Kultūras ziņas

Laikmetīgā baleta izrāde "Balsis klusumā. Ieskautie"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Andrejs Osokins rīko Brīvības festivālu Ukrainai

Mūzika – tā ir mūžība. Otrais Osokina Brīvības festivāls Ukrainai

Jau otro gadu pianists Andrejs Osokins kopā ar domubiedriem rīko festivālu Ukrainas atbalstam. 7. maijā sāksies ieskaņas pasākumi, bet 20. maijā gaidāms festivāla atklāšanas koncerts. Visi ienākumi par biļetēm tiks ziedoti ukraiņu karavīru atbalstam frontē, sadarbībā ar  organizāciju Ziedot.lv nosūtot viņiem pašuzsildāmās maltītes, aizsargbilles un aizsargcimdus.

Pirms gada pianists Andrejs Osokins ar domubiedriem noorganizēja pirmo Osokina Brīvības festivālu Ukrainai, saliedējot latviešu un ukraiņu mūziķus un ienākumus par biļetēm ziedojot Ukrainas atbalstam.

"Šis festivāls tāpat kā pagājušajā gadā būs veltīts Ukrainai. Skanēs daudz Ukrainas mūzikas, būs daudz labdarības akciju, kas tieši Ukrainas cilvēkiem dos medicīnas un humāno palīdzību," stāsta festivāla idejas autors, pianists Andrejs Osokins.

Viņš turpina:

"Mūzikai ir ļoti liels spēks, tā var dziedināt, tā var mudināt darīt kaut ko labu un skaistu, tā var iedvesmot. Un es ļoti gribu, lai cilvēki pēc mūsu koncertiem padomātu, kā vēl viņi var palīdzēt Ukrainai, kā vēl jaudīgāk var to izdarīt."

Karš Ukrainā un bēgļu plūsma uz Latviju, tostarp mūziķu ierašanās šeit, ir radījusi jaunas sadarbības iespējas. Andreja Osokina Brīvības festivāla atklāšanas koncertā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē 20. maijā piedalīsies īpaši veidotas latviešu un ukraiņu mūziķu apvienības.

Mūziķe Darja Leleko stāsta: "Man jaunums ir iepazīšanās – čells kopā ar bandūru, tas bija unikāli. Paldies Kārlim [Auzānam] par atbalsu Ukrainas mūziķiem. Mums bija kopīgs projekts, un turpinām sadarbību, un tagad Andrejs noorganizēja lielu festivālu un mūs uzaicināja uzstāties kopā.

Jautāts, kāda ir mūzika, kas dzimst kopīgā sadarbībā, mūziķis Kārlis Auzāns saka: "Viņa dzimst svaiga, mazliet neprasta, jo, ja nebūtu tādi apstākļi, mēs līdz šādai mūzikai nebūtu nokļuvuši, ne arī sastapušies ar tādām sadarbībām. Man liels atklājums bija bandūra kā liels koncerta instruments, un mēs ar Darju jau ļoti veiksmīgi no pagājušā gada sadarbojamies. Paralēli rakstām arī albumu, būs arī lielāks projekts. Tās ir jaunas skaņas, kas ne tik viegli būtu atnākušas līdz Latvijai."

Viņš uzsver, ka ukraiņi jāatbalsta visos veidos. "Palīdzēt Darjai iziet laukā no viņas ikdienas, jo māksla tomēr dziedē un mūzika dziedē," saka  Auzāns.

Uz jautājumu, vai mūzika dziedē, Darja atbild:

"Jā, jo mūzika – tā ir mūžība."

Osokina Brīvības festivāla Ukrainai ieskaņas pasākumi sāksies jau 7. maijā ar meistarklasēm, turpināsies ar notikumiem arī ārpus galvaspilsētas, bet Rīgā tiks pieskandinātas dažādās kultūrtelpas – "Ola Foundation", Melngalvju nams, Anglikāņu baznīca, Vāgnera zāle un citas. Viens no koncertiem būs īpaši veltīts palīdzības sniegšanai dzīvniekiem kara laikā, atskaņojot skaņdarbus, kurus iedvesmojuši mājdzīvnieki.

Rūta Dimanta, labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāja, norāda, ka pērn, kad daudzi vēl skatījās, ko darīt un kā, Osokins bija savā ziņā pionieris. "Es vienmēr esmu teikusi, ka māksla izglābs pasauli. Tajā brīdī, kad mums ir jāsavāc ziedojumi, ir ļoti svarīgi, ka kāds, kas uzrunā sabiedrību, uzrunā ar mūziku, mākslu, aicina ziedot to, ar ko viņš vislabāk prot – kā Andrejs: uzburt fantastiskus mūzikas svētkus, un cilvēki ir gatavi, klausoties viņā, aizdomāties par cilvēcei ļoti svarīgām tēmām – kā karš, miers, kā spēja aizsargāt savu valsti, savu tautu."

"Šim festivālam ir vairāki mērķi, un tā ir ļoti laba iespēja Ukrainas mūziķiem parādīt sevi un savas spējas Latvijas sabiedrībai, un, no otras puses, arī latviešiem, latviešu mūziķiem, tā ir iespēja atbalstīt un parādīt caur muzikālajiem priekšnesumiem, kā varam palīdzēt viens otram," atzīmē mūziķe, tulkotāja un konfederācijas "VIČE" valdes locekle Viktorija Prituļaka.

"Ar šo gribam vēlreiz atgādināt, ka karš nav beidzies, un tas, ko dara Andrejs Osokins, ir ļoti vajadzīgs Ukrainai. Tās sausās, ātri pagatavojamās maltītes frontē ir joprojām puišiem nepieciešamas. Tas ir brīnišķīgi, ka mākslinieki var šādi palīdzēt Ukrainai grūtajos laikos. Un man personīgi tas vienlaikus bija psiholoģisks atbalsts – gūt kaut ko labu, brīnišķīgi pavadīt laiku ar tik fantastiskiem mūziķiem, cilvēkiem," gandarījumu pauž Prituļaka.

Festivāls ilgs no 7 . maija līdz 11. jūnijam ar kopīgo mērķi paātrināt Ukrainas uzvaru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti