Kultūras ziņas

Ad Lucem – laikmetīga meditācija no 12.gadsimta

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica"

FOTO: Folkloras festivāls «Baltica» pieskandina Siguldas novadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica" norit pilnā sparā. 8. jūlijā tika pieskandināta, piedziedāta un piespēlēta Rīga, savukārt 7. jūlijā viss Siguldas novads un leģendārā festivāla "Baltica" atklāšanas svētku norises vieta – Turaidas muzejrezervāta Dziesmu dārzs un Dainu kalns.

Jau daudzu gadu garumā Turaidas Dainu kalns un Dziesmu dārzs ir kļuvuši par starptautiskā folkloras festivāla "Baltica" atklāšanas vietu Latvijā. Šogad atklāšanas koncerts "Spēlē šādu vakariņu" Turaidas muzejrezervāta Dziesmu dārzā pulcēja vairāk nekā 50 folkloras kopu dalībniekus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, rādot tautas tradīciju kopējo spēku.

Katru reizi starptautiskajam folkloras festivāla "Baltica" izvēlēta kāda kopīga tēma. Šogad tā ir "Spēle", jo gan dziesmu dažādībā un melodijās, gan rotaļās un dejās rit spēle, saspēle un spēlēšanas prieks. Ar moto "Nāc ar mani spēlēties" saspēli ar skatītājiem, ceļot tos kājās un aicinot līdzdarboties izspēlēja ne viena vien folkloras kopa.

Visas dienas garumā saspēle dziesmās, vārdos un darbos notika septiņās vietās visā Siguldas novadā. Savukārt piektdien Rīgā notika dažādu spēļu meistardarbnīcas, mūzikas instrumentu parāde un bagātīga folkloras koncertprogramma.

"Tā ir tāda trīs Baltijas valstu vienotība primāri. Protams, tās ir saknes, sakņu sajūta, jo folklora jeb tā dzīves ziņa, kas tieši caur šo festivālu tiek ne tikai skatītājiem, bet arī pašiem dalībniekiem. Un tas, ka mēs gadu no gada redzam starp pieaugušajiem dziedātājiem bērnus, šai kustībai ir nākotne. Saknes, vienotība, ģimeniska sajūta un milzīga enerģētika, jo tā ir tā saskarsme starp to kosmisko un to zemes daļu, un to ir iespēja izjust arī tādiem, kas varbūt ikdienā ar folkloru nenodarbojas, tā kā tā ir tāda pašapziņas celšana," norādīja Siguldas novada kultūras centra vadītāja Jolanta Borīte.

Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica" sestdien turpināsies ar Novadu dienas pasākumiem visā Latvijā, bet svētdien noslēgsies Talsos ar svētku gājienu un noslēguma koncertu Sauleskalna estrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti