Panorāma

Četrgadnieks aiziet – neviens neredz?

Panorāma

Izdod Voldemāra Zariņa dzeju

Krāšņi sākas festivāls "Baltica"

FOTO: Ar gājienu un sadziedāšanos sākas festivāls «Baltica»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar vērienīgu gājienu Rīgas ielās un visu novadu dziesmām ap Rīgas kanāliem no Rīgas brīvostas līdz par Latvijas Nacionālajai operai sestdien, 16.jūnijā, sācies festivāls "Baltica".

Festivāla programmu direktore Gita Lancere Latvijas Radio stāsta, ka plkst.16 sadziedāšanās laikā varēs noskaidrot skanīgākās balss īpašniekus.

"Tur jau varēs sadziedāties. Kuram tā balss skanīgāka.

Vai Latgale pārdziedās to Kurzemi? Vai Vidzeme šoreiz jaudīga? Un zemgalieši ar rīdziniekiem ne mazāk..." stāsta Lancere.

Festivālā piedalās vairāki tūkstoši dalībnieku no visas pasaules. Piemēram, Braiens un Klēra Volmeri no Amerikas Savienotajām Valstīm. Viņi spēlē amerikāņu kantrī mūziku, "bluegrass", seno un mūsdienu tautas mūziku. Braiena saknes ir meklējams Latvijā.

Festivāla "Baltica" atklāšanā
00:00 / 01:28
Lejuplādēt
Viņš saka Latvijas Radio, ka ir priecīgs būt Latvijā. "Mēs apprecējāmies 2016.gadā un gribējām medusmēnesi pavadīt Latvijā. Esmu otrās paaudzes latvietis-amerikānis, un gribējām Latvijā uzstāties. Uzrakstījām festivāla rīkotājiem, un viņi deva mums šo iespēju.

Mēs esam ļoti laimīgi, ka varam te būt. Mana ģimene vienmēr ir vēlējusies apciemot Latviju.

Esam priecīgi un jūtamies pagodināti par šo iespēju," stāsta Volmers.

No Igaunijas Rīgā ieradusies vīru arhaiskās dziedāšanas grupa. "Mēs esam no Igaunijas. No Arukilas, pilsētas, kas atrodas 20 kilometru attālumā no Tallinas. Mēs esam vīru arhaiskās dziedāšanas grupa.

Mēs dziedam ļoti vecas igauņu tradicionālās tautasdziesmas. Tādas, kuras ir vairāk nekā 100 gadus vecas.

Mēs esam dziedājuši citos festivālos Latvijā, mums patīk šeit dziedāt," stāsta igauņi.

Savukārt no Lietuvas ciemos ieradušies vispusīgi mākslinieki, kuri ne tikai spēlē tradicionālos mūzikas instrumentus, bet arī dzied un dejo.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vēlāk, plkst.18, gaidāms festivāla "Baltica" lielkoncerts "Šurp, Jāņa bērni!". Tā tiešraidi varēs vērot arī portālā LSM.

Festivāls norisināsies līdz 21.jūnijam Rīgā, Cēsīs, Dikļos un daudzviet citur Latvijā. Šogad tas pulcē 4000 dalībniekus – 233 folkloras kopas, etnogrāfiskos ansambļus, folkloras deju kopas un kapelas, ārvalstu viesus no Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Gruzijas, ASV, Polijas, Dienvidkorejas un Ķīnas.

"Baltica" ir starptautisks folkloras festivāls, kurš demonstrē tautu tradicionālo kultūru – dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību un citas tautas kultūras izpausmes formas, kā arī cenšas šo mantojumu saglabāt. Šogad tā tēma ir "Ziedēšana. Jāņi".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti