Dienas ziņas

Kuldīgas novadā saglabās lauku skolas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Karostas cietuma gidiem uzdod arī provokatīvus jautājumus

Karostas cietuma gidiem uzdod arī provokatīvus jautājumus par Ukrainu

Karostas cietuma muzejā izveidotas divas jaunas ekspozīcijas – "Virssardzes priekšnieka kabinets" un "Militārās kolekcijas". Tās stāsta ne tikai par cietumu, bet arī par padomju okupācijas laiku Latvijā. Tūristu interese par padomju mantojumu esot nemainīgi augsta, bet kopš kara sākuma Ukrainā cietuma gidiem nākas atbildēt arī uz provokatīviem jautājumiem.

Vienā no populārākajiem Liepājas tūrisma objektiem – Karostas cietumā – muzejs iekārtots jau kopš 2005. gada, izmantojot iedzīvotāju dāvinātus, Karostā atrastus un iegādātus priekšmetus. Tomēr līdz šim tas vairāk bija kā krātuve, ko interesenti varēja aplūkot tikai gida pavadībā.

"Problēma tā, ka ekskursijā cilvēkam ir ierobežots laiks – cik gids viņu pavada, tik ilgi viņš te arī ir. Mēs sapratām, ka ir cilvēki, kuriem ar to mazo laika brītiņu pietiek, bet ir cilvēki, kuri vēlas šeit pavadīt ilgāku laiku, jo šie priekšmeti ir tiešām interesanti," stāstīja Karostas cietuma muzeja projektu līdzautors Kristers Krafts.

Tā nu ar pašvaldības līdzfinansējumu izveidotas divas jaunas ekspozīcijas, kur katram priekšmetam pielikta plāksnīte ar paskaidrojošu informāciju. Līdz ar to apmeklētāji arī bez gida var uzzināt, piemēram, kurā gadā ražots cietuma komandiera telefons un cik jaudīgus sakarus tas savulaik spēja nodrošināt.

Daudzus eksponātus drīkst arī aptaustīt. Tādā ziņā liela piekrišana ir pasaulē populārākajam automātiskajam ierocim "Kalašņikovam".

"Neuztraucieties, šīs ir replikas, bet ļoti skaistas. Svarā tuvu oriģinālam, un ļoti smuki arī klikšķ," mierina Krafts.

Muzejā var apskatīt arī Ļeņina kopotos rakstus, gāzmaskas, Padomju armijas formastērpus un apbalvojumus.

Apmeklētāju interese par tā laika vēsturi esot liela, gadā cietumu un tā muzeju apmeklē 25–30 tūkstoši cilvēku no visas pasaules. Kopš Krievijas sāktā pilna apjoma kara sākuma Ukrainā bijuši vairāki gadījumi, kad gidiem nācies runāt ne tikai par pagātni, bet arī pašreizējo ģeopolitisko situāciju.

"Mēs lieliski zinām, ka ne visi cilvēki atbalsta ukraiņus, ne visi cilvēki pareizi izvērtē to, ka viena valsts uzbrūk otrai. Tā ir mūsu realitāte," piebilda Karostas cietuma gide Sarmīte Stepans. "Diskusijas sāk raisīties jau laukā, kad sākam ekskursiju.

No mūsu puses ir jādara viss, lai vēsture ir pareizi atspoguļota. Tātad mums ir jāstāsta par to, kas tiešām ir noticis – par aneksiju, par okupāciju, par visiem šiem gadiem, par propagandu."

Šobrīd Karostas cietuma muzeja darbinieki sadarbībā ar Latvijas Kara muzeja speciālistiem sākuši šīs 20. gadsimta sākumā celtās ēkas vēstures rūpīgu izpēti, lai izveidotu tai veltītu ekspozīciju. Tāpat atsevišķas ekspozīcijas šogad tiks iekārtotas par civilo aizsardzību un padomju pilsoņu sadzīvi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti