Polija savu zemnieku aizsardzībai aizliedz Ukrainas graudu importu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Polija sestdien, 15.aprīlī, aizliedza graudu un citu pārtikas produktu importu no Ukrainas, lai aizsargātu vietējos lauksaimniekus, paziņoja valdošās partijas līderis Jaroslavs Kačiņskis, ziņo AFP.

Ukrainas graudu eksports caur Eiropas Savienību ir tranzītā uz citām valstīm, kopš Krievijas iebrukuma dēļ tika bloķēti kara plosītās valsts tradicionālie Melnās jūras ceļi.

Taču loģistikas problēmu dēļ graudi bija uzkrājušies un samazinājuši vietējās produkcijas cenas, kas izraisīja lauksaimnieku protestus un Polijas lauksaimniecības ministra atkāpšanos.

"Šodien valdība pieņēma lēmumu par regulu, kas aizliedz ievest, importēt graudus Polijā, kā arī desmitiem citu pārtikas produktu veidu," sacīja Kačiņskis.

Pretējā gadījumā "tas novestu pie tālejošas Polijas lauksaimniecības nozares krīzes", "mums ir jāaizsargā Polijas lauksaimniecība", viņš piebilda.

Uzstājoties savas labējās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) sanāksmē, Kačiņskis uzsvēra, ka Polija joprojām ir nelokāma kaimiņvalsts Ukrainas atbalstītāja.

"Mēs joprojām esam Ukrainas draugi un sabiedrotie, pat bez mazākajām izmaiņām," viņš sacīja.

Kačiņskis sacīja, ka aizliegto preču sarakstā cita starpā būs iekļauti graudi un medus.

Ukrainas agrārās politikas ministrija sestdien atbildēja, ka tā "pauž nožēlu par Polijas kolēģu lēmumu".

"Polijas lauksaimnieki saskaras ar sarežģītu situāciju, bet mēs uzsveram, ka Ukrainas lauksaimnieki saskaras ar visgrūtāko situāciju", ņemot vērā karu, tā piebilda.

Ukrainas ministrija ierosināja abām valstīm tuvākajās dienās panākt jaunu vienošanos, kas apmierinātu abas puses.

Pagājušajā mēnesī Polija un četras citas Centrāleiropas valstis lūdza Eiropas Savienības palīdzību, lai novērstu Ukrainas lēto graudu ietekmi.

KONTEKSTS:

Kopš Krievijas pilnā mēroga iebrukuma Ukrainā, kas sākās 2022. gada 24. februārī pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles, Ukrainas graudu un citas produkcijas eksports caur ostām bija apgrūtināts, tika meklēt citi alternatīvie ceļi.

Vēlāk tika panākta vienošanās par Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām, kas kopš pērnā gada jūlija ļāvusi eksportēt vairāk nekā 27 miljonus tonnu graudu un lauksaimniecības produktu. Vienošanās jau divreiz pagarināta, taču Krievija tagad izvirza prasības Rietumiem Ukrainas graudu eksporta vienošanās pagarināšanai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti