FM samazina Latvijas 2020. gada IKP izaugsmes prognozi līdz 2,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu ministrija (FM) samazinājusi Latvijas nākamā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi no iepriekš lēstajiem 3% līdz 2,8%, liecina FM sniegtā informācija.

Savukārt Latvijas 2019. gada IKP izaugsmes prognoze nav mainīta - Latvijas ekonomikas izaugsme šogad būs 3,2% līmenī.

Lai gan ekonomikas izaugsme šā gada pirmajā ceturksnī visai strauji palēninājusies, IKP pieaugumam noslīdot no 4,8% pagājušajā gadā līdz 3%,

tā pamatā bijuši vairāki vienreizēji faktori, tajā skaitā krasais kritums elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē laika apstākļu ietekmē un samazinājums nekustamā īpašuma darījumos, bet pārējās ekonomikas nozarēs saglabājusies stabila izaugsme, skaidro FM.

Līdz ar to ekonomikas izaugsme 2019. gadā kopumā saglabāsies salīdzinoši spēcīgā 3,2% līmenī, kur mērenākus izaugsmes tempus nekā iepriekšējos divos gados noteiks Eiropas Savienības fondu līdzekļu ieplūdes stabilizēšanās un pieprasījuma vājināšanās ārējos tirgos, lēš FM.

Investīciju pieauguma tempiem 2019. gadā pazeminoties līdz vienciparu skaitlim (8,2%) un eksporta kāpumam saglabājoties mērenā 2,9% līmenī, galveno ekonomiskās izaugsmes dzinējspēku ar 3,4% pieaugumu izvirzīsies privātais patēriņš, ko veicinās spēcīgi augošie iedzīvotāju ienākumi, kā arī bezdarba kritums un augošā nodarbinātība, prognozē FM.

2020. gadā ekonomikas izaugsme pazemināsies līdz 2,8%, ko noteiks lēnākie investīciju pieauguma tempi, kā arī pieaugusī nenoteiktība ārējā vidē,

un arī visā 2020. -2022. gada periodā kopumā IKP pieauguma tempi būs stabilizējušies 2,8% līmenī, kas ir tuvu ekonomikas potenciālās izaugsmes tempam.

Gada vidējā inflācija 2019.gadā prognozēta 2,8% un 2020.gadā 2,5% līmenī.  

FM atzīmē, ka  inflācijas prognoze 2019. gadam ir paaugstināta par 0,3 procentpunktiem, galvenokārt straujāka nekā prognozēts iepriekš elektroenerģijas un dabas gāzes cenu pieauguma dēļ, kā arī zemāka eiro kursa ietekmē. Arī inflācijas prognoze 2020. gadam paaugstināta par 0,3 procentpunktiem.

Straujajam algu pieaugumam, kas pagājušajā gadā sasniedza 8,4%, saglabājoties arī šā gada pirmajā ceturksnī, mēneša vidējās bruto darba samaksas pieauguma prognoze 2019. gadam ir paaugstināta par vienu procentpunktu līdz 7,5%, bet 2020.gadam – par 0,5 procentpunktiem līdz 6%.

Pēc FM prognozēm, mēneša vidējā bruto darba samaksa 2019.gadā veidos 1079 eiro, bet 2020. gadā paaugstināsies līdz 1144 eiro.

Saglabājoties stabilai ekonomikas izaugsmei, sagaidāms, ka tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaits šogad augs par 0,5% - līdz 914 000, bet bezdarba līmenis pazemināsies līdz 7%. Nākamajā gadā tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaits saglabāsies stabils, bet bezdarba līmenis turpinās pazemināties, noslīdot līdz 6,6%. Salīdzinot ar iepriekšējām FM prognozēm, nodarbināto skaita un bezdarba līmeņa prognozes nav mainītas.

Izstrādājot makroekonomisko rādītāju prognozes 2020.gada budžeta projektam, FM balstījusies uz konservatīviem pieņēmumiem, kā arī izvērtējusi ārējās un iekšējās vides riskus, kuriem īstenojoties, ekonomikas izaugsme var izrādīties straujāka vai lēnāka, nekā paredz pamata prognoze. 

FM piebilst, ka būtiskākie negatīvie riski pašlaik saistās ar pieaugušo nenoteiktību pasaulē - augošajām protekcionisma tendencēm,

ASV un Ķīnas tirdzniecības konfliktu, ieilgušo nenoteiktību saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, augošo nestabilitāti ģeopolitisko konfliktu reģionos.

Savukārt no iekšējiem riskiem par visaktuālāko pašlaik uzskatāms produktivitātē nebalstīts darba samaksas kāpums. Savukārt pozitīvie riski saistīti ar vairāku lielu investīciju projektu realizāciju, kuru ietekme uz ekonomikas izaugsmi var izrādīties labvēlīgāka nekā sākotnēji sagaidīts, kā arī straujāku privātā patēriņa pieaugumu Latvijā un labvēlīgāku attīstību Latvijas ārējos tirgos, norāda FM.

KONTEKSTS: 

Latvijas Banka jūnija sākumā samazināja valsts IKP pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 3,5% līdz 2,9%. Savukārt inflācijas prognoze šim gadam nav mainīta – patēriņa cenas šogad pieaugs par 2,9%.

Iepriekš Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD paziņoja savas jaunākās prognozes. Saskaņā ar tām Latvijā gaidāma lēnākā ekonomikas izaugsme starp Baltijas valstīm. Latvijas IKP gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,7%. Pērn novembrī organizācija Latvijas IKP pieaugumu šim gadam prognozēja 3,9% apmērā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti