Kultūras rondo

Kolektīvi gatavojas dziesmu un deju svētkiem: norit ieskaņas un modelēšanas koncerti

Kultūras rondo

Vilhelms Purvītis: Jaunatklājumi par mākslinieku

Liepājā sākas Karostas festivāls

Pulcējot māksliniekus no Eiropas un Dienvidamerikas, Liepājā sākas Karostas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 6. līdz 12. jūnijam notiks jau ceturtais Karostas festivāls. Pirmajās dienās mākslinieki no daždažādām valstīm pulcēsies uz plenēru, lai jau nedēļas izskaņā ar radošo veikumu iepazīstinātu karostniekus un viesus. Jāuzsver, ka viens no mākslas festivāla mērķiem ir Karostas apkaimes iedzīvotājus iesaistīt ne vien kā skatītājus, bet arī kā māksliniekus. 

Vaicāta par šī gada festivāla virstēmu – "kad maskas krīt" –, Karostas glābšanas biedrības valdes locekle Monta Krafte Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atklāj: "Sanāca tā, ka nosaukuma došanas mirklis bija tanī brīdī, kad Latvijā beidzot drīkstēja vairs nevalkāt maksas. Tad mums pilnīgi automātiski ienāca prātā šī tēma. Vienlaikus tas, protams, ir arī daudz plašāk: nav runa tikai par kovida maskām, jo teikumam – kad maskas krīt – jau ir ļoti liela saturiskā ietilpība. Interesanti, ka mūsu festivālā, tieši atsaucoties uz šo moto, pieteicās mākslinieks no Lielbritānijas, kurš ir Glāzgovas Universitātes profesors un masku meistars. Viņš rīkos masku darbnīcas un performances visos mūsu trīs noslēguma pasākumos, kas ir piektdien, sestdien un svētdien."

Karostas festivāla mākslinieku pulkā ne viens vien ārzemju viesis, tai skaitā no Venecuēlas, Spānijas un Vācijas, kā arī vietējie. Un še Krafte īpaši izceļ trīs karostniekus, no kuriem viens, ar mākslinieka vārdu Element-ton, ir īsts festivāla veterāns: "Viņš ir fantastisks tīrradnis, kurš nav guvis mākslas izglītību, bet zīmē lielus sienu gleznojumus. Es diezgan daudz esmu ceļojusi pa pasauli, un, manuprāt, tie ir labākie sienu gleznojumi, ko man ir gadījies dzīvē redzēt. Mēs esam ļoti lepni, ka viņš ir karostnieks, piedalās mūsu festivālos un padara Karostas pilsētvidi labāku, skaistāku." Festivālā piedalās piedalās arī divi Karostas glābšanas biedrības darbinieki, kuri arī nav skoloti mākslinieki.

"Mums ir ļoti svarīgi, ka mēs varam iesaistīt vietējos cilvēkus. Tas padara festivālu daudzveidīgu. Tas ir arī festivāla skaistums, ka tur kopā saliktas lietas, kas ikdienā varbūt nesatiekas,"

uzsver biedrības valdes locekle.  

Skatītājiem par prieku, festivāla darbi būs skatāmi visu vasaru. Ierastajām darbu izstādīšanas vietām – Karostas cietumam un ūdenstornim – pievienojas vēl kāda jauna vieta – Arsenāls. "Tā mums jau ir tradīcija, ka festivāla laikā mēs Karostā no jauna atklājam kādu līdz tam pamestu, aizmirstu vietu. Šogad tas ir Karostas arsenāls, respektīvi, 19. gadsimta pulvera noliktava, milzīga ēka, kas atrodas faktiski zem zemes – tādā nozīmē, ka tā ir apbērta ar zemi un tur jau sen virsū aug koki. No ārpuses to gandrīz vai nevar pamanīt. Jāsaka, ka tādas ēkas Karostā ir ļoti daudz, tās visas ir aizmirstas, pamestas, un absolūti lielākā liepājnieku daļa vispār nenojauš par to esamību," teic Krafte. Arsenāls interesentiem būs atvērts tikai no 9. līdz 19. jūnijam, un tur būs liepājnieka Ritvara Embrekta instalācija "Shelter" jeb "Patvērums". 

Publisko pasākumu skaitā ne tikai izstādes, performances un darbnīcas, bet arī diskusija, koncerts, tirdziņš, seno spēkratu apskate, ballīte retro stilā un citi notikumi. Ar programmu var iepazīties Karostas cietuma mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti