EK samazina Latvijas šā gada IKP izaugsmes prognozi līdz 3%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) samazinājusi Latvijas šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi – pavasarī EK lēsa, ka Latvijas tautsaimniecība šogad pieaugs par 3,1%, bet saskaņā ar jaunāko vasaras prognozi Latvijas IKP pieaugums šogad gaidāms 3% apmērā, informē EK pārstāvniecībā Latvijā.

EK prognozē, ka nākamgad Latvijas tautsaimniecības izaugsme turpinās palēnināties, IKP pieaugot par 2,8%. Šī EK prognoze, salīdzinot ar iepriekš izteikto pavasara prognozi, nav mainīta.

"Latvijas ekonomikas izaugsmi šogad virza joprojām spēcīgais iekšzemes pieprasījums un eksporta pieaugums. Kā riska faktori tālākai ekonomikas izaugsmei jāmin darbaspēka pieejamība, ka arī starptautiskie tirdzniecības konflikti un ar tiem saistītā nenoteiktība eksporta sektorā," norādījis EK priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").

Līdzīgs ekonomikas pieauguma šogad gaidāms pārējās Baltijas valstīs – Igaunijā 2,9%, bet Lietuvā 3,1%. Gan Igaunijas, gan Lietuvas 2019. gada IKP izaugsmes prognoze palielināta – pavasarī EK lēsa, ka Igaunijas ekonomika 2019. gadā pieaugs par 2,8%, bet Lietuvas – par 2,7%.

Savukārt 2020. gadā Igaunijas ekonomikā gaidāma izaugsme 2,3% apmērā – tas ir nedaudz mazāk par pavasarī lēsto IKP izaugsmi 2,4% apmērā. Lietuvas tautsaimniecība 2020. gadā saskaņā ar EK jaunāko prognozi pieaugs par 2,4%. Šī prognoze, salīdzinot ar pavasara prognozi, nav mainīta.

Prognoze par eirozonas IKP izaugsmi 2019. gadā palikusi nemainīga — 1,2%, savukārt prognoze 2020. gadam ir nedaudz samazināta – līdz 1,4% (pavasara prognoze – 1,5%). Prognoze par Eiropas Savienības (ES) valstu IKP izaugsmi paliek nemainīga, proti, gaidāms IKP pieaugums 1,4% apmērā 2019. gadā un 1,6% – 2020. gadā.

“Visu Eiropas Savienības dalībvalstu ekonomikām šajā un nākamajā gadā plānota izaugsme, taču ir vērojams kontrasts starp ekonomikas stabilo izaugsmi Centrāleiropā un Austrumeiropā un izaugsmes tempu samazināšanos Vācijā un Itālijā. Eiropas ekonomikas noturībai joprojām riska faktori ir starptautiskie tirdzniecības konflikti un ar to saistītā nenoteiktība ražošanas sektorā, kā arī iespējamā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības bez vienošanās," vērtēja Dombrovskis.

KONTEKSTS:

Jūnija otrajā pusē ar jaunākajām Latvijas IKP izaugsmes prognozēm nāca klajā Finanšu ministrija. Tā Latvijas šā gada IKP izaugsmes prognozi nemainīja – Latvijas ekonomikas izaugsme šogad būs 3,2% līmenī, bet samazināja Latvijas nākamā gada IKP izaugsmes prognozi no iepriekš lēstajiem 3% līdz 2,8%.

Iepriekš Latvijas Banka samazināja valsts IKP pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 3,5% līdz 2,9%.

Pirms tam Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD paziņoja, ka Latvijā gaidāma lēnākā ekonomikas izaugsme starp Baltijas valstīm. Latvijas IKP gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,7%. Pērn novembrī organizācija Latvijas IKP pieaugumu šim gadam prognozēja 3,9% apmērā.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti