Jūrmalā būs skatāma Baibas Apsītes «Jūra. Ārpus laika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā no 20. marta līdz 6. aprīlim būs skatāma Baibas Apsītes personālizstāde „Jūra. Ārpus laika”, lsm.lv pavēstīja izstādes veidotāji.

"Izstādes nosaukums akcentē jūras un glezniecības simbolisko līdzību, to pārlaicīgo dabu," norāda māksliniece. "Mans mērķis ir radīt katrā gleznā citādu noskaņu un sajūtu pasauli, izmantojot ilgi meklēto, nu jau iemīļoto dabas tēlu – jūru. Maza formāta darbus ziemā vai vasarā gleznoju plenērā, lielos formātus radu darbnīcā pēc skicēm, atmiņas un izjūtas."

Baiba Apsīte

Dzimusi Valmierā.

Mācījusies:
Valmieras Bērnu Mākslas skolā.
LKA ieguvusi mākslas bakalaura grādu Latviešu Folkloras un Tradicionālās Kultūras specialitātē.

LU (2000-2002) ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu Politoloģijas un Sabiedrisko attiecību specialitātē.
LMA sagatavošanas kursi (2003–2006).
LMA  (2006 – 2011) ieguvusi bakalaura grādu Mākslā, Vizuāli plastiskajā mākslā.
Studijas LMA maģistratūrā (2011 – 2013), nobeidzot to ar maģistra darbu „Baltijas Debesis. Baltijas Jūra.”, izstāde profesora Alekseja Naumova vadībā.
No 2013. gada turpina studijas LMA Doktorantūrā, promocijas darba „Marīna latviešu glezniecībā” izstrāde dr. art. Lailas Bremšas vadībā.
No 2013. gada bērnu mākslas pulciņa vadītāja Saulkrastu Kultūras un Sporta centrā, organizē bērnu darbu izstādes un meistardarbnīcas bērniem.

Līdz šim Baibai Apsītei ir bijušas astoņas personālizstādes un viena dubultizstāde kopā ar kursa biedreni Natāliju Maļikovu. Māksliniece regulāri piedalās dažādās gan vietēja, gan starptautiska mēroga grupu izstādēs. No 2003. gada ik gadu piedalās Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbu izstādē–labdarības tirdziņā „Jarmarka”.

"Pie jūras var novērot mūžības un mirkļa sinhronumu – jūra šalc tūkstošiem gadu, aizvien tik dažāda un iedvesmojoša. Jūras mala ir vieta, kur var nodoties tīrai esībai, meditatīvam stāvoklim, kas palīdz sakārtot domas un jūtas, atgūt dvēseles līdzsvaru un mieru. Līdzīgu efektu sniedz gleznotas jūras ainavas vērošana, ar otu notvertā mirkļa enerģijas izbaudīšana," turpina Apsīte.

Baibas Apsītes darbi, sākot ar 2006. gadu, ir nonākuši dažādās privātkolekcijās Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Baltkrievijā, Gruzijā, Nepālā, Dānijā, Šveicē, Vācijā, Itālijā un ASV. Nozīmīgākā starptautiskā kolekcija, kur iekļauts mākslinieces darbs – Lučano Benetona „Imago Mundi”.

"Glezniecības procesa dziļākā būtība ir apcerīga, dziļa koncentrēšanās – kluss, ārēji nemanāms augstas pakāpes iekšējais spriegums, kas nepieciešams, lai pārradītu redzamo dabu mākslas darbā," uzskata māksliniece. "Gleznojot bieži rodas sajūta par laika nevienmērīgo plūdumu; īpaši kontekstā ar jūras un debesjuma bezgalīgo plašumu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti