Dīkstāves pabalstam varētu noteikt zemāko slieksni – 130 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Labklājības ministrija (LM) rosinājusi noteikt dīkstāves pabalsta zemāko slieksni - lai neviens šajā pabalstā nevarētu saņemt mazāk par 130 eiro. Šis priekšlikums trešdien, 22. aprīlī, guvis finanšu ministra vadītās darba grupas atbalstu, informēja LM.

Labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV") norādīja, ka koalīcijas partneriem piedāvāti risinājumi, lai palīdzētu cilvēkiem, kuriem dīkstāves pabalsta izmaksa atteikta, un tiem, kuriem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aprēķinātais dīkstāves pabalsts ir vien daži eiro, par ko izdzīvot nav iespējams.

"Vētījot informāciju par aprēķinātajiem dīkstāves pabalstiem, ir redzams, ka izmaksāto summu apmērs nereti ir ļoti mazs, jo par darbiniekiem acīmredzot nav pilnībā maksāti nodokļi. Tomēr valsts šajā ārkārtējā situācijā ir nolēmusi efektīvi rīkoties, lai palīdzētu ikvienam, kurš nonācis grūtībās," klāstīja ministre.

Vienlaikus palīdzība paredzēta arī tiem, kam dīkstāves pabalsta izmaksa atteikta. VID datus pārsūtītu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA), kas šiem cilvēkiem izmaksātu sociālo pabalstu 130 eiro apmērā, kā arī 50 eiro par katru par apgādībā esošu bērnu, par kuru piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

Plānots, ka priekšlikumi tiks izskatīti valdības sēdē ceturtdien, 23. aprīlī.

KONTEKSTS:

Covid-19 infekcijas izraisītās krīzes laikā Latvijā paredzēti dažādi atbalsta pasākumi, tostarp dīkstāves pabalsti to privāto uzņēmumu darbiniekiem, kam šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par 20%-30% sarukuši ieņēmumi. Valsts maksā dīkstāves pabalstu 75% apmērā no līdz šim saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi. 

VID līdz šā gada 20. aprīlim ir izmaksājis dīkstāves pabalstus kopumā 4 792 584 eiro apmērā. Pabalsti 4 538 292 eiro apmērā izmaksāti kopumā 17 605 darbiniekiem pēc 3 308 uzņēmumu iesniegumiem. Savukārt pēc 1 047 pašnodarbināto personu iesniegumiem izmaksāti pabalsti kopumā 254 293 eiro apmērā.

Kopumā šajā laikā vidējais izmaksātā pabalsta apmērs vienam darbiniekam ir bijis 259 eiro. Maksimālo pabalsta apmēru - 700 eiro – saņēmuši 773 darba ņēmēji; 14 488  cilvēkiem jeb 87% no darba ņēmējiem izmaksātais pabalsts nepārsniedza minimālo algu jeb 430 eiro, bet 302 cilvēki saņēmuši pabalstu, kas mazāks par 20 eiro.

Savukārt pašnodarbinātajiem līdz 19. aprīlim vidējais izmaksātā pabalsta apmērs ir bijis 232,7 eiro. Maksimālo pabalsta apmēru, 700 eiro, saņēmuši 59 pašnodarbinātie, bet 790 cilvēkiem jeb 79% no pašnodarbinātajiem izmaksātais pabalsts nepārsniedza minimālo algu jeb 430 eiro. 

Valdība grasās dīkstāves pabalsta regulējumu pilnveidot un uzlabot, par ko tiks spriests sēdē ceturtdien. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti