Covid-19: Liepājā steidzami uzsāk sejas masku ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kopš marta sākuma Liepājas uzņēmums “Tonus Elast” uzsācis sejas aizsargmasku ražošanu, uzņēmumā uzskata, ka tas ir sociālais projekts un masku ražošana jāsāk daudziem Liepājas šūšanas uzņēmumiem. Iespējams, kopīgas darbības plāns tiks izstrādāts jau piektdien, ziņo Rus.LSM.lv.

Kad saistībā ar Covid-19 izplatību aizsargmaskas kļuva par deficītu, uzņēmums nolēma sākt masku ražošanu vispirms nelielā apjomā, īpaši ņemot vērā to, ka viens no uzņēmuma veikaliem atrodas pie Rīgas Dzemdību nama, bet otrs – pie Liepājas Reģionālās slimnīcas.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Dace Mihnenoka pastāstīja, ka uzņēmuma ražošanas jaudas nav lielas, jo maskas šuj cilvēki ar šujmašīnām, bet uzņēmumu jau “gāž apkārt” ar pasūtījumiem.

“Mēs cenšamies izdomāt, kā paātrināt ražošanas procesu, pielāgot iekārtas. Maskas ir trīsslāņu, tās var mazgāt. Jau tagad kopš pirmdienas katru dienu atbrauc no Liepājas domes un paņem visu, ko mēs saražojam,” stāstīja uzņēmuma pārstāve. 

Kopumā uzņēmums šobrīd var saražot 1000 masku dienā.

Masku pašizmaksa ir aptuveni viens eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. “Uzņēmumam tie nav ienākumi, tas ir sociālais projekts,” sacīja Mihnenoka.  

Nevienu no automatizētajām iekārtām pielāgot masku ražošanai nevar, jo uzņēmums ražo medicīnisko trikotāžu, kas ir atšķirīgas tehnoloģijas.

Uzņēmuma vadītāja uzskata, ka būtu jāveido klasteris, “ja jau Liepāja ir šuvēju pilsēta, kopā kaut ko varam izdomāt. Zinot mūsu ražošanas iespējas, saliekot kopā visu šuvēju rokas, kaut ko var izdomāt.

Uzskatu, ka šajā situācijā visiem kopā jāpadomā, jāapvienojas un jāsāk darīt. Un nedomāt, cik mēs uz tā nopelnīsim”.

Liepājas higiēnas preču ražotāja “iCotton” vadītājs Sergejs Binkovskis portālam Rus.LSM.lv atzina, ka par to jau domāts, taču ražošanas uzsākšanai būtu jāiepērk iekārtas ( visticamāk, Ķīnā), jāapmāca cilvēki, tas prasīs vismaz divus mēnešus, turklāt līdzekļi tam kompānijas budžetā nav paredzēti.  

Viņš atzina, ka ļoti gribētos palīdzēt, bet privātuzņēmumam ir svarīga ekonomiskā sastāvdaļa – nepieciešama vismaz gada perspektīva, lai realizētu šo projektu.   

Taču, ņemot vērā situāciju, “iCotton” gatava sākt sarunas ar citiem šūšanas uzņēmumiem. 

Liepāja strādā aptuveni 60 tekstila nozares uzņēmumu, gan šūšanas uzņēmumi, gan materiālu ražotāji. Piektdien uzņēmēji plāno apspriest materiālu un resursu pieejamību un izveidot tālākās darbības plānu.  

KONTEKSTS:

Jaunā koronavīrusa izraisītā saslimšana "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā. Vēlāk Pasaules Veselības organizācija novērtēja, ka Covid-19 saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti