Šodienas jautājums

Šodienas jautājums - deputāta Jāņa Ādamsona aizturēšana aizdomās par spiegošanu

Šodienas jautājums

Šodienas jautājums - izmaiņas pacientu tiesību regulējumā

Šodienas jautājums - pasākumu rīkotāji un ēdinātāji par ierobežojumu atvieglojumiem

Biedrība: Pagaidām reti kurš restorāns varēs sākt darbu iekštelpās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gandrīz neviens no Latvijas Restorānu biedrības biedriem nespēs atsākt darbu iekštelpās no 15. jūnija, kad atļauts ar Covid-19 sertifikātu apmeklēt krogus un restorānus arī iekštelpās, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pastāstīja Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis. 

Biedrība: Pagaidām reti kurš restorāns varēs sākt darbu iekštelpās
00:00 / 03:52
Lejuplādēt

Viņš norādīja, ka proaktīvākie uzņēmumi vakcinējuši aptuveni 70% kolektīva, tomēr daļai no viņu darbiniekiem vēl jāgaida vakcinācijas noslēgums pēc nedēļas. Jenzis nezināja, kāds ir vidējais potēto skaits nozarē, tomēr norādīja, ka daļā uzņēmumu ir darbinieki, kuri dažādu iemeslu dēļ nevakcinējas. Vienīgā iespēja būtu viņus atlaist, bet to uzņēmumos darīt nevēlas. 

Jenzis jau iepriekš norādījis, ka ēdinātājiem ir daudz neskaidrību, kā arī – ēdinātāji vēlētos, lai klienti nav jāšķiro potētajos un nepotētajos.

Šefpavārs Mārtiņš Sirmais Latvijas Radio pastāstīja, ka no četriem ēdināšanas uzņēmumiem, kuros darbojas, 15.jūnijā viesus iekštelpās uzņem tikai vienā – Trīs pavāru restorānā. Sirmais teica, ka pārējos ēdināšanas uzņēmumos nebija iespējams izpildīt valdības noteiktos noteikumus.

Darbinieku vakcinācija ir šķērslis arī restorānu tīklam „Vairāk saules”. Tā līdzīpašnieks Endijs Bērziņš stāstīja, ka iekštelpas neatver nevienā no septiņiem restorāniem. Lai gan liela daļa darbinieku ir vakcinējušies, tomēr ne visi.

Viesus iekštelpās vēl nesāk apkalpot restorāns “Mazais Otto”. Tā saimniece, uzņēmēja Linda Mūrniece Latvijas Radio pastāstīja, ka

viss kolektīvs ir vakcinēts, bet viņa nevēlas šķirot klientus.

Turklāt vakcinēto cilvēku skaits Latvijā pašlaik ir pārāk mazs. „Jo, ja tie būtu, piemēram, nospiedošā vairākumā 70-80% vakcinētu cilvēku, tad arī no biznesa viedokļa tas skan jau citādāk, nekā šobrīd, kad tie procenti ir pavisam citi, jo arī uzņēmējiem ir jārēķinās ar saviem ieņēmumiem," sacīja Mūrniece.

Viņa uzsvēra, ka viesmīlības nozare nīkuļo jau otro gadu un uzņēmējiem klājas finansiāli grūti. Uzņēmēja pieļāva, ka lielākā daļa centīsies izpildīt nosacījumus un apkalpot klientus iekštelpās, jo bankas konti spiež to darīt.

Pasākumu nozarē aktivitāte sāksies pēc mēneša

Latvijas Pasākumu norišu vietu asociācijas vadītāja, kultūrtelpas "Hanzas perons" vadītāja Ieva Irbina arī norādīja, ka pasākumi nebūs atvērti jau ierobežojumu atvieglojumu spēkā stāšanās dienā.

Irbina pieļāva, ka pasākumi atsāksies lielākā skaitā pēc mēneša vai pusotra mēneša.

Pasākumu veidotājiem būs jāizšķiras: taisīt mazāka mēroga pasākumus, kuros ir cilvēki ar maskām, bet piedalīties var visi, vai arī, ka pasākums ir lielāka mēroga, bez maskām, bet piedalīties var tikai vakcinēti cilvēki.

Pēc Irbinas teiktā, pasākumu nozarē ir vakcinēti vairāk nekā 80%. Tādējādi daudz pasākumu varētu notikt tikai potētajiem. Tomēr daļa noritēs arī visiem.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai, kas beidzās 9. jūnijā. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim. Pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī bija saglabājušies vairāki drošības pasākumi.

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, 1. jūnijā valdība vienojās, ka darbu varēs atsākt lielie tirdzniecības centri un kultūras iestādes, tostarp muzeji. Jau iepriekš lemts, ka var notikt izlaidumi un vasaras nometnes. Vēl ir arī atvieglojumi tiem, kuri ir izslimojuši Covid-19 vai arī potējušies pret to, – no 1. jūnija var sniegt un saņemt individuālus pakalpojumus, kā arī no 15. jūnija varēs apmeklēt kultūras pasākumus. Tāpat Covid-19 sertifikātu saņēmušie cilvēki no 15. jūnija varēs apmeklēt restorānus arī iekštelpās un aizvadīt gan individuālus, gan grupu sporta treniņus telpās

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti