Kultūras rondo

Režisorei un pedagoģei Ainai Matīsai - 80. Sveicam jubilejā!

Kultūras rondo

Stāsts par ķermeņa dažādajiem veidoliem un saturisko vēstījumu mākslā

Jāņi un ziedēšana - saulgriežu laikā skan festivāls "Baltica"

Festivālā «Baltica» parāda tradīcijas nemitīgo atjaunošanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"“Baltica” uzdevums ir parādīt, ka tradīcija nemitīgi atjaunojas,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzīst festivāla programmu vadītāja Gita Lancere.

No 16. līdz 21. jūnijam vienpadsmito reizi Latvijā notiks Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica", kopā pulcējot 4000 dalībniekus – 233 folkloras kopas, etnogrāfiskos ansambļus, folkloras deju kopas un kapelas, ārvalstu viesus no Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Gruzijas, ASV, Polijas, Dienvidkorejas un Ķīnas. Festivāla tēma 2018. gadā ir “Ziedēšana. Jāņi”.

“ 21. gadsimta sākumā šķita, ka "Baltica" nedaudz zaudējusi savu nozīmi. Šobrīd, kad ir vairāk nekā 20 jaunas folkloras kopas radušās, tas ir pierādījums, ka mums tas ir vajadzīgs. “Baltica” ir tā forma, kur varam parādīt, ka tas ir dzīvotspējīgs un mums vajadzīgs,” turpina Lancere.

“Katrs festivāls nāk ar kaut ko jaunu – šogad ar folkloras orientēšanās sacensībām,” atklāj festivāla “Baltica” mākslinieciskā vadītāja Māra Mellēna.

Viņa aicina ģimenes kopā ar bērniem sestdien, 16. jūnijā, pulksten 10 pulcēties Doma laukumā, lai veiktu dažādus uzdevumus. Pieteikties gan vajadzētu jau piektdien tīmeklī.

“16. jūnijs ir sarežģītākā diena mums, festivāla rīkotājiem, jo šī ir vienīgā diena, kad visi festivāla dalībnieki būs kopā Rīgā,” bilst Lancere.

16. jūnijā pulksten 12.00 skanēs teicēju un muzikantu koncerts. Pēc pāris stundām, pulksten 14.00, sāksies novadu sadziedāšanās gar Rīgas kanālu.

“Tā būs fantastiska skaņu ainava,” uzskata Lancere.

Turklāt pa kanālu brauks dziedoši plosti. “Tā ir ideja, ko esam lolojuši gadiem, beidzot Zojai Heimrātei to izdevies īstenot,” norāda Mellēna. “Un kanālā abās pusēs būs apdziedātāji.”

Tad sekos gājiens un festivāla atklāšanas koncerts Brīvības laukumā Rīgā.

Svētdien nozīmīgākais notikums būs Baltijas vakars “Ziedi, ziedi, rudzu vārpa” – Baltijas konteksts festivālam vienmēr bijis svarīgs, un, līdzīgi kā citos festivālos, Baltijas stāstu latvieši stāstīs kopā ar lietuviešiem un igauņiem.

“Mēs ienesīsim Mūzikas akadēmijā rudzu kūli, jo izrādās, ka latviešiem ir tradīcija ienest pagalmā rudzu kūli, lai būtu pietiekami maizes,” atklāj Mellēna.

Baltijas vakara virsuzdevums ir pievērst uzmanību ziedam, ko nevij vainagā – rudzu ziedam. Un idejai, ka Dievs, Laima un Saule iet tā, ka rudzu ziedi paliek vietā. Lai mēs kā cilvēki arī spējam tā iet, lai rudziem ziedi paliek vietā.”

Pirmdienā, 18. jūnijā, festivāla “Baltica” norises gaidāmas Līgatnē, tur piedalīsies visi viesi un vairākas Latvijas folkloras kopas. Šajā dienā notiks arī Pasaules koklētāju saiets Dikļos un Kocēnos. Koklētājus pulcina kopā Laima Jansone.

Gita Lancere visus, “kam kājas niez”, aicina uz dančiem Cēsīs, Vidzemes koncertzālē, 20. jūnija vakarā, kur notiks festivāla “Baltica” Lielais danču saiets.

“21. jūnijā – 11. novembra krastmala. Milzīgs izaicinājums festivālam – esam mēģinājuši ieviest festivāla sētu no Akmens tilta līdz Vanšu tiltam.

Mēs darbosimies no četriem pēcpusdienā līdz četriem no rīta un gaidīsim gada īsākās nakts sauli uz Balasta dambja,” atklāj Mellēna.

Šajā festivāla noslēguma pasākumā muzicēs folkloras kopas no visiem novadiem. Īpašais notikums – spēlēs postfokloras kopa “Iļģi”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti