arvien nežēlīgāk bombardēt Ukrainas pilsētas, bojā iet arī civiliedzīvotāji. Tāpat tiek ziņots par lūgumiem veidot humānos koridorus, jo vairākās pilsētās cilvēki nevar saņemt pat visnepieciešamākās preces.

Krievijas uzbrukums Ukrainai izraisījis vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas.

Nedēļā pēc iebrukuma sākuma Ukrainu pameta aptuveni viens miljons cilvēku, liecina ANO Bēgļu aģentūras dati. Kopumā, pēc ekspertu aplēsēm, krīze Ukrainā varētu atstāt bez pajumtes 12 miljonus cilvēku. Latvija gatavojas uzņemt 10 000 iespējamo Ukrainas bēgļu.

Kā palīdzēt?

Uzņēmumiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Iedzīvotājiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Uzņēmumiem, kas gatavi ziedot preces vai bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Uzņēmumiem, kas gatavi nodarbināt bēgļus, reģistrēties šeit.

Iedzīvotājiem, kas gatavi bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Ziedot Ukrainas Aizsardzības ministrijai var šeit.

Ziedot Ukrainas cilvēkiem var šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti