«Kad maskas krīt» – Karostas festivālā šogad plenērs, darbnīcas un Karostas Arsenāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Kad maskas krīt" – ar šādu moto šonedēļ sākas Karostas festivāls, kas vedina vietējos un ārvalstu māksliniekus pievērsties pasaulē aktuālajai kara tematikai un vienlaikus atklāt līdz šim nezināmas un noslēpumainas vietas Karostā. Šogad Karostas festivāls norisināsies no 6. līdz 12. jūnijam. Šajās dienās notiks mākslinieku plenērs un atvērtās darbnīcas, kā arī apmeklētājiem būs iespēja ielūkoties pamestā, taču savos izmēros iespaidīgā cara laika pulvera pagrabā, ko festivāla rīkotāji nodēvējuši par Karostas Arsenālu.

«Kad maskas krīt» – Karostas festivālā šogad plenērs, darbnīcas un jaunais Karostas Arsenāls
00:00 / 05:33
Lejuplādēt

Karostas festivāls notiek ceturto gadu un jau paspējis iedzīvoties vairākas nozīmīgās vietās, taču šogad jaunums būs Karostas Arsenāls. Noslēpumaina vieta, līdz kurai jādodas pa meža celiņu, vērojot iespaidīgo papardēm un skalbēm aizaugušo melnalkšņu dumbrāju, kas ir viena no pilsētas dabas pērlēm un pati par sevi jau ir dabas radīta māksla. Karostas festivāla rīkotājs Kristers Krafts atklāj Arsenāla atrašanās vietu: "Tas ir Lībiešu ielas krustojums. Jānāk ar kājām 150 metri pa ļoti skaistu, dabas ieskautu celiņu, un mēs nonākam Karostas Arsenālā. Tā ir viena no munīcijas noliktavām, kas celta 19.–20. gadsimta mijā. Milzīgi un biezi mūri, dubultas sienas, lai var izturēt vējus. Tā jau ir apaugusi ar dabu, ir zaļa."

Tā ir iespaidīga izmēra telpa, 40 metrus gara, kur sacītais rada atbalsi. Kristers Krafts stāsta, kāds mākslas objekts taps tieši Karostas Arsenālā: "Ir velvēti griesti, kas rada šo īpašo akustiku. No 9. līdz 19. jūnijam šeit būs Ritvara Embrekta veidotā instalācija "Shelter". No pulksten 10.00 rītā līdz 22.00 vakarā tā būs apskatāma, savīsies gaisma un skaņa, – nāciet un skatieties. Šeit ir jāizmanto šī unikāla telpa, lai izveidotu kaut ko. Visi Karostas festivāli ir bez maksas, un tos ikviens var apmeklēt. Varu pačukstēt, ka Karostas mežos šādu pērļu vēl ir daudz."

Viens no Karostas festivāla rīkotājiem Kristers Krafts pie Karostas Arsenāla ieejas
Viens no Karostas festivāla rīkotājiem Kristers Krafts pie Karostas Arsenāla ieejas

Karostas festivālu rīko Karostas glābšanas biedrība, un to finansiāli atbalsta Liepājas pilsētas pašvaldība. Festivāla rīkotāja un Karostas glābšanas biedrības valdes locekle Monta Krafte stāsta par vienu no jaunākajiem Liepājas tūrisma objektiem un notikumiem Redānā, kas gaidāmi šajā svētdienā: "Protams, ka visā šajā laikā būs apskatāms arī nesen atvērtais Karostas un Brīvības cīņu muzejs, būs koncerts visas dienas garumā. Mēs prezentēsim Redānā tapušos mākslas darbus. Būs plaša programma bērniem, tai skaitā masku meistara no Lielbritānijas radošās darbnīcas un performance. Tā ir tā festivāla būtība un krāšņums, ka tas saliekas kopā kā puzle no it kā nesavienojamiem gabaliņiem."

Karostas festivālā piedalās 14 mākslinieki no sešām valstīm, atklāj Kristers Krafts. Ja iepriekš festivāla tēmas bija par brīvību, sapņiem un neatkarību, tad šogad festivāla tēma ir – "kad maskas krīt".

"Manuprāt, šis teiciens, kas nāk no karnevāliem, šodien sevī ietver ļoti daudz, jo šo neparasto notikumu fonā, kas mums ir bijuši, gan pēdējos divus gadus pandēmija, gan tagad karš, ir ļoti daudziem cilvēkiem licis paskatīties uz lietām savādāk. Šķiet, ka maskas ir nokritušas daudz kam, citiem tās ir nokritušas pašiem vai idejām maskas ir nokritušas. Es domāju, ka mākslinieki to visu sajūt, izlaiž caur sevi un tad jau mēs redzēsim, kas viņiem par to ir sakāms," skaidro Krafts.

Mākslinieks Kirils Panteļejevs veido instalāciju "Buča"
Mākslinieks Kirils Panteļejevs veido instalāciju "Buča"

Mākslinieku Kirilu Panteļejevu Latvijas Radio satiek pie Redāna un lielas auto riepu kaudzes, tur Karostas festivāla ietvaros top viņa instalācija. Ja sākotnēji gada ietvarā domājis par citu tēmu festivālam, tad karš ieviesis korekcijas un visu licis mainīt, atklāj mākslinieks: "Darba nosaukums ir "Buča", no vienas puses it kā rotaļīgs un mīlīgs, bet darba ideju balstīju uz pretrunīgām lietām, uz pretstatiem – karš ir pretdabīgs, jo visi taču grib dzīvot un laimīgi, bet karš to visu atņem. Tas vārds kļuva par ļoti pretrunīgu simbolu, no vienas puses – izcilās varonības simbolu un no otras puses – izcilās nelietības simbolu. Viss savijās kopā, pretrunīgās jūtas, es cenšos cīnīties ar savām pretrunīgām emocijām un pārvērst radošā procesā."

Kā tas ir bijis arī iepriekš, vienmēr interesentus piesaista Karostas ūdenstornis, kur arī šogad mākslinieki piedāvās atvērtās darbnīcās, kur apmeklētājiem visas vasaras garumā būs iespēja sekot līdzi radošajam procesam. Tornī darbosies tēlnieks Egons Peršēvics un mākslinieki Reinis Liepa un Veronika Frolova. Māksla savijas arī ar sarunām par aktuālo Liepājā, Latvijā un pasaulē, tāpēc 11. jūnijā notiks publiska diskusija Karostas cietuma pagalmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti