Izdod divas ikonu glezniecības vēsturei veltītas grāmatas

Izdevniecības "Neputns" paspārnē tapušas divas ikonu glezniecības vēsturei veltītas grāmatas: autoru kolektīva "Ikonu glezniecības vēsture: 6.–20. gadsimts" un Mihaila Krasiļina grāmata "Ikona: no Senās Ruses līdz Latvijai".

Autoru kolektīva – Lilijas Jevsejevas, Nataļjas Komaško, Mihaila Krasiļina, Lukas Golovkova, Jeļenas Ostašenko, Olgas Popovas, Engelinas Smirnovas, Irinas Jazikovas, Annas Jakovļevas – grāmata "Ikonu glezniecības vēsture: 6.–20. gadsimts" sniedz visaptverošu ieskatu konkrētās mākslas parādības vissenākajā vēsturē kopš tās sākumiem Bizantijas areālā un turpmākā izplatībā pasaulē līdz pat mūsdienām. Tajā aprakstīti ikonas teoloģiskie pamati un ikonogrāfija, ikonu glezniecības tehnika, Bizantijas 6.–15. gadsimta ikonas, Grieķu ikonas pēc Bizantijas krišanas un citi saistīti temati.

Grāmatai pievienota arī hronoloģiskā tabula, bibliogrāfija un terminu vārdnīca. No krievu valodas tulkojusi Jana Grostiņa. Literārā redaktore un korektore Antra Bula. Dizains – Aleksejs Muraško.

Savukārt Mihaila Krasiļina grāmata "Ikona: no Senās Ruses līdz Latvijai" veltīta tēmai, kas latviešu valodā līdz šim nekad nav bijusi koncentrēti aplūkota, taču mūsu kultūrvidē ir klātesoša: ikonu mākslai. Mihails Krasiļins jau kopš 20. gadsimta 70. gadiem piedalījies pētnieciskās ekspedīcijās arī Latvijā, norāda izdevniecībā.

Ilustrētajā grāmatā iekļauti arī Latvijas piemēri – gan ar konkrētiem sakrāliem objektiem saistīti, gan muzejos un privātkolekcijās atrodami.

Grāmatas teksts ir latviešu un krievu valodā, to papildina aptuveni 200 ilustrācijas. Literārā redaktore, korektore un personu rādītāja sastādītāja Antra Bula. Tulkojumu no krievu valodas veicis Juris Jefuni. Dizains – Aleksejs Muraško.

Grāmatas tapušas ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti