Covid-19 dēļ slēdz Liepājas restorānu «Roma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Par slēgšanu pandēmijas ietekmē paziņojis viens no Liepājas populārākajiem restorāniem „Roma”, kas atradās ekskluzīvā vietā pašā pilsētas centrā. Tā nebūs aizvēršanās uz laiku, bet gan darbības pārtraukšana.

Pašlaik restorāna darbinieki izvāc savas mantas un sakārto telpas, kas pieder kompleksa “Romas dārzs” saimniekam. Restorāna īpašnieks Rauls Silts spriež, ka tagad sāksies situācijas vērošanas laiks, lai saprastu, kā rīkoties tālāk, tikmēr darbinieki meklē jaunu darbu vai plāno  pieteikties bezdarbnieka pabalstam. 

Covid-19 dēļ slēdz Liepājas restorānu “Roma”
00:00 / 04:46
Lejuplādēt

Restorānā „Roma” kafijas automāts vēl darbojas, lai darbinieki, kamēr notiek izvākšanās process, varētu malkot kafiju, taču pārējais – krēsli, sveces, grāmatas par kulināriju – jau tiek likts kastēs un nests laukā no skaistajām restorāna telpām.

Neko tādu pirms diviem gadiem restorāna īpašnieks ar starptautisku “Michelin” ceļveža restorāna pieredzi Rauls Silts nevarēja iedomāties, tāpēc tagad viesmīlīgo telpu pamešana ir emocionāls brīdis.  

“Sanāca septiņus gadus pa ārzemēm pabraukāt un izmācīties, sapazīties ar nozares speciālistiem. Arī kolēģi – Uģis un viņa draudzene Santa – tur strādāja, mēs bijām vairāki cilvēki no vienas vietas, arī šefpavārs bija no ārzemēm. Ar tādu ārzemju pieredzi ienācām „Romas dārzā”.  Iespēja pazibēja, sākumā bija nosacījums, ka īpašnieka paspārnē, pēc tam jau paši pārņēmām.

Pirmais gads bija grūtāks, bet otrajā gadā bija jau strauja izaugsme. Diemžēl šis gads ir visu sagrozījis kājām gaisā,” saka Silts.

Situācija mainījās kardināli, stāsta restorāna īpašnieks. Vēl gada sākumā bija apgrozījuma pieaugums par 25%–30%, tad pavasarī scenārijs bija pavisam cits. Arī labā vasara, kad pilsētā bija daudz cilvēku, situāciju neatrisināja.

Ir lietas, ko varbūt būtu darījis savādāk, spriež restorāna saimnieks, taču tagad jau laikus pieņemts lēmums par restorāna slēgšanu. Visgrūtāk to bija teikt kolēģiem.

“Es sevi lauzīju jau visu oktobri, jau no sākuma, redzot, kāda situācija pasaulē. Tas, par ko runāju pavasarī – tikai laika jautājums, kad tiks norauts šis stopkrāns. Diemžēl vēl nedēļu pirms ārkārtas situācijas pasludināšanās nācās kolēģiem teikt šo bēdīgo vēsti, ka darbība ir jāpārtrauc, arī man pašam nav tādas finanses, lai ko tādu varētu sponsorēt,” atzīst Silts.

Tāda situācija, kāda ir šobrīd, nevar nodrošināt restorāna darbu, saka Rauls Silts. Vēlreiz iet tam cauri pusgada garumā viņš vairs nav gatavs. 

“Pieņemsim, ka pavasarī vēl varēja iet uz restorānu, varēja sēdēt četri cilvēki pie galdiņa, bet tas varēja notikt un ar līdzņemšanu, kaut kas apgrozās.  Tagad tikai ar līdzņemšanu un piegādi par 50 eiro dienā īres maksas un komunālos maksājumus nosegt – tas nav iespējams,” skaidro Rauls Silts.

Neviens no restorāna darbiniekiem Latvijas Radio sarunai nepiekrita, taču skaidrs, ka daļa izmantos bezdarbnieka statusu, bet kāds jau ir atradis darbu citviet, vēl kāds meklē jebkādas iespējas savā vai pat kādā citā profesijā, jo šajā nozarē nav stabilitātes, bet ģimene ir jānodrošina ar ienākumiem. 

Restorāna saimnieks Rauls Silts pats nāk no Liepājas puses un nedomā doties prom no pilsētas. 

“Pašam ir fantāzijas un idejas, bet, kamēr notiek šī izvākšanās, kas ir emocionāla, gala lēmumu nevaru pieņemt šajā brīdī; ir jāpabeidz viena lieta, lai sāktu nākamo. Nāk piedāvājumi, ir uzrunājuši projektos. Ir rakstījuši no ārzemēm, ka gaida atpakaļ ar atplestām rokām. Pavisam noteikti – prom es nedodos un palieku Liepājā, bet jaunu vietu pilnīgi noteikti nevēršu vaļā,” saka Rauls Silts.

Restorāna saimnieks par jaunām iecerēm, ko darīt, visticamāk, sākšot domāt jau decembrī un vasaru gluži negaidīšot, taču esot skaidrs, ka pašlaik ir jānonāk vērotāja statusā un jāskatās, kas notiek nozarē kopumā un kā attīstās situācija ar pandēmiju.  Visvairāk nomācot neziņa.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība pastiprināja drošības pasākumus, taču saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt.

Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība piektdien, 6. novembrī, ārkārtas sēdē nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti