Kariņš: Pabalsti Covid-19 krīzē cietušajiem tiks pakāpeniski izbeigti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Būtu grūti pamatot nodokļu maksātājiem, ja valsts atbalstu turpinātu sniegt tiem uzņēmējiem, kuri var atsākt darbu, bet to nedara, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu žurnālistiem sacīja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

"Pandēmijas karstākajā brīdī, kad nozares bija slēgtas, nav vārda runas, mums tas [atbalsts] bija jādara," sacīja premjers un norādīja, ka bezdarbu izdevās noturēt zemā līmenī, ko Latvijas Bankas analītiķi atzina kā plašā dīkstāves un apgrozāmo līdzekļu atbalsta efektu.

"Bet tagad, kad vakcinācija ir plaši pieejama jebkuram valsts iedzīvotājam virs 12 gadu vecuma, rodas jautājums, vai tas ir ētiski un pareizi subsidēt kādu, kurš negrib atsākt darbu.

Manuprāt, tas ir ļoti grūti saprotami, un neiespējami attaisnot nodokļu maksātājiem, kāpēc no jums ņemt naudu, lai subsidētu kādu, kurš uzskata, ka nav īsti vēlamākie apstākļi atsākt darbu, lai gan to var darīt un darbība ir plaši atsākusies," izteicās Kariņš, atbildot uz jautājumu, vai valsts atbalsts būtu turpināms tiem uzņēmējiem, kuriem noteikumi paredz vakcinētu vai izslimojušu personālu un iespēju apkalpot tikai vakcinētus vai izslimojušus klientus.

Kariņš norādīja, ka pabalsti pakāpeniski tiks izbeigti, tomēr dažos izņēmumos, kad to izmaksa būs pamatota, tie tiks saglabāti.

Vienlaikus premjers pauda, ka ir daži uzņēmumi, kas ir pieraduši pie valsts atbalsta, tomēr tas nav ilgtspējīgs modelis.

Premjers arī atgādināja, ka atbalstam Covid-19 krīzē novirzītā nauda nav vēl nopelnīta, bet gan nodrošināta uz valsts parāda rēķina.

Prezidents mudina vakcinēties

Uz jautājumu, kā mazināt sabiedrības šķelšanos saistībā ar vakcināciju, Levits atbildēja, ka to var panākt tikai ar skaidrošanu. Prezidents uzreiz piebilda, ka vakcinācijas skeptiķiem būtu jāatbild uz vairākiem jautājumiem. 

“Tagad, kad vakcīnas ir pieejamas, ir nepieciešami kaut kādi attaisnojumi, kāpēc tu nevakcinējies un kāpēc tu gribi turpināt apdraudēt sevi? (..) Vai vēl trakāk es teiktu – kāpēc tu gribi apdraudēt citus? Tas ir tas jautājums, kas jāatbild tiem, kas tagad apzināti izvēlas nevakcinēties,” sacīja prezidents. 

Levits atzīmēja, ka tagad, kad vakcīnas ir brīvi pieejamas, cilvēkiem ir jādodas vakcinēties, lai visi var atgriezties normālā dzīvē.

"Ja cilvēks negrib vakcinēties, tā ir viņa izvēle, bet sabiedrībai ir jāaizsargājas no cilvēkiem, kas tādā veidā apdraud citus," sacīja Levits.

Abas amatpersonas arī atgādināja, ka ir svarīgi, lai rudenī mācības varētu atsākties klātienē, jo bērni līdz 12 gadu vecumam pagaidām netiek vakcinēti, tāpēc pieaugušo pienākums ir sapotēties, lai atvases var mācīties klātienē. Prezidents arī uzsvēra, ka vakcinēties ir svarīgi skolotājiem.

Kā motivēt vakcinēties

Runājot par labumiem vakcinētajiem, Levits norādīja, ka jautājums par piemaksām, piemēram, pensionāriem, būtu jāizlemj valdībā, taču viņš to neuzskata kā absurdu vai nepieņemamu. Lai gan būtu saskatāmi gan plusi, gan mīnusi, tomēr piemaksa par potēšanos būtu mazāka nekā saslimuša cilvēka ārstēšanas izmaksas.

Prezidents pēc sarunas ar Kariņu arī informēja, ka pilnībā vakcinētajiem varētu nākt klāt arvien vairāk atvieglojumu. Tāpat viņš pieminēja ceļošanas ierobežojumu atvieglojumus cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātiem, ko uzskata par labu motivāciju pieteikties savai potei.

KONTEKSTS:

Latvijā izmantošanai reģistrētas četras Covid-19 vakcīnas: "Pfizer/BioNTech", “Moderna”, “Janssen” un “AstraZeneca” vakcīnas. 

Pieteikties vakcīnai pret Covid-19 iespējams vietnē www.manavakcina.lv, pa tālruni 8989, pie sava ģimenes ārsta vai darba devēja. Iecerēts, ka tirdzniecības centros to varēs izdarīt arī bez iepriekšēja pieraksta. Galvenais vakcinācijas mērķis ir pasargāt cilvēku no smagas saslimšanas ar Covid-19 un nāves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti