Rīta Panorāma

Dziedātāja ALEX piemiņas koncerti "Zvaigznes ceļš" izskanēs visā Latvijā

Rīta Panorāma

ĶTR mīkstina ieceļošanas ierobežojumus

Krievijas agresijas dēļ Ukrainas IKP kritums - 29 %

Krievijas agresijas dēļ Ukrainas IKP pērn sarucis par 29,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievijas iebrukuma dēļ Ukrainas iekšzemes kopprodukts (IKP) pērn samazinājās par 29,2% . Nekādas atveseļošanās pazīmes nav vērojamas arī šogad.

Ukrainas Ekonomikas ministrija informēja, ka kritums ir par procentu mazāks, nekā tika prognozēts iepriekš. To noteica nedaudz labākie 4. ceturkšņa rezultāti, kā arī saskaņots valdības un parlamenta darbs.

Ekonomikas stabilizācijā liela nozīme bija arī starptautisko partneru palīdzībai un augstai biznesa un iedzīvotāju pielāgošanās spējai. Tomēr par atveseļošanos ir pāragri runāt, un galvenais iemesls ir mājsaimniecību patēriņa samazināšanās. Cilvēki Krievijas agresijas apstākļos galvenokārt iegādājas tikai pirmās nepieciešamības preces un pakalpojumus.

Eksperti arī norādījuši, ka turpina samazināties investīciju piesaiste, taču to daļēji kompensē biznesa un valsts piespiedu ieguldījumi alternatīvu enerģijas avotu iegādē un uzstādīšanā.

Pozitīva loma bijusi vērienīgiem enerģētikas infrastruktūras objektu remontiem un sagrauto dzīvojamo māju un ceļu atjaunošanai, kas kļuva iespējama, pateicoties starptautiskajai finanšu palīdzībai. Nākotnē uzlabot situāciju varētu uzņēmējdarbības atbalsta programmu paplašināšana.

KONTEKSTS: 

2022. gada 24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu.

Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Krievija ar raķetēm regulāri apšauda Ukrainas pilsētas, lai ziemā atstātu ukraiņus bez elektrības un siltuma. Eiropas Parlaments ir pasludinājis Krieviju par terorismu atbalstošu valsti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti